Karpuzun artık eski tadı ve kokusu yok

GÜNDEM 29.05.2022 - 20:22, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1925+ kez okundu.
 

Karpuzun artık eski tadı ve kokusu yok

Karpuzu 'kabak aşısı' bozdu: Karpuzun artık eski tadı ve kokusu yok

Türkiye'nin en erkenci ve en lezzetli karpuzunun yetiştiği Çukurova'da, ziraat ilminin gelişmesiyle birlikte kabak aşısından karpuz üretildiği için karpuzun kendine özgü eski tadı kayboldu.   Çukurova'da her yıl 150-200 bin dönüm örtü altı ve açık alanda üretilen karpuz, rekoltenin yükselmesine ve fiyatının düşmesine rağmen üreticisini de tüketicisini de memnun etmedi. Çukurova karpuzu, bilimsel gelişmenin ışığında üreticinin, yüksek rekolte elde etmek için çekirdek karpuz yerine kabak aşılı karpuz üretmeye yönelmesiyle tüketici, son 13 yıldır sulu ancak aroması olmayan, kalın damarı bulunan, şeker oranı çok düşük karpuz yemek zorunda kaldı.    Ziraat Mühendisleri, tarımsal alanda gerçekleştirilen bilimsel gelişmelerin her zaman olumlu yanıt vermediğini, bazen ürünlerin genetiğini bozduğunu söyledi. Mühendisler 13 yıldan bu yana çekirdek karpuz yerine kabak aşılı karpuz ekilmesinin ürününün tadını bozduğunu kaydetti.    Kabak aşılı karpuzların Adana karpuzunun imajını zedelediğini, bu yüzden yazın sıcakların artmasıyla iştahla karpuz alan tüketicilerin bir daha karpuz almadığını anlatan mühendisler, "Geçen yıl kabak aşılı karpuzlar sayesinde rekolte artmasına rağmen tüketicinin tepkisi sebebiyle karpuzdan istenen kar sağlanamadı. Bu sebeple, yöredeki tüm ziraat odaları ve çiftçi kuruluşlarıyla birlikte çiftçilere kabak aşılı karpuzlardan uzak durmalarını önerdik ancak dinleyen olmadı." dedi. 
Karpuzu 'kabak aşısı' bozdu: Karpuzun artık eski tadı ve kokusu yok
Türkiye'nin en erkenci ve en lezzetli karpuzunun yetiştiği Çukurova'da, ziraat ilminin gelişmesiyle birlikte kabak aşısından karpuz üretildiği için karpuzun kendine özgü eski tadı kayboldu.
 
Çukurova'da her yıl 150-200 bin dönüm örtü altı ve açık alanda üretilen karpuz, rekoltenin yükselmesine ve fiyatının düşmesine rağmen üreticisini de tüketicisini de memnun etmedi. Çukurova karpuzu, bilimsel gelişmenin ışığında üreticinin, yüksek rekolte elde etmek için çekirdek karpuz yerine kabak aşılı karpuz üretmeye yönelmesiyle tüketici, son 13 yıldır sulu ancak aroması olmayan, kalın damarı bulunan, şeker oranı çok düşük karpuz yemek zorunda kaldı. 
 
Ziraat Mühendisleri, tarımsal alanda gerçekleştirilen bilimsel gelişmelerin her zaman olumlu yanıt vermediğini, bazen ürünlerin genetiğini bozduğunu söyledi. Mühendisler 13 yıldan bu yana çekirdek karpuz yerine kabak aşılı karpuz ekilmesinin ürününün tadını bozduğunu kaydetti. 
 
Kabak aşılı karpuzların Adana karpuzunun imajını zedelediğini, bu yüzden yazın sıcakların artmasıyla iştahla karpuz alan tüketicilerin bir daha karpuz almadığını anlatan mühendisler, "Geçen yıl kabak aşılı karpuzlar sayesinde rekolte artmasına rağmen tüketicinin tepkisi sebebiyle karpuzdan istenen kar sağlanamadı. Bu sebeple, yöredeki tüm ziraat odaları ve çiftçi kuruluşlarıyla birlikte çiftçilere kabak aşılı karpuzlardan uzak durmalarını önerdik ancak dinleyen olmadı." dedi. 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.