Harvard'a Trump'tan dava ve baskı

DÜNYA (AA) - Anadolu Ajansı | 14.02.2026 - 07:18, Güncelleme: 14.02.2026 - 09:29 1484 kez okundu.
 

Harvard'a Trump'tan dava ve baskı

Filistin'e destek eylemleri nedeniyle hedef alınan Harvard Üniversitesi'ne Trump yönetimi bu kez dava açtı. Adalet Bakanlığı, öğrenci kabul verilerinin teslim edilmesini isterken; yönetim üniversiteyi milyarlarca dolarlık yaptırımlarla tehdit ediyor.

ABD'de Filistin'e destek gösterilerinin simge kampüslerinden biri haline gelen Harvard Üniversitesi, Trump yönetiminin yeni hukuki hamlesiyle karşı karşıya kaldı. ABD Adalet Bakanlığı, üniversitenin öğrenci kabul verilerini teslim etmemesi üzerine dava açtı. ABD Başkanı Donald Trump, kısa süre önce yaptığı açıklamada Harvard'ın "Yahudi öğrencileri korumakta başarısız olduğunu" öne sürmüş ve üniversiteden 1 milyar dolar tazminat talep edeceklerini duyurmuştu. Trump ayrıca federal fonların kesilmesi ve üniversiteyle gelecekte hiçbir ilişki kurulmaması gerektiğini savundu. Adalet Bakanı Pam Bondi ise yaptığı açıklamada, başvuruların kabul sürecinde ırk temelli değerlendirme yapılıp yapılmadığının incelenmesi için verilerin talep edildiğini belirtti. Bakanlık, davanın bu aşamada Harvard'ı "ırkçı ayrımcılıkla" suçlamadığını ifade etti. Trump yönetimi daha önce de üniversitenin 2,6 milyar doları aşan federal fonunu kesmeye çalışmış, ayrıca yabancı öğrencilerin kayıtlarını engellemeye yönelik adımlar atmıştı. Bu girişimlerin bir kısmı mahkemeler tarafından geçici olarak durduruldu. Öte yandan Savunma Bakanı Pete Hegseth, Harvard ile yürütülen tüm askeri eğitim ve burs programlarının gelecek akademik yıldan itibaren sona erdirileceğini açıkladı. Hegseth, üniversiteyi "ABD karşıtı faaliyetlere" göz yummakla suçladı. Ancak kampüslerdeki protestocular, Filistin'e destek vermenin ya da Gazze'deki savaşı eleştirmenin antisemitizmle eş tutulamayacağını vurguluyor. Aralarında bazı Yahudi grupların da bulunduğu göstericiler, yönetimin Filistin dayanışmasını bastırmak için "antisemitizm" suçlamasını siyasi araç haline getirdiğini belirtiyor. Trump yönetiminin Columbia başta olmak üzere birçok büyük üniversiteye yönelik benzer baskılar yürüttüğü biliniyor. Uzmanlara göre Harvard'a açılan dava, yalnızca hukuki bir süreç değil; Filistin'e destek veren akademik çevrelere yönelik daha geniş çaplı bir siyasi baskı kampanyasının parçası olarak görülüyor. Harvard ile Trump yönetimi arasındaki kriz büyürken, ifade özgürlüğü ve üniversite özerkliği tartışmaları da ABD kamuoyunda yeniden alevlenmiş durumda. (İLKHA)
Filistin'e destek eylemleri nedeniyle hedef alınan Harvard Üniversitesi'ne Trump yönetimi bu kez dava açtı. Adalet Bakanlığı, öğrenci kabul verilerinin teslim edilmesini isterken; yönetim üniversiteyi milyarlarca dolarlık yaptırımlarla tehdit ediyor.

ABD'de Filistin'e destek gösterilerinin simge kampüslerinden biri haline gelen Harvard Üniversitesi, Trump yönetiminin yeni hukuki hamlesiyle karşı karşıya kaldı. ABD Adalet Bakanlığı, üniversitenin öğrenci kabul verilerini teslim etmemesi üzerine dava açtı.

ABD Başkanı Donald Trump, kısa süre önce yaptığı açıklamada Harvard'ın "Yahudi öğrencileri korumakta başarısız olduğunu" öne sürmüş ve üniversiteden 1 milyar dolar tazminat talep edeceklerini duyurmuştu. Trump ayrıca federal fonların kesilmesi ve üniversiteyle gelecekte hiçbir ilişki kurulmaması gerektiğini savundu.

Adalet Bakanı Pam Bondi ise yaptığı açıklamada, başvuruların kabul sürecinde ırk temelli değerlendirme yapılıp yapılmadığının incelenmesi için verilerin talep edildiğini belirtti. Bakanlık, davanın bu aşamada Harvard'ı "ırkçı ayrımcılıkla" suçlamadığını ifade etti.

Trump yönetimi daha önce de üniversitenin 2,6 milyar doları aşan federal fonunu kesmeye çalışmış, ayrıca yabancı öğrencilerin kayıtlarını engellemeye yönelik adımlar atmıştı. Bu girişimlerin bir kısmı mahkemeler tarafından geçici olarak durduruldu.

Öte yandan Savunma Bakanı Pete Hegseth, Harvard ile yürütülen tüm askeri eğitim ve burs programlarının gelecek akademik yıldan itibaren sona erdirileceğini açıkladı. Hegseth, üniversiteyi "ABD karşıtı faaliyetlere" göz yummakla suçladı.

Ancak kampüslerdeki protestocular, Filistin'e destek vermenin ya da Gazze'deki savaşı eleştirmenin antisemitizmle eş tutulamayacağını vurguluyor. Aralarında bazı Yahudi grupların da bulunduğu göstericiler, yönetimin Filistin dayanışmasını bastırmak için "antisemitizm" suçlamasını siyasi araç haline getirdiğini belirtiyor.

Trump yönetiminin Columbia başta olmak üzere birçok büyük üniversiteye yönelik benzer baskılar yürüttüğü biliniyor. Uzmanlara göre Harvard'a açılan dava, yalnızca hukuki bir süreç değil; Filistin'e destek veren akademik çevrelere yönelik daha geniş çaplı bir siyasi baskı kampanyasının parçası olarak görülüyor.

Harvard ile Trump yönetimi arasındaki kriz büyürken, ifade özgürlüğü ve üniversite özerkliği tartışmaları da ABD kamuoyunda yeniden alevlenmiş durumda. (İLKHA)

Habere ifade bırak !
Administrator Administrator
Administrator Administrator
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
islami chat islami sohbetler bizim mekan cinsel chat mobil chat sohbet izmir chat sohbet giftcardmall/mygift