SENDİKALAR HAKSIZLIK KARŞISINDA BİRLEŞİYOR

EKONOMİ 12.09.2021 - 17:27, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2449+ kez okundu.
 

SENDİKALAR HAKSIZLIK KARŞISINDA BİRLEŞİYOR

Toplu sözleşmeye muhalif sendikaları “Merdiven altı sendikalar” olarak niteleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamaları toplu iş sözleşmesine eklenen ‘iş kolu barajı’ maddesiyle hedefini bulmuştu. Üyesi sayısı az ve muhalif sendikaları sindirmeyi hedefleyen bu maddeye karşı Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikaları Platformu adıyla bir araya gelen sağlık sendikaları, 11 Eylül Cumartesi günü Ankara Akar Otel’de gelecek adımlarını konuşacak. “Sendikaları sindiremeyecekler” diyen Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken, “Kontrol edebildikleri sendikalara avantaj sağlayan bu maddeye hukuk yoluyla itirazımızı yaptık. Bir araya gelerek emekçilerin sesi olacağız” dedi. Kamuda toplu iş sözleşme görüşmeleri sonunda basın açıklaması yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, üye sayısı az ve toplu sözleşmeye muhalif sendikaları, ‘merdiven altı sendikalar’ olarak nitelemişti. Bakan Bilgin’in bu ifadeleri hedefini buldu. Toplu iş sözleşmesine eklenen 23. maddeye göre toplu sözleşme ikramiyesi verilecek memurlar tanımlanırken, ‘üyelik ödentisi kesilen kamu görevlileri’ ibaresi çıkartıldı. Onun yerine “kamu görevlisi sendikasının kurulu olduğu hizmet kolundaki sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde 1’inden fazla sendika üyesi kaydeden sendikalara üyelik ödentisi kesilen kamu görevlileri” ifadesi getirildi.  Yeni maddeyle toplu sözleşme ikramiyesi alacak memurların, üye sayısı fazla olan sendikalara üye olan memurlar olacağını belirten Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken, “Sağlanan haksız avantaj ile kamu emekçilerinin sadakatini satın almaya çalıştılar. Toplu sözleşme ikramiyesiyle belirlenen rakamı alamayacak oluşumuz değil, bu denli küçük hesaplarla haksızlığa uğramamız içimizi acıtıyor. Sağlık emekçilerinin sürekli dile getirdiği haksızlıklara çözüm getirmeyen toplu iş sözleşmesi yeni haksızlıklar yarattı. Sağlık emekçilerinin sesi olan sendikalar olarak bir araya gelerek atacağımız adımları kararlaştıracağız” dedi. 

Toplu sözleşmeye muhalif sendikaları “Merdiven altı sendikalar” olarak niteleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamaları toplu iş sözleşmesine eklenen ‘iş kolu barajı’ maddesiyle hedefini bulmuştu. Üyesi sayısı az ve muhalif sendikaları sindirmeyi hedefleyen bu maddeye karşı Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikaları Platformu adıyla bir araya gelen sağlık sendikaları, 11 Eylül Cumartesi günü Ankara Akar Otel’de gelecek adımlarını konuşacak. “Sendikaları sindiremeyecekler” diyen Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken, “Kontrol edebildikleri sendikalara avantaj sağlayan bu maddeye hukuk yoluyla itirazımızı yaptık. Bir araya gelerek emekçilerin sesi olacağız” dedi.

Kamuda toplu iş sözleşme görüşmeleri sonunda basın açıklaması yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, üye sayısı az ve toplu sözleşmeye muhalif sendikaları, ‘merdiven altı sendikalar’ olarak nitelemişti. Bakan Bilgin’in bu ifadeleri hedefini buldu. Toplu iş sözleşmesine eklenen 23. maddeye göre toplu sözleşme ikramiyesi verilecek memurlar tanımlanırken, ‘üyelik ödentisi kesilen kamu görevlileri’ ibaresi çıkartıldı. Onun yerine “kamu görevlisi sendikasının kurulu olduğu hizmet kolundaki sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde 1’inden fazla sendika üyesi kaydeden sendikalara üyelik ödentisi kesilen kamu görevlileri” ifadesi getirildi. 

Yeni maddeyle toplu sözleşme ikramiyesi alacak memurların, üye sayısı fazla olan sendikalara üye olan memurlar olacağını belirten Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken, “Sağlanan haksız avantaj ile kamu emekçilerinin sadakatini satın almaya çalıştılar. Toplu sözleşme ikramiyesiyle belirlenen rakamı alamayacak oluşumuz değil, bu denli küçük hesaplarla haksızlığa uğramamız içimizi acıtıyor. Sağlık emekçilerinin sürekli dile getirdiği haksızlıklara çözüm getirmeyen toplu iş sözleşmesi yeni haksızlıklar yarattı. Sağlık emekçilerinin sesi olan sendikalar olarak bir araya gelerek atacağımız adımları kararlaştıracağız” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.