Maymun Çiçeği Virüsü Tüm Dünyayı Hızla Sarıyor

SAĞLIK 22.06.2022 - 14:37, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1403+ kez okundu.
 

Maymun Çiçeği Virüsü Tüm Dünyayı Hızla Sarıyor

Güney Kore, iki kişide maymun çiçeği virüsüne rastlandığını açıkladı. Ülkedeki ilk maymun çiçeği virüsü vakası doğrulanmış oldu.

Geçtiğimiz günlerde Lübnan, Brezilya ve Gürcistan da ilk vaka tespitlerini doğrulamış, belirtilen hastaların yurt dışına seyahat ettikleri aktarılmıştı. Afrika dışındaki ilk maymun çiçeği vakasının 7 Mayıs tarihinde İngiltere'de doğrulanmasından sonra ülkeler peş peşe ilk vaka tespitlerini duyurdu. Virüsün görüldüğü ülkelerin sayısında artış gözlemlenirken, Güney Kore ülkede ilk defa maymun çiçeği virüsüne bağlı vaka tespit edildiğini duyurdu.   21 GÜN TECRİT Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı tarafından yapılan açıklamada, vakalardan biri 20 Haziran tarihinde ülkeye gelen yabancı uyruklu bir kişide, diğerinin 21 Haziran tarihinde ülkeye giriş yapan bir Güney Kore vatandaşında görüldüğü belirtildi. Söz konusu hastaların 21 gün tecrit edileceği açıklandı.   DSÖ, MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ İÇİN TOPLANACAK Dünya Sağlık Örgütü bilim adamları 23 Haziran tarihinde Maymun Çiçeği virüsünün, şu an Kovid-19 için geçerli olan en yüksek küresel uyarı seviyesi ‘uluslararası önemi haiz halk sağlığı acil durumu’ olarak değerlendirilmesi konusunda toplanacak.   MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ VE BULAŞ YOLLARI Maymun çiçeği virüsü insana bulaştıktan sonra hastalık belirtileri ortaya çıkıncaya kadar geçen süre 5-21 gün arasında değişiyor. Virüs kuluçka süresinde değil, belirtiler baş gösterdikten sonra bulaşıyor. Hastalık öncelikle yüzde 85 oranında yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, lenf düğümlerinde şişme, titreme ve halsizlik ile kendini gösteriyor.   Ateşin ortaya çıkmasından 1 ila 3 gün sonra (bazen daha uzun) hastaların yüzde 97’sinde, genellikle yüzde başlayan ve vücudun diğer bölgelerine yayılan bir kızarıklık gelişiyor. Lezyonlar önce deride döküntü, sonra kabarıklık (püstül) şeklinde oluyor. Püstül 7 gün devam edip kabuklanıyor. Hastalık 2-4 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşiyor.   Maymun çiçeği virüsünün teşhisi derideki lezyonlardan alınan sıvılarda PCR testi ile konuyor. Tercihen lezyondan örnek almak gerekiyor.
Güney Kore, iki kişide maymun çiçeği virüsüne rastlandığını açıkladı. Ülkedeki ilk maymun çiçeği virüsü vakası doğrulanmış oldu.

Geçtiğimiz günlerde Lübnan, Brezilya ve Gürcistan da ilk vaka tespitlerini doğrulamış, belirtilen hastaların yurt dışına seyahat ettikleri aktarılmıştı. Afrika dışındaki ilk maymun çiçeği vakasının 7 Mayıs tarihinde İngiltere'de doğrulanmasından sonra ülkeler peş peşe ilk vaka tespitlerini duyurdu.

Virüsün görüldüğü ülkelerin sayısında artış gözlemlenirken, Güney Kore ülkede ilk defa maymun çiçeği virüsüne bağlı vaka tespit edildiğini duyurdu.

 

21 GÜN TECRİT

Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı tarafından yapılan açıklamada, vakalardan biri 20 Haziran tarihinde ülkeye gelen yabancı uyruklu bir kişide, diğerinin 21 Haziran tarihinde ülkeye giriş yapan bir Güney Kore vatandaşında görüldüğü belirtildi. Söz konusu hastaların 21 gün tecrit edileceği açıklandı.

 

DSÖ, MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ İÇİN TOPLANACAK

Dünya Sağlık Örgütü bilim adamları 23 Haziran tarihinde Maymun Çiçeği virüsünün, şu an Kovid-19 için geçerli olan en yüksek küresel uyarı seviyesi ‘uluslararası önemi haiz halk sağlığı acil durumu’ olarak değerlendirilmesi konusunda toplanacak.

 

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ VE BULAŞ YOLLARI

Maymun çiçeği virüsü insana bulaştıktan sonra hastalık belirtileri ortaya çıkıncaya kadar geçen süre 5-21 gün arasında değişiyor. Virüs kuluçka süresinde değil, belirtiler baş gösterdikten sonra bulaşıyor. Hastalık öncelikle yüzde 85 oranında yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, lenf düğümlerinde şişme, titreme ve halsizlik ile kendini gösteriyor.

 

Ateşin ortaya çıkmasından 1 ila 3 gün sonra (bazen daha uzun) hastaların yüzde 97’sinde, genellikle yüzde başlayan ve vücudun diğer bölgelerine yayılan bir kızarıklık gelişiyor. Lezyonlar önce deride döküntü, sonra kabarıklık (püstül) şeklinde oluyor. Püstül 7 gün devam edip kabuklanıyor. Hastalık 2-4 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşiyor.

 

Maymun çiçeği virüsünün teşhisi derideki lezyonlardan alınan sıvılarda PCR testi ile konuyor. Tercihen lezyondan örnek almak gerekiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.