AYÇİÇEĞİNDE MALİYET ALARMI

DÜNYA 26.08.2026 - 09:00, Güncelleme: 26.08.2026 - 09:00 508 kez okundu.
 

AYÇİÇEĞİNDE MALİYET ALARMI

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, ayçiçeğinin Türkiye açısından stratejik öneme sahip tarımsal ürünlerden biri olduğunu belirterek, üretimin sürdürülebilirliği için alım fiyatının üretici maliyeti ve makul kâr dikkate alınarak en az 41-42 TL/kg seviyesinde olması gerektiğini söyledi.

AYÇİÇEĞİNDE MALİYET ALARMI: ÜRETİCİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM İÇİN BEKLENTİSİ 41-42 TL   ADANA - TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, Türkiye'de özellikle Trakya-Marmara Bölgesi'nde yoğun olarak yetiştirilen ayçiçeğinin, iklim değişikliği ve su kaynaklarında yaşanan sorunlar nedeniyle son yıllarda Çukurova'da da giderek daha fazla önem kazandığını belirtti. Ayçiçeğinin dünya ve Türkiye tarımı açısından stratejik ürünlerin başında geldiğine dikkat çeken Tayakısı, dünyada yıllık ayçiçeği üretiminin yaklaşık 23 milyon ton seviyesinde olduğunu, Türkiye'nin ise 2024 yılında yaklaşık 2,2 milyon tonluk üretimle dünya üretiminde ilk 10 ülke arasında yer aldığını ifade etti. “AYÇİÇEĞİ STRATEJİK BİR ÜRÜN” Ayçiçeğinin Türkiye'de büyük ölçüde yağlık olarak yetiştirildiğini belirten Tayakısı, ürünün yalnızca bitkisel yağ üretimi açısından değil, hayvancılık sektörü açısından da büyük önem taşıdığını söyledi. Tayakısı, “Ayçiçeği, yüksek yağ oranı nedeniyle ülkemizin bitkisel yağ ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yere sahiptir. Tohumlarında yüzde 40-52 oranında yağ bulunmaktadır. Yağı çıkarıldıktan sonra geriye kalan küspesi ise yüksek protein içeriği nedeniyle hayvan yemi sektöründe vazgeçilmez bir hammadde olarak kullanılmaktadır” dedi. Dünya genelinde soya fasulyesinden sonra en fazla tüketilen yemeklik bitkisel yağ kaynaklarından birinin ayçiçeği olduğunu kaydeden Tayakısı, bu nedenle ayçiçeğinin sadece tarımsal bir ürün değil, aynı zamanda gıda ve ekonomi açısından stratejik bir ürün olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. “ÜRETİCİ MUTLAKA DESTEKLENMELİ” Ayçiçeğinin Trakya-Marmara başta olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesinde çiftçiler açısından önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirten Tayakısı, üretimin devamlılığı için üreticinin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Üreticinin artan girdi maliyetleri karşısında zorlandığını ifade eden Tayakısı, ayçiçeği üretiminde dekar maliyetinin 31,51 TL seviyesine ulaştığını belirterek, açıklanacak alım fiyatının yalnızca maliyeti karşılamasının yeterli olmayacağını vurguladı. Tayakısı, “Çiftçinin üretime devam edebilmesi için yalnızca maliyetini karşılayan bir fiyat değil, emeğinin ve sermayesinin karşılığını alabileceği bir gelir elde etmesi gerekiyor. Sürdürülebilir bir ayçiçeği tarımı için üretici kârı da gözetilmeli ve alım fiyatı en az 41-42 TL/kg seviyesinde belirlenmelidir” dedi. “AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİ GIDA GÜVENLİĞİ MESELESİDİR” Ayçiçeğinin insan sağlığı açısından da önemli bir ürün olduğunu belirten Tayakısı, içerdiği oleik ve linoleik asit gibi doymamış yağ asitlerinin yanı sıra E vitamini ve antioksidanlar bakımından zengin olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin bitkisel yağ ihtiyacında dışa bağımlılığının azaltılması, üretimin sürdürülebilir hale getirilmesi ve çiftçinin üretimde tutulabilmesi için ayçiçeği üreticisine yönelik desteklerin artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, ayçiçeğinin Türkiye açısından stratejik öneme sahip tarımsal ürünlerden biri olduğunu belirterek, üretimin sürdürülebilirliği için alım fiyatının üretici maliyeti ve makul kâr dikkate alınarak en az 41-42 TL/kg seviyesinde olması gerektiğini söyledi.

AYÇİÇEĞİNDE MALİYET ALARMI: ÜRETİCİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM İÇİN BEKLENTİSİ 41-42 TL

 

ADANA - TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, Türkiye'de özellikle Trakya-Marmara Bölgesi'nde yoğun olarak yetiştirilen ayçiçeğinin, iklim değişikliği ve su kaynaklarında yaşanan sorunlar nedeniyle son yıllarda Çukurova'da da giderek daha fazla önem kazandığını belirtti.

Ayçiçeğinin dünya ve Türkiye tarımı açısından stratejik ürünlerin başında geldiğine dikkat çeken Tayakısı, dünyada yıllık ayçiçeği üretiminin yaklaşık 23 milyon ton seviyesinde olduğunu, Türkiye'nin ise 2024 yılında yaklaşık 2,2 milyon tonluk üretimle dünya üretiminde ilk 10 ülke arasında yer aldığını ifade etti.

“AYÇİÇEĞİ STRATEJİK BİR ÜRÜN”

Ayçiçeğinin Türkiye'de büyük ölçüde yağlık olarak yetiştirildiğini belirten Tayakısı, ürünün yalnızca bitkisel yağ üretimi açısından değil, hayvancılık sektörü açısından da büyük önem taşıdığını söyledi.

Tayakısı, “Ayçiçeği, yüksek yağ oranı nedeniyle ülkemizin bitkisel yağ ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yere sahiptir. Tohumlarında yüzde 40-52 oranında yağ bulunmaktadır. Yağı çıkarıldıktan sonra geriye kalan küspesi ise yüksek protein içeriği nedeniyle hayvan yemi sektöründe vazgeçilmez bir hammadde olarak kullanılmaktadır” dedi.

Dünya genelinde soya fasulyesinden sonra en fazla tüketilen yemeklik bitkisel yağ kaynaklarından birinin ayçiçeği olduğunu kaydeden Tayakısı, bu nedenle ayçiçeğinin sadece tarımsal bir ürün değil, aynı zamanda gıda ve ekonomi açısından stratejik bir ürün olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

“ÜRETİCİ MUTLAKA DESTEKLENMELİ”

Ayçiçeğinin Trakya-Marmara başta olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesinde çiftçiler açısından önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirten Tayakısı, üretimin devamlılığı için üreticinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Üreticinin artan girdi maliyetleri karşısında zorlandığını ifade eden Tayakısı, ayçiçeği üretiminde dekar maliyetinin 31,51 TL seviyesine ulaştığını belirterek, açıklanacak alım fiyatının yalnızca maliyeti karşılamasının yeterli olmayacağını vurguladı.

Tayakısı, “Çiftçinin üretime devam edebilmesi için yalnızca maliyetini karşılayan bir fiyat değil, emeğinin ve sermayesinin karşılığını alabileceği bir gelir elde etmesi gerekiyor. Sürdürülebilir bir ayçiçeği tarımı için üretici kârı da gözetilmeli ve alım fiyatı en az 41-42 TL/kg seviyesinde belirlenmelidir” dedi.

“AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİ GIDA GÜVENLİĞİ MESELESİDİR”

Ayçiçeğinin insan sağlığı açısından da önemli bir ürün olduğunu belirten Tayakısı, içerdiği oleik ve linoleik asit gibi doymamış yağ asitlerinin yanı sıra E vitamini ve antioksidanlar bakımından zengin olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin bitkisel yağ ihtiyacında dışa bağımlılığının azaltılması, üretimin sürdürülebilir hale getirilmesi ve çiftçinin üretimde tutulabilmesi için ayçiçeği üreticisine yönelik desteklerin artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.