Türkiye'nin İlk Dijital Su Altı Haritası
Türkiye'nin İlk Dijital Su Altı Haritası
Türkiye'nin İlk Dijital Su Altı Haritası: Mavi Atlas ile Denizlerdeki Yaşam Kayıt Altında
Türkiye'nin İlk Dijital Su Altı Haritası: Mavi Atlas ile Denizlerdeki Yaşam Kayıt Altında
Anadolu Efes ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD), denizlerin korunması adına yürüttükleri “Denize +1 Nefes” projesini, vatandaşın katılımını merkezine alan Mavi Atlas uygulamasıyla yeni bir boyuta taşıdı. Mavi Atlas sayesinde herkes, deniz canlılarına dair günlük gözlemlerini konum bilgileriyle birlikte sisteme kaydedebiliyor. Bu verilerle Türkiye'nin ilk dijital su altı biyoçeşitlilik haritası oluşturulacak. Uygulama, deniz ekosistemlerinin silinmesi, iklim ünitesi ve yeni deniz koruma ünitesinin açıklaması gibi talimatlar ve yazılan önemli katkılar sunacak. Vatandaşlar ayrıca bu uygulama üzerinden deniz canlıları hakkında birçok özelliğe erişerek hem yıllar boyunca hem de büyümenin korunmasına daha fazla katkı sağlayacak şekilde artıracak.
Aldığımız onu üç nefesten denizlere borçluyuz. Ancak o nefesi sağlayan deniz altı ekosistemleri, iklim krizi ve insan baskısı gibi her geçen gün daha kırılgan hale geliyor. Nitekim WWF'nin “2024 Yaşayan Gezegen Raporu”na göre dünyada son 50 yılda, izlenen deniz canlılarının dağılımlarında ortalama yüzde 56 düşüş yaşandı.
Bu kaybın verisi tek başına bile, denizin korunmasının önemine dikkat çekiyor. Ekosistemlerin geleceği için de sunabileceği önemli katkılar var. Anadolu Efes ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) 2022 yılında iş birliğinde “Denize +1 Nefes” projesinin dördüncü aşaması bu anlayışlarla hayata geçirildi. Bu yeni aşamada, DYKD'nin geliştirdiği ve Anadolu Efes'in desteğiyle hayata geçirilen Mavi Atlas uygulaması dünya çapında paylaşıldı.
Türkiye'nin ilk dijital su altı biyoçeşitlilik haritası olacak uygulama, profesyonel dalgıç ve denizcilerin yanı sıra vatandaşlık eğitimi ile de oluşturulacak. Uygulama sayesinde kullanıcılar, deniz canlılarına ilişkin gözlemlerini, konum bilgilerini ve görsellerle birlikte sisteme kaydedebilirler. Sahadan alınan veriler, geliştirilerek incelenerek, sistemdeki yerini alacaktır. Bu iklimlendirme, iklim kısıtlaması ve yeni deniz korumanın belirtilmesi gibi bilimsel ve kalıcı katkı sunması da hedefleniyor.
Bununla birlikte, uygulama üzerinden deniz canlıları hakkında bilgi edinilebiliyor. Bu sayede sadece deniz altı yaşamı belgelenmiyor; Aynı zamanda doğa ile kurulan bağ güçleniyor ve toplumsal olarak giderek artıyor. Kullanıcılar, uygulama aracılığıyla hem bilgileniyor hem de denizlerin aktif birer koruyucusuna dönüşüyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.