akay 2
akay
Akif Kemal Akay
Ali Demirçalı

Kronik Depresyon ve Majör Depresyon Arasındaki 4 Fark

SAĞLIK 01.02.2022 - 09:28, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2386+ kez okundu.
 

Kronik Depresyon ve Majör Depresyon Arasındaki 4 Fark

Kronik depresyon (distimi) ve majör depresyon arasındaki 4 fark Kronik depresyonu majör depresyondan ayıran temel özellik semptomların daha az yoğun ancak sürekli olmasıdır. Kronik depresyona sahip insanlar hayatın böyle olduğunu düşünmektedir. Bunun çözülebilecek bir sorun olduğunu fark edemezler. Eğer en az iki yıldır tutku, neşe, ilgi, cinsel istek duyulmuyorsa, kronik depresyon yani distimi ihtimalini düşünmek gerekmektedir. Bu nedenle distiminin kişi ve çevresi  tarafından fark edilmesi majör depresyona göre daha zordur. Kronik depresyon (distimi) ve majör depresyon arasındaki farklar şöyle açıklanabilir: 1. Süre Aslında Majör Depresif Bozukluk olarak adlandırılan majör depresyon minimum 2 hafta sürerken,   distimi, çok daha uzun sürer. Majör depresyondan muzdarip olanlar aynı zamanda ruh hallerinin 'normal' olduğu zamanlara sahip olacaklardır ancak distimi olan hastalar depresyon hissine genelde sahip olacaklarından, “normal' hissettikleri dönemleri pek bulunmayacaktır.  2. Semptomların yoğunluğu Majör depresyonda semptomlar daha yoğun iken,  distimide ise süre daha uzun olmasına rağmen,  semptomlar daha az yoğundur.  3. Girişim seviyesi Ağır majör depresyon durumundaki birey, normal hayatını sürdürmekte daha fazla güçlük çekeceğinden, yataktan kalkma, duş alma veya giyinme gibi basit eylemlerde zorluklar yaşayabilir. Ancak distimide farklı yaşam alanlarının etkilenme derecesi daha az olduğundan, bu eylemler normal bir şekilde gerçekleştirilebilir. 4. Başlangıç yaşı Majör depresyon genellikle daha geç yani 30-40 yaş arasında ortaya çıkarken, distimi genellikle daha erken yani 20 yaşından itibaren ortaya çıkar.  Herhangi bir depresyonla mücadele ediyorsanız, profesyonel yardım almak çok önemlidir. Tek başına çabalamaya çalışmanıza ve size yardım edecek kimseniz yok gibi hissetmenize gerek yoktur. Bir akıl sağlığı uzmanı, belirtilerinizi, duygularınızı ve hayatınızda sizin için gerçekten neler olduğunu daha iyi anlamak için sizinle birlikte çalışabilir. Bu tür bir profesyonel yardım ile hayatınızın kontrolünü tekrar kazanmaya başlayabildiğinizi görebilirsiniz

Kronik depresyon (distimi) ve majör depresyon arasındaki 4 fark

Kronik depresyonu majör depresyondan ayıran temel özellik semptomların daha az yoğun ancak sürekli olmasıdır. Kronik depresyona sahip insanlar hayatın böyle olduğunu düşünmektedir. Bunun çözülebilecek bir sorun olduğunu fark edemezler. Eğer en az iki yıldır tutku, neşe, ilgi, cinsel istek duyulmuyorsa, kronik depresyon yani distimi ihtimalini düşünmek gerekmektedir. Bu nedenle distiminin kişi ve çevresi  tarafından fark edilmesi majör depresyona göre daha zordur.

Kronik depresyon (distimi) ve majör depresyon arasındaki farklar şöyle açıklanabilir:

1. Süre

Aslında Majör Depresif Bozukluk olarak adlandırılan majör depresyon minimum 2 hafta sürerken,   distimi, çok daha uzun sürer. Majör depresyondan muzdarip olanlar aynı zamanda ruh hallerinin 'normal' olduğu zamanlara sahip olacaklardır ancak distimi olan hastalar depresyon hissine genelde sahip olacaklarından, “normal' hissettikleri dönemleri pek bulunmayacaktır. 

2. Semptomların yoğunluğu

Majör depresyonda semptomlar daha yoğun iken,  distimide ise süre daha uzun olmasına rağmen,  semptomlar daha az yoğundur. 

3. Girişim seviyesi

Ağır majör depresyon durumundaki birey, normal hayatını sürdürmekte daha fazla güçlük çekeceğinden, yataktan kalkma, duş alma veya giyinme gibi basit eylemlerde zorluklar yaşayabilir. Ancak distimide farklı yaşam alanlarının etkilenme derecesi daha az olduğundan, bu eylemler normal bir şekilde gerçekleştirilebilir.

4. Başlangıç yaşı

Majör depresyon genellikle daha geç yani 30-40 yaş arasında ortaya çıkarken, distimi genellikle daha erken yani 20 yaşından itibaren ortaya çıkar. 

Herhangi bir depresyonla mücadele ediyorsanız, profesyonel yardım almak çok önemlidir. Tek başına çabalamaya çalışmanıza ve size yardım edecek kimseniz yok gibi hissetmenize gerek yoktur. Bir akıl sağlığı uzmanı, belirtilerinizi, duygularınızı ve hayatınızda sizin için gerçekten neler olduğunu daha iyi anlamak için sizinle birlikte çalışabilir. Bu tür bir profesyonel yardım ile hayatınızın kontrolünü tekrar kazanmaya başlayabildiğinizi görebilirsiniz

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.