Sahra Özbingül
Köşe Yazarı
Sahra Özbingül
 

RESTORANLAR KURTARILMALI…

RESTORANLAR KURTARILMALI… Tedbirleri elden bırakıp kurallara uymadığımız sürece kendimiz ediyor kendimiz buluyoruz. Evet çok sıkılmıştık, evlere kapanmıştık, kayıplar vermiş üzülmüştük ama salgına karşı örnek bir mücadele içerisindeydik. Yavaş yavaş özgürlüğe kavuşuyorduk. En önemlisi birçok iş yeri faaliyetine geri dönmüştü. Eskiye dönmek zordu ama ‘yeni normal’ diyorduk buna. Peki şimdi ne oldu?  Her şey düzelecek derken yine başa döndük. Sanırım değişmeyen tek şey Sağlık Bakanının bıkmadan usanmadan aynı şeyleri yazıp aynı uyarıları yapıyor olması.   Korona virüsü ile ilgili alınan kararlar arasında en çok restoranların kapanmasına üzüldüm diyebilirim. Koskoca bir sektör, salgın sonrası belini doğrultamamış onca işletme, onca çalışan…  Pandeminin bir anlamda yükünü çeken yeme içme sektörüne mutlaka destek verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Elbette alınan bu karara uymak zorundayız ama İş yerleri, AVM’ler, mağazalar, marketler açıkken sadece restoranların kapalı olması biraz haksızlık gibi geliyor. Paket servislerde az da olsa artış var evet peki sadece paket servisleri ile dükkân kiraları, çalışanların maaşları ve diğer giderler nasıl karşılanacak? İşini çok seven izin yapmadan çalışacak, bu mesleğe gönül vermiş birçok insan tanıyorum. Hem de Türkiye’de tatmin edici paralar kazanmadan. Bir ay idare edip 50 kişi çalıştıran restoran sahipleri kimseyi işten çıkarmaz. Fakat ikinci ay bir kapatma kararıyla işçilerin yarısını, üçüncü ay ise diğer yarısını işten çıkarmak zorunda kalır. Ve o zaman sadece restoranların kapanacağına değil bunca çalışanın bakmakla yükümlü olduğu ailesine üzülmek zorunda kalırız. İşte bu yüzden restoranlar kurtarılmalı. Devlet ne gibi destek veriyor, sektörü ayakta tutmak için neler yapıyor diye merak edip araştırdım. Birçok dayanışma örneğine şahit oldum. Destek verilmiyor ya da sektör tamamen unutulmuş diyemem ama yeterli olup olmadığından emin değilim. Görünen o ki yeme-içme sektörü bir süre daha kapalı kalacak. Hem de sıkı önlemlerle desteklenmiş birçok çözüm olmasına rağmen.
Ekleme Tarihi: 19 Aralık 2020 - Cumartesi
Sahra Özbingül

RESTORANLAR KURTARILMALI…

RESTORANLAR KURTARILMALI…

Tedbirleri elden bırakıp kurallara uymadığımız sürece kendimiz ediyor kendimiz buluyoruz.

Evet çok sıkılmıştık, evlere kapanmıştık, kayıplar vermiş üzülmüştük ama salgına karşı örnek bir mücadele içerisindeydik. Yavaş yavaş özgürlüğe kavuşuyorduk. En önemlisi birçok iş yeri faaliyetine geri dönmüştü. Eskiye dönmek zordu ama ‘yeni normal’ diyorduk buna. Peki şimdi ne oldu?  Her şey düzelecek derken yine başa döndük. Sanırım değişmeyen tek şey Sağlık Bakanının bıkmadan usanmadan aynı şeyleri yazıp aynı uyarıları yapıyor olması.  

Korona virüsü ile ilgili alınan kararlar arasında en çok restoranların kapanmasına üzüldüm diyebilirim. Koskoca bir sektör, salgın sonrası belini doğrultamamış onca işletme, onca çalışan…  Pandeminin bir anlamda yükünü çeken yeme içme sektörüne mutlaka destek verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Elbette alınan bu karara uymak zorundayız ama İş yerleri, AVM’ler, mağazalar, marketler açıkken sadece restoranların kapalı olması biraz haksızlık gibi geliyor. Paket servislerde az da olsa artış var evet peki sadece paket servisleri ile dükkân kiraları, çalışanların maaşları ve diğer giderler nasıl karşılanacak?

İşini çok seven izin yapmadan çalışacak, bu mesleğe gönül vermiş birçok insan tanıyorum. Hem de Türkiye’de tatmin edici paralar kazanmadan. Bir ay idare edip 50 kişi çalıştıran restoran sahipleri kimseyi işten çıkarmaz. Fakat ikinci ay bir kapatma kararıyla işçilerin yarısını, üçüncü ay ise diğer yarısını işten çıkarmak zorunda kalır. Ve o zaman sadece restoranların kapanacağına değil bunca çalışanın bakmakla yükümlü olduğu ailesine üzülmek zorunda kalırız. İşte bu yüzden restoranlar kurtarılmalı. Devlet ne gibi destek veriyor, sektörü ayakta tutmak için neler yapıyor diye merak edip araştırdım. Birçok dayanışma örneğine şahit oldum. Destek verilmiyor ya da sektör tamamen unutulmuş diyemem ama yeterli olup olmadığından emin değilim. Görünen o ki yeme-içme sektörü bir süre daha kapalı kalacak. Hem de sıkı önlemlerle desteklenmiş birçok çözüm olmasına rağmen.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.