Felç geçirenler ilk önce hangi organını kullanmayı istiyor?
Felç geçirenler ilk önce hangi organını kullanmayı istiyor?
Saçımı taramak, düğmelerimi ilikleyebilmek istiyorum
Saçımı taramak, düğmelerimi ilikleyebilmek istiyorum
İnme sonrasında değişiyor; dolgularda ve kollarda hareket kaybı, denge bozukluğu, koordinasyon bozukluğu, konuşmama gibi ağır sorunlar yaşanıyor. Her şeyin tamamlanmasının ardından istenilen ilk hareketin tekrar yürüyebildiği düşünülür. Ancak iyileşmekte olan hastalıklar, ilk önce yürümeyi değil, ellerini ve parmaklarını kullanmayı istiyor.
Peki neden?
Öğrenci Tıp ve Robotik Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Çorum, bu konuda şu bilgileri verdi:
ELLERİMİZ OLMASAYDI?
"Vücuttaki hasar ne kadar ağır olursa olsun, ilk önce ellerini, parmaklarını kullanabilmek istiyor. Hastalar, birinin yük olmadan ya da herkesin olmadan saçını taramak, dişlerini fırçalamak, toplam ağzına götürebilmek, şişenin kapasitesini açabilmek, cep telefonunu kullanabilmek, bir kapıyı kolunu açabilmek istiyor. Çoğu hasta için ellerini kullanabilmek tan bile önce geliyor çünkü insanlar konuşamasa da elleriyle birçok şeyi anlatabiliyorlar.
Çünkü ellerimizin kas – yapısı sistemi en önemli anatomik araçtır. El, insan parçalarıdaki en karmaşık ve en güzel elektrik eseri parçalardan biridir. Elimizdeki gezegendeki diğer canlılardan da ayrılıklar.
YENİ SİNİRLER FİLİZLENİYOR
Bizler de bir araya geldiğinde, robotik olarak kayıt altına alınarak, el ve kollardaki iyileşmeyi hızlandırıyoruz. Uyguladığımız tedavi süreci, beyin ve omurga arasındaki kopan bağlantıyı yeniden sağlar. Kaybedilenlerin geri kazanılması için fizyoterapist ve ergoterapistlerle uyumluluğunu oluştururuz. El orantılı olarak uygulanan uyarıda, kalan sinir liflerini etkinleştiriyor ve sürekli yeni sinirlerin filizlenip büyümesine yardımcı oluyor. Beynin yeteneği yeniden öğreniliyor.
AMELİYATIZ İYİLEŞME
Rehabilitasyon egzersizleri ne kadar çok tekrarlı yapılırsa beyniniz kendini o kadar çok yeniden düzenler. Biz de bu yolu izleyerek gelişmiş robotik cihazlarla gerçekleştiriyoruz. Yani cerrahi müdahale gerekmeden, ameliyatsız bir şekilde iyileşme mümkün.
İnce motorun yeniden kazanılması bazen uzun sürse de hastalarımızın pozitif düşünme yeteneklerini ve motivasyonlarını destekleyerek bunu başarıyoruz. Ellerini kullanabilen, onların motivasyonu daha da artmakta ve iyileşme süreci hızlanıyor.” |
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.