TÜRKİYE'DE YAPAY ZEKÂ KULLANIMI %5,5'TE KALDI
TÜRKİYE'DE YAPAY ZEKÂ KULLANIMI %5,5'TE KALDI
TÜRKİYE'DE YAPAY ZEKÂ KULLANIMI %5,5'TE KALDI: UZMAN VE BÜTÇE EKSİĞİ BELİRLEYİCİ
TÜRKİYE'DE YAPAY ZEKÂ KULLANIMI %5,5'TE KALDI: UZMAN VE BÜTÇE EKSİĞİ BELİRLEYİCİ
Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2024 yılı verilerine göre, yapay zekâ teknolojilerini kullanmanın özellikleri yüzde 78,9'u bu tercihlerinin uzman eksikliğine, yüzde 74,2'si ise yüksek büyümeye bağlı. Bu da gösteriyor ki, ki bu yapay zekaya mesafeli değil, erişim konusunda ciddi engellerle karşılaşıyor. IAS ise bu iki temel sorunu doğrudan hedef alarak, teknoloji temelli çözümlere odaklanarak çözümleri, çözümleri kullanıcı dostu hale getirmeyi amaçlıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre performans gösteren faaliyetler ve özellikle yeni girişimler yapay zekanın nimetlerinden yeterince yararlanamıyor. IAS de özellikle ERP ürünlerine yapay zeka erişimi üzerine yoğunlaşarak tüm ölçekteki işletme ve bilgisayarlar yapay zeka ile tanıştırmayı ve onların gelecekten iş beklemelerini hedefliyor.
TÜİK'e göre 2024 yılındaki girişimlerin sadece yüzde 8.4'ünün yapay zeka ve yapay zeka destekli ürünleri kullanmayı arttıran IAS CTO'su Bahtiyar Tan , “Herhangi bir zeka teknolojisi kullanmadığını ancak çalıştıramayanların oranı 2024 yılında sadece yüzde 8,4. yüzde 10,8 ve 250 ve üzeri çalışanlar olan girişimlerde ise yüzde 17,4 oldu. Burada üzerimize düşen, şirketlerdeki girişimler ve büyük işletmeler yapay zekanın sunduğu nimetlerle bir an önce tanıştırmak” dedi.
ERP-yapay zekâyı birleştirmek için gruplar sıvadı
IAS olarak en güçlü ürün gruplarından biri olan ERP bölümlerinde yapay olarak odaklandıklarını çizen Tan, "Yapay zeka teknolojilerini mevcut ERP sistemlerimize daha detaylı bir şekilde entegre etme süreci için parçaları destekliyoruz. Bu entegrasyon, kapsamlı veri analizi ve iş parçaları yönetiminin daha ileri düzeyde kapsamlı çözümler sunarak, iş akışlarını otomatize etmelerine ve karar alma süreçlerini hızlandırmalarına olanak tanıyacak. Yapay zekâ ve proje tamamlayacak iş süreçlerini daha kolay yönetmeleri mümkün olacak" şeklinde konuştu.
TÜİK raporlarında yapay zekanın kullanılmaması nedeniyle, anormallikler görülüyordu. Yapay zeka teknolojilerinden herhangi birini kullanmadığını ancak kullanmayı bırakmayacaklarını belirten yapay zekayı kullanmama nedenleri belirlenir; En önemli nedenin yüzde 78,9 ile girişimde ilgili sürümlerdeki eksiğinin saklanmakta dikkat edilmesi IAS CTO'su Bahtiyar Tan konu hakkında planlarının sözlerine ekledi:
"İşletmeleri yapay zekadan uzak konuların en üst seviyedeki uzman eksikliklerini görüyoruz. Biz de IAS olarak geliştirdiğimiz teknolojilerle işlerimize erişim sağlayan tüm yeni teknolojiler ilk elden sunuyoruz. Ayrıca TÜİK rakamlarındaki yapay zekadan uzak durmalarının yüzde 74,2 oranında maliyetten elde edildiği, yüzde 69,3 ile mevcut ekipman, yazılım veya sistemlerle uyumsuzluk halinde de mevcut."
Yapay Zekâ Kullanımında Şirket Büyüklüğüne Göre İstatistikler
TÜİK'in 2024 yılına göre, Türkiye'de yüzde 5,5'i YZ teknolojilerini kullanan; bu oran 2021'de yüzde 2,7 idi. Şirket büyüklüklerine göre dağılımı şöyle:
- Tier 1 (Büyük Ölçekli İşletmeler, 250+ çalışan): Yüzde 22,3 YZ kullanım oranıyla lider durumda. Özellikle müşteri ilişkileri yönetimi, pazarlama ve veri analitiğinde YZ'den yoğun fayda sağlanıyor.
- Tier 2 (Orta Ölçekli İşletmeler, 50-249 çalışan): Yüzde 6,7 oranında YZ kullanımıyla, genellikle süreç otomasyonu ve lojistik güce odaklanıyor.
- Tier 3 (Küçük Ölçekli İşletmeler, 10-49 çalışan): Yüzde 3,5 kullanım oranıyla, daha çok temel chatbotlar ve veri analizi gibi giriş seviyesi YZ araçlarını tercih ediyor.
Bu veriler, YZ'ye daha fazla yatırım yaptığını, ancak küçük ve orta değişikliklerde yavaş yavaş bu alana yöneldiğini gösteriyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.