Levent Kaya
Köşe Yazarı
Levent Kaya
 

KASSANDRA KOMPLEKSİ

Truva'nın son kralı Priamos ve Hekube'nin güzel kızı. İkiz kardeşi Helenon. Diğer kardeşleri Hektor ile Paris. Kassandra’nin iki büyük arzusu vardı; Geleceği bilmek ve rahibe olmak! Tanrı Apollon Kassandra’yı görür görmez çok etkilenir ve ona bir teklif sunar, Kassandra kendisiyle birlikte olursa ona geleceği görme yeteneği verecektir. Kassandra teklifi kabul eder. Apollon, Kasandra' nın ağzına tükürür ve Kasandra geleceği görme yeteneğine sahip olur. (Anadolu' nun pek çok yöresinde büyüklerdeki iyi hasletlerin küçüğe geçmesi için de aynı ritüel uygulanmaktadır.) Ama Apollon ile birlikte olmaz.. Bakire bir rahibe olma isteği Apollon'a verdiği sözden daha ağır basmıştır. Aslında en başından beri Apollon ile birlikte olmaya niyeti yoktur. Sadece geleceği görme yeteneğini almak için Apollon'u kandırmıştır. Apollon çok sinirlenir ve Kassandra'yı lanetler. Kassandra geleceği görecek ama kimseyi buna inandıramayacaktır. Ve asıl ağır darbe, asla rahibe olamayacağı gibi bir kadın olarak aşağılanacaktır. Gerçekten de öyle olur. Truva Savaşı'nı ve savaşın sonucunu görmesine rağmen kimseyi gördüğü şeylerin yaşanacağına inandıramaz. Çaresizce savaşın başlamasını ve bitmesini izlemek zorunda kalır. Olacakları bilmek ama engelleyememek çok acı bir duygudur. Dahası, Agamemnon tarafından esir edilir ve onun cariyesi olmak zorunda kalır. Bu rahibe olma hayali kuran bir genç kızın yaşayabileceği en kötü kaderdir. Hatta belki de kaderin cilvesi olarak, yaşadığı bu durum yine bir kadın tarafından sonlandırılacaktır. Truva'ya savaşmaya giden Agamemnon'un karısı boş durmaz, aşığı ile kocası ülkeye döndüğünde onu öldürmek için bir plan yapar. Büyük bir zafer kazanarak ülkesine dönen Agamemnon'un gemisi karısının görevlendirdiği askerler tarafından Yunanistan açıklarında durdurulur. Agamemnon, Kassandra, tüm cariyeler ve Agamemnon'u savunan askerler öldürülür. Psikolojide, geleceğe dair başkalarını uyarmasına ve doğruları söylemesine rağmen kimseyi kendine inandıramama durumuna, KASSANDRA KOMPLEKSİ denir.
Ekleme Tarihi: 26 Eylül 2023 - Salı
Levent Kaya

KASSANDRA KOMPLEKSİ

Truva'nın son kralı Priamos ve Hekube'nin güzel kızı.
İkiz kardeşi Helenon.
Diğer kardeşleri Hektor ile Paris.
Kassandra’nin iki büyük arzusu vardı; Geleceği bilmek ve rahibe olmak!
Tanrı Apollon Kassandra’yı görür görmez çok etkilenir ve ona bir teklif sunar, Kassandra kendisiyle birlikte olursa ona geleceği görme yeteneği verecektir. Kassandra teklifi kabul eder. Apollon, Kasandra' nın ağzına tükürür ve Kasandra geleceği görme yeteneğine sahip olur. (Anadolu' nun pek çok yöresinde büyüklerdeki iyi hasletlerin küçüğe geçmesi için de aynı ritüel uygulanmaktadır.) Ama Apollon ile birlikte olmaz.. Bakire bir rahibe olma isteği Apollon'a verdiği sözden daha ağır basmıştır. Aslında en başından beri Apollon ile birlikte olmaya niyeti yoktur. Sadece geleceği görme yeteneğini almak için Apollon'u kandırmıştır.
Apollon çok sinirlenir ve Kassandra'yı lanetler. Kassandra geleceği görecek ama kimseyi buna inandıramayacaktır. Ve asıl ağır darbe, asla rahibe olamayacağı gibi bir kadın olarak aşağılanacaktır. Gerçekten de öyle olur. Truva Savaşı'nı ve savaşın sonucunu görmesine rağmen kimseyi gördüğü şeylerin yaşanacağına inandıramaz.
Çaresizce savaşın başlamasını ve bitmesini izlemek zorunda kalır. Olacakları bilmek ama engelleyememek çok acı bir duygudur. Dahası, Agamemnon tarafından esir edilir ve onun cariyesi olmak zorunda kalır.
Bu rahibe olma hayali kuran bir genç kızın yaşayabileceği en kötü kaderdir. Hatta belki de kaderin cilvesi olarak, yaşadığı bu durum yine bir kadın tarafından sonlandırılacaktır.
Truva'ya savaşmaya giden Agamemnon'un karısı boş durmaz, aşığı ile kocası ülkeye döndüğünde onu öldürmek için bir plan yapar.
Büyük bir zafer kazanarak ülkesine dönen Agamemnon'un gemisi karısının görevlendirdiği askerler tarafından Yunanistan açıklarında durdurulur. Agamemnon, Kassandra, tüm cariyeler ve Agamemnon'u savunan askerler öldürülür.
Psikolojide, geleceğe dair başkalarını uyarmasına ve doğruları söylemesine rağmen kimseyi kendine inandıramama durumuna, KASSANDRA KOMPLEKSİ denir.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.