ÇEVRECİ, EKONOMİK VE TARIMI DESTEKLİYOR

DÜNYA 03.10.2025 - 10:00, Güncelleme: 03.10.2025 - 10:00 2760+ kez okundu.
 

ÇEVRECİ, EKONOMİK VE TARIMI DESTEKLİYOR

“BENZİNDE BİYOETANOL HARMANLAMA ORANI EN AZ YÜZDE 5’E ÇIKARILMALI”

  Dünyanın pek çok ülkesinde karbon salımını azaltmak, yüksek miktarda akaryakıt ithalatının önüne geçmek, tarım üretimini desteklemek gibi nedenlerle benzinle karıştırılan biyoetanol, Türkiye’de yüzde 2 oranında harmanlanıyor.  Biyoetanol Üreticileri Derneği Başkan Yardımcısı Vedat Aydınoğlu, biyoetanolün akaryakıt ithalatının engellenmesinde önemli bir rol üstlendiğini belirterek, “Benzine yüzde 2 oranında biyoetanol karıştırılmasıyla her yıl 125 milyon dolarlık petrol ithalatının önüne geçiliyor. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde harmanlama oranı yüzde 5 ila yüzde 10 oranında değişiyor. Ülkemizde de bu oranın yükseltilmesi petrol ithalatının önüne geçer, biyoetanole ham madde sağlayan tarım üretiminde ve istihdamında önemli artış sağlar” diye konuştu.    Dünyanın pek çok ülkesinde yakıt katkısı olarak benzinle harmanlanan biyoetanol, mısır, şeker pancarı, şeker kamışı ve tarım ürünlerinin atıklarından üretiliyor. Yüksek oktan değeri nedeniyle daha verimli yanan biyoetanol, benzine karıştırıldığında karbon salımını azaltarak, insan sağlığına zararlı NoX gazlarının açığa çıkmasını engelliyor. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde benzin türevlerine yüzde 5 ila yüzde 10 oranında karıştırılan biyoetanol, Türkiye’de yüzde 2 oranında benzinle harmanlanıyor.  Biyoetanol Üreticileri Derneği Başkan Yardımcısı Vedat Aydınoğlu, biyoetanol harmanlama oranlarının AB üyesi ülkelerde olduğu gibi en az yüzde 5’e çıkarılması gerektiğini belirterek, biyoetanolün sağlayacağı faydaları açıkladı. 
“BENZİNDE BİYOETANOL HARMANLAMA ORANI EN AZ YÜZDE 5’E ÇIKARILMALI”

 

Dünyanın pek çok ülkesinde karbon salımını azaltmak, yüksek miktarda akaryakıt ithalatının önüne geçmek, tarım üretimini desteklemek gibi nedenlerle benzinle karıştırılan biyoetanol, Türkiye’de yüzde 2 oranında harmanlanıyor. 

Biyoetanol Üreticileri Derneği Başkan Yardımcısı Vedat Aydınoğlu, biyoetanolün akaryakıt ithalatının engellenmesinde önemli bir rol üstlendiğini belirterek, “Benzine yüzde 2 oranında biyoetanol karıştırılmasıyla her yıl 125 milyon dolarlık petrol ithalatının önüne geçiliyor. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde harmanlama oranı yüzde 5 ila yüzde 10 oranında değişiyor. Ülkemizde de bu oranın yükseltilmesi petrol ithalatının önüne geçer, biyoetanole ham madde sağlayan tarım üretiminde ve istihdamında önemli artış sağlar” diye konuştu. 

 

Dünyanın pek çok ülkesinde yakıt katkısı olarak benzinle harmanlanan biyoetanol, mısır, şeker pancarı, şeker kamışı ve tarım ürünlerinin atıklarından üretiliyor. Yüksek oktan değeri nedeniyle daha verimli yanan biyoetanol, benzine karıştırıldığında karbon salımını azaltarak, insan sağlığına zararlı NoX gazlarının açığa çıkmasını engelliyor. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde benzin türevlerine yüzde 5 ila yüzde 10 oranında karıştırılan biyoetanol, Türkiye’de yüzde 2 oranında benzinle harmanlanıyor. 

Biyoetanol Üreticileri Derneği Başkan Yardımcısı Vedat Aydınoğlu, biyoetanol harmanlama oranlarının AB üyesi ülkelerde olduğu gibi en az yüzde 5’e çıkarılması gerektiğini belirterek, biyoetanolün sağlayacağı faydaları açıkladı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
islami chat islami sohbetler bizim mekan çemberleme makinası kurumsal web dini chat