Fransa’da yerel seçimler için halk sandık başına gidiyor

DÜNYA (AA) - Anadolu Ajansı | 14.03.2026 - 20:10, Güncelleme: 14.03.2026 - 21:15 209 kez okundu.
 

Fransa’da yerel seçimler için halk sandık başına gidiyor

Fransa’da yerel yönetimleri belirleyecek belediye seçimlerinin ilk turu yarın gerçekleştirilecek.

Fransa genelinde oy verme işlemi yerel saatle 08.00’de başlayacak. Küçük yerleşim yerlerinde sandıklar 18.00’de kapanırken, başkent Paris gibi büyük şehirlerde oy kullanma işlemi 20.00’ye kadar devam edecek. İlk turun resmi olmayan sonuçlarının ise seçim yasaklarının sona ermesinin ardından 20.00’den itibaren açıklanmaya başlanması bekleniyor. Fransa’da her 6 yılda bir düzenlenen iki turlu yerel seçimlerde bu yıl toplam 50 bin 478 listede 904 bin 42 aday yarışıyor. Seçimlerin sonucunda ülke genelinde 34 bin 944 belediyenin yönetimi belirlenecek. Ancak 68 belediyede herhangi bir adayın başvuru yapmaması nedeniyle bu bölgelerde seçim gerçekleştirilmeyecek. Söz konusu belediyelerde yönetim geçici olarak valilik tarafından atanan üç kişilik bir delegasyon tarafından yürütülecek. Yerel seçimlerde ilk turda oyların yüzde 50’sinden fazlasını alan liste doğrudan seçimi kazanmış sayılıyor. Eğer hiçbir liste bu oranı yakalayamazsa, ilk turda en az yüzde 10 oy alan listeler ikinci turda tekrar yarışıyor. Belediye başkanları ise ikinci turun ardından yapılan ilk belediye meclisi toplantısında meclis üyeleri tarafından seçiliyor. Fransa’nın en büyük üç şehri olan Paris, Marsilya ve Lyon’da ise seçmenler hem yaşadıkları ilçelerin hem de merkez belediye meclisinin üyelerini belirliyor. (İLKHA)
Fransa’da yerel yönetimleri belirleyecek belediye seçimlerinin ilk turu yarın gerçekleştirilecek.

Fransa genelinde oy verme işlemi yerel saatle 08.00’de başlayacak.

Küçük yerleşim yerlerinde sandıklar 18.00’de kapanırken, başkent Paris gibi büyük şehirlerde oy kullanma işlemi 20.00’ye kadar devam edecek.

İlk turun resmi olmayan sonuçlarının ise seçim yasaklarının sona ermesinin ardından 20.00’den itibaren açıklanmaya başlanması bekleniyor.

Fransa’da her 6 yılda bir düzenlenen iki turlu yerel seçimlerde bu yıl toplam 50 bin 478 listede 904 bin 42 aday yarışıyor.

Seçimlerin sonucunda ülke genelinde 34 bin 944 belediyenin yönetimi belirlenecek.

Ancak 68 belediyede herhangi bir adayın başvuru yapmaması nedeniyle bu bölgelerde seçim gerçekleştirilmeyecek.

Söz konusu belediyelerde yönetim geçici olarak valilik tarafından atanan üç kişilik bir delegasyon tarafından yürütülecek.

Yerel seçimlerde ilk turda oyların yüzde 50’sinden fazlasını alan liste doğrudan seçimi kazanmış sayılıyor. Eğer hiçbir liste bu oranı yakalayamazsa, ilk turda en az yüzde 10 oy alan listeler ikinci turda tekrar yarışıyor.

Belediye başkanları ise ikinci turun ardından yapılan ilk belediye meclisi toplantısında meclis üyeleri tarafından seçiliyor.

Fransa’nın en büyük üç şehri olan Paris, Marsilya ve Lyon’da ise seçmenler hem yaşadıkları ilçelerin hem de merkez belediye meclisinin üyelerini belirliyor. (İLKHA)

Habere ifade bırak !
Administrator Administrator
Administrator Administrator
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
islami chat islami sohbetler bizim mekan