akay 2
akay
Akif Kemal Akay
Ali Demirçalı

Abdi İbrahim Otsuka’dan anlamlı çağrı

YAŞAM 05.04.2021 - 07:32, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2187+ kez okundu.
 

Abdi İbrahim Otsuka’dan anlamlı çağrı

Otizmli bireyler için “Öyle Söyleme!”yin

Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde Abdi İbrahim Otsuka’dan anlamlı çağrı  Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü; 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde otizm hastalığı hakkında yerleşmiş önyargılara ve yanlış bilgilere dikkat çekti. Otizm teşhisi konulan bireylere yönelik dışlayıcı ve damgalayıcı dille mücadelede AİO’nun geçen yıl başlattığı “Öyle Söyleme!” hareketi de çok kritik bir rol oynuyor.      AİO Medikal Direktörlüğü, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde hastalıkla ilgili bilinmesi gerekenlere ve otizmli bireylerin maruz kaldığı ötekileştirici dile karşı “Öyle Söyleme!” hareketinin önemine dikkat çekti. Doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılık olarak tanımlanan otizme, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunların yol açtığı düşünülüyor.   Ekonomik durum ya da çocuk yetiştirme gibi faktörlerle hiçbir ilişkisi bulunmayan otizm spektrum bozukluğu, her coğrafyada, her toplumda ve ailede rastlanan bir rahatsızlık. Tedavide en önemli faktör ise erken teşhis. Erken tanı ve doğru bir yöntemle yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde, otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmekte, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farklı kalmamaktadır.    Her 54 çocuktan birine otizm teşhisi konuluyor   İşte otizmle ilgili çarpıcı bazı veri ve bilgiler: Her 54 çocuktan 1’inin otizm tanısı aldığı tahmin ediliyor. Belirtileri bazı ruh hastalıklarını andırsa da bir ruh hastalığı olmayan otizm, erkeklerde kızlara oranla 4.3 kat daha sık görülüyor. Otizm spektrum bozukluğu tanılı bireylerin bir kısmında, farklı düzeylerde zekâ geriliğine rastlanıyor. Otizm spektrum bozukluğu tanılı bireylerin yaklaşık 10’unda, çok güçlü bellek, müzik yeteneği vb. üstün özelliklere rastlanıyor. Aşıların otizme neden olduğu iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Otizm doğuştan gelen bir yetersizlik dolayısıyla travma sonucu oluşmuyor.  Genel kanının aksine otizmli bireyler saldırgan değildir, tam aksine şiddete maruz kalmak açısından daha yüksek risk altındalar. “Öyle Söyleme!” hareketi ile damgalamaya karşı mücadele    Otizmde en az erken tanı ve eğitim kadar toplumun bilinçlendirilmesi de büyük önem taşıyor. Otizmli bireyler ve yakınları önyargılar ve eksik bilgi nedeniyle belli kesimlerce dışlanıyor ve olumsuz yaklaşımlara maruz kalıyor. AİO’nun geçen yıl başlattığı ve büyük destek gören “Öyle Söyleme!” hareketi de toplumda böylesi ötekileştirici dil ve davranış kalıplarının değiştirilmesine ve farkındalık yaratılmasına yönelik çabalara öncülük ediyor.
Otizmli bireyler için “Öyle Söyleme!”yin

Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde Abdi İbrahim Otsuka’dan anlamlı çağrı

 Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü; 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde otizm hastalığı hakkında yerleşmiş önyargılara ve yanlış bilgilere dikkat çekti. Otizm teşhisi konulan bireylere yönelik dışlayıcı ve damgalayıcı dille mücadelede AİO’nun geçen yıl başlattığı “Öyle Söyleme!” hareketi de çok kritik bir rol oynuyor. 

 

 

AİO Medikal Direktörlüğü, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde hastalıkla ilgili bilinmesi gerekenlere ve otizmli bireylerin maruz kaldığı ötekileştirici dile karşı “Öyle Söyleme!” hareketinin önemine dikkat çekti.
Doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılık olarak tanımlanan otizme, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunların yol açtığı düşünülüyor.

 

Ekonomik durum ya da çocuk yetiştirme gibi faktörlerle hiçbir ilişkisi bulunmayan otizm spektrum bozukluğu, her coğrafyada, her toplumda ve ailede rastlanan bir rahatsızlık. Tedavide en önemli faktör ise erken teşhis. Erken tanı ve doğru bir yöntemle yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde, otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmekte, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farklı kalmamaktadır. 

 

Her 54 çocuktan birine otizm teşhisi konuluyor

 

İşte otizmle ilgili çarpıcı bazı veri ve bilgiler:

  • Her 54 çocuktan 1’inin otizm tanısı aldığı tahmin ediliyor.
  • Belirtileri bazı ruh hastalıklarını andırsa da bir ruh hastalığı olmayan otizm, erkeklerde kızlara oranla 4.3 kat daha sık görülüyor.
  • Otizm spektrum bozukluğu tanılı bireylerin bir kısmında, farklı düzeylerde zekâ geriliğine rastlanıyor.
  • Otizm spektrum bozukluğu tanılı bireylerin yaklaşık 10’unda, çok güçlü bellek, müzik yeteneği vb. üstün özelliklere rastlanıyor.
  • Aşıların otizme neden olduğu iddiaları gerçeği yansıtmıyor.
  • Otizm doğuştan gelen bir yetersizlik dolayısıyla travma sonucu oluşmuyor. 
  • Genel kanının aksine otizmli bireyler saldırgan değildir, tam aksine şiddete maruz kalmak açısından daha yüksek risk altındalar.

“Öyle Söyleme!” hareketi ile damgalamaya karşı mücadele 

 

Otizmde en az erken tanı ve eğitim kadar toplumun bilinçlendirilmesi de büyük önem taşıyor. Otizmli bireyler ve yakınları önyargılar ve eksik bilgi nedeniyle belli kesimlerce dışlanıyor ve olumsuz yaklaşımlara maruz kalıyor. AİO’nun geçen yıl başlattığı ve büyük destek gören “Öyle Söyleme!” hareketi de toplumda böylesi ötekileştirici dil ve davranış kalıplarının değiştirilmesine ve farkındalık yaratılmasına yönelik çabalara öncülük ediyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.