D Vitamini Takviyesi Mevsim Seçmiyor!

SAĞLIK 16.07.2025 - 10:15, Güncelleme: 16.07.2025 - 10:15 229 kez okundu.
 

D Vitamini Takviyesi Mevsim Seçmiyor!

Yaz güneşi, vücudumuzun D vitamini ihtiyacını karşılamaya çoğu zaman yetmiyor. “Güneşli bir havada bile D vitamini yetersizliği görülebilir, çünkü sentez için doğru zaman ve koşullar şart.” diyen Orzaks Medikal Müdürü Dr. Feyza Özdemir, yaz mevsiminde de takviye ihtiyacına dikkat çekiyor. Uzmanlar, özellikle risk grubundaki bireylerin yaz boyunca D vitamini düzeylerine dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor.

Yaz mevsimi dendiğinde akla ilk olarak güneş gelse de, D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor. Uzmanlar, D vitamini sentezi için UVB ışınlarının doğrudan cilde teması gerektiğini belirtiyor. Orzaks Medikal Müdürü Dr. Feyza Özdemir, “D vitamini, vücudumuzda doğal olarak sentezlenebilen bir vitamindir. Besinlerle minimal düzeyde tüketilebiliyor olsa da en önemli kaynağı derimize temas eden güneş ışınlarıdır. UVB ışınlarına olan maruziyet cildimizde D vitamini sentezinin destekleyicisidir. 1 Görünüşte yeterli güneş alan bireylerde bile D vitamini yetersizliği ile karşılaşıyoruz. 2 Çünkü doğru zaman, doğru koşullar ve yeterli maruz kalma sağlanmadığında vücut bu hayati vitamini yeterince sentezleyemiyor.” diyerek uyarıda bulunuyor. Özellikle ülkemiz gibi güneşli gün sayısı fazla olan ülkelerde dahi toplumun yüzde 88’inde yetersizlik görülmesi, konunun ciddiyetini ve yaygınlığını ortaya koyuyor. 3 Güneş kremleri ve kapalı alanlar D vitamini sentezini engelliyor Dr. Feyza Özdemir, günümüzde güneş kremi kullanımı, kapalı alanlarda geçirilen uzun saatler bu süreci ciddi şekilde engellediğini söyleyerek ekliyor: “Bulutsuz havada, öğle saatlerinde ve koruyucu ürünler olmadan güneşe çıkmak sentez için ideal koşulları oluşturuyor ancak bu günlük hayatta çoğu zaman yapılamıyor. Klinik araştırmalar sonucunda, SPF 15 olan bir güneş kremi kullanımının bile D vitamini üretimini yüzde 90’dan fazla azaltabildiğini görüyoruz.” diyor. Gölge alanlar, cam arkası ve uzun kollu giysilerle yapılan güneşlenmelerde D vitamini sentezi olmadığının da altını çizen Özdemir, risk gruplarına dair bazı önerilerde bulundu: “Yaşlılar, fazla kilolu veya obez bireyler, çocuklar, gebeler, emziren anneler, kronik hastalığı olanlar ve ofis çalışanları gibi gruplarda D vitamini rezervi yetersiz kalıyor. Bu grupların hekim kontrolünde düzenli ölçümlerle takip edilmesi ve gerekirse takviye alınmasını öneriyoruz.” 4 şeklinde konuştu.
Yaz güneşi, vücudumuzun D vitamini ihtiyacını karşılamaya çoğu zaman yetmiyor. “Güneşli bir havada bile D vitamini yetersizliği görülebilir, çünkü sentez için doğru zaman ve koşullar şart.” diyen Orzaks Medikal Müdürü Dr. Feyza Özdemir, yaz mevsiminde de takviye ihtiyacına dikkat çekiyor. Uzmanlar, özellikle risk grubundaki bireylerin yaz boyunca D vitamini düzeylerine dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor.

Yaz mevsimi dendiğinde akla ilk olarak güneş gelse de, D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor. Uzmanlar, D vitamini sentezi için UVB ışınlarının doğrudan cilde teması gerektiğini belirtiyor. Orzaks Medikal Müdürü Dr. Feyza Özdemir, “D vitamini, vücudumuzda doğal olarak sentezlenebilen bir vitamindir. Besinlerle minimal düzeyde tüketilebiliyor olsa da en önemli kaynağı derimize temas eden güneş ışınlarıdır. UVB ışınlarına olan maruziyet cildimizde D vitamini sentezinin destekleyicisidir. 1 Görünüşte yeterli güneş alan bireylerde bile D vitamini yetersizliği ile karşılaşıyoruz. Çünkü doğru zaman, doğru koşullar ve yeterli maruz kalma sağlanmadığında vücut bu hayati vitamini yeterince sentezleyemiyor.” diyerek uyarıda bulunuyor. Özellikle ülkemiz gibi güneşli gün sayısı fazla olan ülkelerde dahi toplumun yüzde 88’inde yetersizlik görülmesi, konunun ciddiyetini ve yaygınlığını ortaya koyuyor. 3

Güneş kremleri ve kapalı alanlar D vitamini sentezini engelliyor

Dr. Feyza Özdemir, günümüzde güneş kremi kullanımı, kapalı alanlarda geçirilen uzun saatler bu süreci ciddi şekilde engellediğini söyleyerek ekliyor: “Bulutsuz havada, öğle saatlerinde ve koruyucu ürünler olmadan güneşe çıkmak sentez için ideal koşulları oluşturuyor ancak bu günlük hayatta çoğu zaman yapılamıyor. Klinik araştırmalar sonucunda, SPF 15 olan bir güneş kremi kullanımının bile D vitamini üretimini yüzde 90’dan fazla azaltabildiğini görüyoruz.” diyor.

Gölge alanlar, cam arkası ve uzun kollu giysilerle yapılan güneşlenmelerde D vitamini sentezi olmadığının da altını çizen Özdemir, risk gruplarına dair bazı önerilerde bulundu: “Yaşlılar, fazla kilolu veya obez bireyler, çocuklar, gebeler, emziren anneler, kronik hastalığı olanlar ve ofis çalışanları gibi gruplarda D vitamini rezervi yetersiz kalıyor. Bu grupların hekim kontrolünde düzenli ölçümlerle takip edilmesi ve gerekirse takviye alınmasını öneriyoruz.” 4 şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.