Gürer: “Et ve süt sorunu da bu kafayla bitmez”
Gürer: “Et ve süt sorunu da bu kafayla bitmez”
CHP’li Ömer Fethi Gürer, hayvancılığı yeniden ayağa kaldırmak için somut önerilerini sıraladı:
CHP’li Ömer Fethi Gürer, hayvancılığı yeniden ayağa kaldırmak için somut önerilerini sıraladı:
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’de besicilik yapan Nazmi Güçlü’yü çiftliğinde ziyaret ederek hayvancılıkta yaşanan sorunları dinledi.
Görüşmede, Güçlü,ithalata rağmen devam eden et açığı, artan maliyetler, azalan üretim ve çözüm bekleyen yapısal sorunları anlattı.
GÜRER: “İTHALAT DA ÇÖZÜM OLMADI”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin hayvancılıkta giderek derinleşen sorunlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, “Ülkemizde hayvancılıkta sorunlar bitmiyor. 16 milyon 800 bin büyükbaş hayvan varlığı görülmesine rağmen etteki açık devam ediyor. Ülkemizde dana eti ithalatı yalnızca 2023 yılında 18 kat artmış. Hayvan ve et ithalatı 2010 yılında başlamıştı ve hızla devam ediyor. O günden bu yana 11 milyon hayvan ithalatı yapılmış, 12 milyar dolar yurt dışına gitmiş ama bu soruna kalıcı bir çözüm bulunamamış,” diye konuştu.
Gürer, süt üretimi tarafındaki çöküşe de işaret ederek, “Ülkemizde halihazırda çiğ süt ve süt ürünleri işleme tesisi sayısı 2.465. Bu tesislerde süt üretimi sağlanıyor. Ancak son aylarda süt üretiminde düşüş yaşanıyor. Çünkü süt, maliyetin altında bir fiyatla alınıyor. Litresi 17 lira 15 kuruştan 18 lira 35 kuruşa çıkarıldı ama farklı bölgelerde sütün maliyeti 20 lirayı buluyor. Üretici de bu durumda hayvanını kesime gönderiyor.”
“BESİCİ PARA KAZANAMIYOR”
Niğde’de babadan oğula tüm ailenin yıllardır besicilik yaptığını belirten Nazmi Güçlü ise sektördeki sorunları ifade ederek, “Yıllardır bu işi yapan biri olarak şu anda Türkiye'de hayvancılıkla uğraşanların mutlu olduğunu söylemek mümkün değil. Büyük bir sıkıntı var. Hem küçükbaşta hem büyükbaşta. Küçükbaş hayvanda maliyet çok yüksek. Bir üretici küçükbaş hayvanı 8-9 bin liraya alıyor, etlendirene kadar maliyet 12-13 bin lirayı buluyor. Kestirdiğinde ise 11.000 - 11.500 liraya, zarar ediyor,” dedi.
“Besicilerin finansman sorununa da var” diyen Güçlü, “Faizler çok yüksek olduğu için öz sermayesi olmayanlar bankadan kredi çekiyor, bu da ek maliyet oluşturuyor. Faiz düşürüldü ama yine de çok yüksek. Küçükbaş ya da büyükbaş besiciliğe girenlerin çoğu iki yılda bu işi bırakıyor. Çocukluktan beri bu işi yapanlar bile artık çok büyük sıkıntı içinde. Çünkü hayvan maliyeti çok yüksekseldi,” şeklinde konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.