“Ruhu tatlı kızıl saçlı kadın
Sen bana ne yaptın?
Bu kalbin içinde hep sen varsın.”
Kıymetli okurlarım ben ona ruhu tatlı kızıl saçlı kadın diyorum, o ise bana canımın taa içisin, diyor.
Ben ona idolüm diyorum, o ise bana ruhumm diyor…
Dört çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olarak Ankara'da dünyaya merhaba diyen, eğitimci ailenin üç kızının en büyük olanıdır. Annesine, babasına, abisine ve diğer kendinden küçük iki kardeşine de yerine göre annelik yapan meleğimdir o benim. Yeğenini canından çok seven, doğurmadan anne olan eşsiz bir kadındır o. Hatta anneyim diyen birçok kadından daha çok ana yüreklidir, o benim ablam… Ayağıma taş değse dünyayı karşısına alır benim için. Sizler ablamı, Adana Yerel Haber ailesinin köşe yazarlarından olan Safiye YILMAZER URUK olarak tanıyorsunuz kıymetli okurlarım. Birçoğunuzun da bildiği gibi ablam, karındaşım gerek yazdığı köşe yazılarıyla gerekse de romanlarıyla da tanındı ve her hafta kıymetli yorumlarınızla beni ve ailemi hep gururlandırdı.
Yeni kitabı olan FLU'yu yayınlayan ablamla bu hafta sizler için keyifli bir röportaj yapmak istedim. Laf aramızda her ne kadar ablam da olsa röportaj yaparken de çok heyecanlandım. Şimdi ise merak ettiğiniz yeni kitap hakkında Safiye YILMAZER URUK ile yaptığımız röportaja geçmek istiyorum müsaadenizle okurlarım:
Mesleğin ve aldığın eğitim gereği öğretmen olmana rağmen neden yazar olmayı tercih ettin?
Bildiğin gibi kendimi bildim bileli kitapların arasındaydım. Hatta çocukken saatlerce okuyup seninle ilgilenmiyorum diye odanın kapısını zorlardın. Öz yeteneğim mi sürükledi yoksa okuyup yazmadan nefes alabilmenin başka bir yolunu mu öğrenemedim bilmiyorum ancak sanırım çok okumanın getirdiği bir durum oldu. Okudukça daha çok şey keşfedip keşfettikçe daha az bildiğimi fark edip bitmeyen bir öğrenme isteğiyle başlayan yolculuk, gün geldi artık aktarmanın da zamanı geldiğini hatırlattı sanırım. Aslında yazar olmayı tercih etmekten ziyade kendimi içinde buldum da denilebilir.
Köşe yazıları ve romanlarınla birçok okuyucu kitlesine ulaştın, peki nasıl yorumlar alıyorsun?
Olumlu dönütler alıyorum ve bu da bana daha çok yazma konusunda güç kazandırmış oluyor. Hiç tanımadığın insanların bir şekilde hayatlarına dokunabilmek ve ben de bunlara benzer şeyler yaşamıştım ve hayatımda yol gösterici iz bıraktınız demiş olmaları kelimelerle anlatılamayacak bir mutluluk ve doyum sağlamış oluyor. Bana göre önemli olan, hayatlarda bir şekilde karşılaşabildiğimiz çıkmaz sanılan sokaklardan aslında çıkabilmenin de mümkün olduğunu paylaşmış olmaktı ve bunu da geniş bir oranda yakalayabilmiş olmanın gururunu yaşıyorum. İyi ki varlar…
Yeni kitabını okudum itiraf etmeliyim ki okurken senin ses tonun kulağımdaydı bu da kardeşin olmamın ayrıcalığı diye düşünüyorum. Yine oldukça keyifli bir roman kaleme almışsın. Peki ismi neden FLU?
Kitabın isminin neden FLU olduğuyla ilgili sorular gelmişti bana da… FLU’yu aslında 2010’da yazmaya başlamıştım. Ve yazmaya başlamadan önce ismini belirlediğim tek kitabım FLU oldu. Hayatında net olmayan, arzu ettiği berraklığı yaşamına dahil edemeyen ancak yine hayatındaki netliklere gölge olan her şeyi de bir yandan da ortadan kaldırmaya çalışan bir baş karakterimiz var FLU’da, adı Firuze… Firuze’den yola çıkarak hemen her kadınının günümüzde maruz kaldığı pek çok sözüm ona “kadınsal” sorunun net bir şekilde son bulamamasından kaynaklı olarak kitap da FLU adını almış oldu, diyebilirim… Yani sorunlar aslında net ama kendimize olmaz sanrısından kaynaklanan bakış açısıyla ise puslu ve flu görünebilir…
“Döngü” romanın içinde gerçek hayattan esinlendiğin bir olayı ele almıştın. Peki,FLU’da da gerçek hayattan esinlendiğin bölüm var mı, yoksa tamamen kurgu mu?
Döngü’de evet gerçek yaşamdan kesit olan bir çocuk istismarı konusu vardı. İstismara uğrayan çocukların, ailelerinin onlardaki değişimleri nasıl gözlemleyebileceklerine yönelik birtakım çocuk davranışlarından ve çocuğun bu gibi olaylar karşısında esas ruhunun nasıl yara aldığından bahsetmiştim. FLU’da ise gerçek karakterlerden ziyade kurgu roman olarak Döngü’den bağımsız bir başka kadın dünyasından bahsetmek mümkün.
FLU'nun içeriği hakkında kısaca bilgi verir misin?
FLU’da karşılaştıkları hemen her zorluğa rağmen küllerinden tekrar tekrar doğmaya karar veren pek çok kadın gücünü bir arada bulabilmek mümkün. Kitapta; aşk, aile, aldatma, içsel çatışmalar ve kadına yönelik maddî manevî şiddet gibi konularda, karakterlerin netliğe ulaşma çabalarını da ele aldım.
Değerli röportaj için çok teşekkür ederim. Eşsiz kalemin ve kıymetli yorumların benim ve okuyucuların için çok önemli. Yeni kitabın hayırlı olsun Safiye YILMAZER URUK. Beni ve ailemi yine onore ettin. Yeni romanlarını ve köşe yazılarını heyecanla bekliyoruz.
Sevgiyle kalın kıymetli okurlarım…