Ayyüce 1
Ali Demirçalı

İyi Parti olarak verdiğimiz önerge reddedildi

28.12.2020 - 21:30, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2185+ kez okundu.
 

İyi Parti olarak verdiğimiz önerge reddedildi

KÜÇÜK ESNAFIMIZIN KORUNMASINI İSTEDİK, İKTİDAR REDDETTİ.

KÜÇÜK ESNAFIMIZIN KORUNMASINI İSTEDİK, İKTİDAR REDDETTİ. Serbest Piyasada herkes ticaret yapabilir ama kuralsızlık nedeni ile ayakta kalmak için çaba gösteren küçük esnaf mutlaka korunmalıdır. Diyen Metanet ÇULHAOĞLU konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında; Anayasa’nın 173’üncü Maddesinde ^Devlet esnaf ve sanatkarları koruyucu ve destekleyici tedbirler alır” denilmektedir. Sayıları 4 milyonu bulan esnaf ve sanatkarlarımızın korunması ve yaşatılması için İyi Parti olarak TBMM Başkanlığı’na ‘Zincir marketlere karşı mahalle esnafının korunması ve desteklenmesi’ amacıyla araştırma önergesi verdik. Araştırma önergemizde; 2012 yılında toplam 13 bin 415 yerel ve ulusal zincir market var iken, bu sayı 2017 Aralık sonu itibarı ile bu sayı yüzde 108 artarak 28 bin 30’a çıkmıştır. Bu zincir marketler toptan fiyatına satış kampanyası yapıp perakende fiyattan da yukarıda satış yapmaktadırlar. Bu hem haksız rekabet hem de yanlış bir ilkedir. Serbest piyasada herkes ticaret yapabilir ama kuralsızlıklar nedeniyle ayakta kalmak için çaba gösteren küçük esnaf mutlaka korunmalıdır. Bunun için de sadece kuralların konulması gerekmektedir. Çünkü yerel ve ulusal zincir marketlerin kuralsız büyümesi hem ekonomik dengeleri bozuyor hem de küçük esnafın yok olmasına sebep olmaktadır. Mahalle esnafı, bakkalı, kasabı, manavı oluşturdukları mikro çevre içerisinde işlerini yapar ve sürdürürler. Esas olarak mahalleli ile ilişkileri zincir marketlerinkinden çok farklıdır. Bugün zincir marketler, çevrelerine tamamen yabancıdırlar. Müşterileriyle aralarında mal satmanın metalik ruhu dışında, hiçbir ortaklık yoktur. Oysa klasik anlamda bildiğimiz mahalle esnafının, hizmet sunduğu çevresiyle arasındaki ilişki çok farklıdır. Mahallelinin cebinde ödeyecek parası olmadığında müşteriye tolerans tanımaktan tutun da mahallelinin ufak tefek sorunlarına aşina olacak kadar mahalle sakinleriyle aralarında bir maneviyat ilişkisi de vardır. Dünya üzerinde küçük işletmelerin geliştirilip büyütülmesi şeklinde bir dönüşüm yaşanıyorken, Türkiye’de İktidarın yanlış uygulamaları sonucu her geçen gün mahalle esnafları (Bakkal, Manav vs).bir bir kapanmaktadır. Ekonomilerin temel bir kuralı vardır. Piyasa boşluk kabul etmez. Yerli sermayeye geçmiş dönemde bu ihtiyacı karşılayacak yatırımlar yapılmadığı için piyasada meydana gelen bu boşluk yabancı sermaye tarafından doldurulmuştur. Bu yüzden iktidar küçük esnafımızı koruyacak tedbirleri biran evvel almak zorundadır. İyi Parti olarak verdiğimiz önergenin Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi tarafından niçin reddedildiği dahi belirtilmemiştir. Adanalı Küçük Esnaf kardeşlerimizin dikkatlerine sunarım.  
KÜÇÜK ESNAFIMIZIN KORUNMASINI İSTEDİK, İKTİDAR REDDETTİ.

KÜÇÜK ESNAFIMIZIN KORUNMASINI İSTEDİK, İKTİDAR REDDETTİ.

Serbest Piyasada herkes ticaret yapabilir ama kuralsızlık nedeni ile ayakta kalmak için çaba gösteren küçük esnaf mutlaka korunmalıdır. Diyen Metanet ÇULHAOĞLU konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında; Anayasa’nın 173’üncü Maddesinde ^Devlet esnaf ve sanatkarları koruyucu ve destekleyici tedbirler alır” denilmektedir. Sayıları 4 milyonu bulan esnaf ve sanatkarlarımızın korunması ve yaşatılması için İyi Parti olarak TBMM Başkanlığı’na ‘Zincir marketlere karşı mahalle esnafının korunması ve desteklenmesi’ amacıyla araştırma önergesi verdik.

Araştırma önergemizde; 2012 yılında toplam 13 bin 415 yerel ve ulusal zincir market var iken, bu sayı 2017 Aralık sonu itibarı ile bu sayı yüzde 108 artarak 28 bin 30’a çıkmıştır. Bu zincir marketler toptan fiyatına satış kampanyası yapıp perakende fiyattan da yukarıda satış yapmaktadırlar. Bu hem haksız rekabet hem de yanlış bir ilkedir. Serbest piyasada herkes ticaret yapabilir ama kuralsızlıklar nedeniyle ayakta kalmak için çaba gösteren küçük esnaf mutlaka korunmalıdır. Bunun için de sadece kuralların konulması gerekmektedir. Çünkü yerel ve ulusal zincir marketlerin kuralsız büyümesi hem ekonomik dengeleri bozuyor hem de küçük esnafın yok olmasına sebep olmaktadır.

Mahalle esnafı, bakkalı, kasabı, manavı oluşturdukları mikro çevre içerisinde işlerini yapar ve sürdürürler. Esas olarak mahalleli ile ilişkileri zincir marketlerinkinden çok farklıdır. Bugün zincir marketler, çevrelerine tamamen yabancıdırlar. Müşterileriyle aralarında mal satmanın metalik ruhu dışında, hiçbir ortaklık yoktur. Oysa klasik anlamda bildiğimiz mahalle esnafının, hizmet sunduğu çevresiyle arasındaki ilişki çok farklıdır. Mahallelinin cebinde ödeyecek parası olmadığında müşteriye tolerans tanımaktan tutun da mahallelinin ufak tefek sorunlarına aşina olacak kadar mahalle sakinleriyle aralarında bir maneviyat ilişkisi de vardır. Dünya üzerinde küçük işletmelerin geliştirilip büyütülmesi şeklinde bir dönüşüm yaşanıyorken, Türkiye’de İktidarın yanlış uygulamaları sonucu her geçen gün mahalle esnafları (Bakkal, Manav vs).bir bir kapanmaktadır. Ekonomilerin temel bir kuralı vardır. Piyasa boşluk kabul etmez. Yerli sermayeye geçmiş dönemde bu ihtiyacı karşılayacak yatırımlar yapılmadığı için piyasada meydana gelen bu boşluk yabancı sermaye tarafından doldurulmuştur. Bu yüzden iktidar küçük esnafımızı koruyacak tedbirleri biran evvel almak zorundadır.

İyi Parti olarak verdiğimiz önergenin Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi tarafından niçin reddedildiği dahi belirtilmemiştir. Adanalı Küçük Esnaf kardeşlerimizin dikkatlerine sunarım.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.