ADYÜ'den yenilikçi TÜBİTAK projesi: Yapay zeka ile enkaz altındaki canlıların tespiti

BİLİM (Web Sitesi) - Web Sitesi | 19.01.2024 - 16:39, Güncelleme: 20.01.2024 - 08:40 689+ kez okundu.
 

ADYÜ'den yenilikçi TÜBİTAK projesi: Yapay zeka ile enkaz altındaki canlıların tespiti

Adıyaman Üniversitesi tarafından yürütülen TÜBİTAK destekli bir proje, depremlerin ardından enkaz altındaki canlıları tespit etmeyi hedefliyor.

"Görüş Alanı Dışındaki Canlıların Lazer ve Ses Sinyalleri Kullanılarak Yapay Zeka ile Tespiti" adlı proje, Adıyaman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ferdi Doğan liderliğinde gerçekleştiriliyor. Bu proje, "TÜBİTAK 1001 Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı-BİNBİRÇABA" kapsamında destek almaya hak kazandı. Geliştirilecek olan "Canlı Tespit Sistemi" sayesinde, arama kurtarma ekipleri deprem sonrası enkaz altındaki canlılara daha hızlı bir şekilde ulaşabilecek ve kurtarma operasyonları daha etkili bir şekilde gerçekleştirilebilecek. Projenin temel amacı, mevcut teknolojilerin sınırlılıklarını aşmak için lazer ve ses dalgalarını kullanarak yeni bir canlı tespit teknolojisi geliştirmektir. Bu sistem, görüş alanı dışında kalan canlıların tespiti konusunda önceki teknolojilerden daha etkili bir performans sunmayı hedefliyor. Enkaz altındaki kişilerin yaşam tahminini hızlı ve etkili bir şekilde yapabilme yeteneği, projenin önemli bir kazanımı olarak öne çıkıyor. Proje kapsamında görev alan akademisyenler, farklı materyaller üzerinde yapılan çalışmalarda canlı dokuların ve cansız materyallerin tespiti konusunda umut verici sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Bu yenilikçi proje, acil durum yönetimi ve felaket sonrası kurtarma operasyonlarında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Kaynak : PHA
Adıyaman Üniversitesi tarafından yürütülen TÜBİTAK destekli bir proje, depremlerin ardından enkaz altındaki canlıları tespit etmeyi hedefliyor.

"Görüş Alanı Dışındaki Canlıların Lazer ve Ses Sinyalleri Kullanılarak Yapay Zeka ile Tespiti" adlı proje, Adıyaman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ferdi Doğan liderliğinde gerçekleştiriliyor.

Bu proje, "TÜBİTAK 1001 Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı-BİNBİRÇABA" kapsamında destek almaya hak kazandı. Geliştirilecek olan "Canlı Tespit Sistemi" sayesinde, arama kurtarma ekipleri deprem sonrası enkaz altındaki canlılara daha hızlı bir şekilde ulaşabilecek ve kurtarma operasyonları daha etkili bir şekilde gerçekleştirilebilecek.

Projenin temel amacı, mevcut teknolojilerin sınırlılıklarını aşmak için lazer ve ses dalgalarını kullanarak yeni bir canlı tespit teknolojisi geliştirmektir. Bu sistem, görüş alanı dışında kalan canlıların tespiti konusunda önceki teknolojilerden daha etkili bir performans sunmayı hedefliyor. Enkaz altındaki kişilerin yaşam tahminini hızlı ve etkili bir şekilde yapabilme yeteneği, projenin önemli bir kazanımı olarak öne çıkıyor.

Proje kapsamında görev alan akademisyenler, farklı materyaller üzerinde yapılan çalışmalarda canlı dokuların ve cansız materyallerin tespiti konusunda umut verici sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Bu yenilikçi proje, acil durum yönetimi ve felaket sonrası kurtarma operasyonlarında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak : PHA

Habere ifade bırak !
Administrator Administrator
Administrator Administrator
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.