Rusya Doğal Gazı Kesti, AB'den Flaş Karar

26.07.2022 - 17:05, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2698+ kez okundu.
 

Rusya Doğal Gazı Kesti, AB'den Flaş Karar

Avrupa Birliği ülkeleri, enerji arz güvenliğini daha çok artırmak için bu kış gaz talebini gönüllü olarak yüzde 15 oranda azaltılması konusunda anlaşmaya vardı.

Ülkeler daha önce Avrupa Birliği 'acil durum planı' olarak duyurduğu teklife karşı çıkmıştı, Rusya'dan gelen son kesinti kararı tüm dengeleri değiştirdi. Rus enerji devi Gazprom, Avrupa'nın aylardır en büyük korkulu rüyası haline gelen 'gaz kesintisi' planını bugün hayata geçirdi. Rusya'dan gelen açıklamada Avrupa Birliği’ne gaz akışını yarın ‘önemli ölçüde’ kısılacağı açıklandı. TASARRUF PLANI Rusya'nın hamlesine Avrupa'dan yanıt gecikmedi. Avrupa Birliği, gaz talebinin azaltılması ve enerji kaynaklarını silah olarak kullanan Rusya'dan gelen gaz arzında muhtemel kesintilere hazırlıklı olmak için tasarruf kararı aldı. Üye ülkeler, kendi belirleyecekleri yöntemlerle 1 Ağustos 2022 ile 31 Mart 2023 yıllar arasında son 5 yıldaki ortalama tüketimlerine göre gaz taleplerini yüzde 15 oranda azaltmayı kabul etti. Kuzey Akım boru hattı Avrupa'ya yılda 55 milyar metreküp gaz sağlayarak kıtanın ihtiyacının yüzde 40'ını karşılıyordu.   AB VATANDAŞLARI İÇİN KIŞ ÇOK DAHA UCUZ GEÇECEK Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela tarafından karara dair yapılan önemli açıklamada, "Avrupa Birliği birlik ve dayanışma içindedir. Avrupa Birliği üyesi devletler bugün aldıkları karar ile Rusya'nın enerji kaynaklarını silah olarak kullanarak Avrupa Birliği bölmeye yönelik her türlü girişimine karşı dik duracaklarını açıkça gösterdi. Gaz talebinin azaltılma önerisinin rekor zamanda kabul edilmesi şüphesiz ki ortak enerji güvenliğimizi güçlendirdi. Gaz tasarrufu yapmak bu hazırlığı geliştirecek. Avrupa Birliği vatandaşları ve sanayi için çok daha ucuz ve kolay geçecek."   YAZILI PROSEDÜRLE KABUL EDİLECEK Üye devletler tarafından alınacak önlemlerin haneleri, sağlık ve savunma gibi kritik kuruluşları ve toplumun işleyişi için temel hizmet sağlayan kurumları etkilemeyecek düzeyde tutulması kararlaştırıldı. Muhtemel önlemler arasında elektrik sektöründe tüketilen gazın azaltılması ve bilinçlendirme kampanyaları gibi önemli konular yer alacak. Anlaşma, yazılı bir prosedürle kabul edilecek ve önümüzdeki günlerde uygulanmaya başlanacak.   DAHA ÖNCE TARTIŞMALAR ÇIKMIŞTI Avrupa Birliği gaz kullanımında tasarruf planı geçtiğimiz hafta açıklanmıştı Avrupa ülkeleri her ülkenin enerji ihtiyacının farklı olduğunu iddia ederek plana karşı çıkmıştı. Polonya gibi bazı ülkeler karara karşı ciddi bir direniş sergilese de Rusya'dan gelen ani karar ülkeleri 'Acil durum planı'na boyun eğmeye zorladı   RUSYA GAZI TAMAMEN KESEBİLİR ENDİŞESİ Avrupa, Rus gaz arzı Moskova yönetimi tarafından durdurulabileceği yönünde endişeli. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçtiğimiz günlerde üye ülkelere Mart ayına kadar gaz kullanımını yüzde 15 azaltmaları yönünde çağrıda bulunmuştu. "Rusya bize şantaj yapıyor. Rusya enerjiyi silah olarak kullanıyor" diyen von der Leyen, Rus Doğalgaz akışının tamamen kesilmesini "Avrupa’nın hazır olması gereken muhtemel senaryo" olarak nitelendirmişti.
Avrupa Birliği ülkeleri, enerji arz güvenliğini daha çok artırmak için bu kış gaz talebini gönüllü olarak yüzde 15 oranda azaltılması konusunda anlaşmaya vardı.

Ülkeler daha önce Avrupa Birliği 'acil durum planı' olarak duyurduğu teklife karşı çıkmıştı, Rusya'dan gelen son kesinti kararı tüm dengeleri değiştirdi. Rus enerji devi Gazprom, Avrupa'nın aylardır en büyük korkulu rüyası haline gelen 'gaz kesintisi' planını bugün hayata geçirdi. Rusya'dan gelen açıklamada Avrupa Birliği’ne gaz akışını yarın ‘önemli ölçüde’ kısılacağı açıklandı.

TASARRUF PLANI

Rusya'nın hamlesine Avrupa'dan yanıt gecikmedi. Avrupa Birliği, gaz talebinin azaltılması ve enerji kaynaklarını silah olarak kullanan Rusya'dan gelen gaz arzında muhtemel kesintilere hazırlıklı olmak için tasarruf kararı aldı. Üye ülkeler, kendi belirleyecekleri yöntemlerle 1 Ağustos 2022 ile 31 Mart 2023 yıllar arasında son 5 yıldaki ortalama tüketimlerine göre gaz taleplerini yüzde 15 oranda azaltmayı kabul etti. Kuzey Akım boru hattı Avrupa'ya yılda 55 milyar metreküp gaz sağlayarak kıtanın ihtiyacının yüzde 40'ını karşılıyordu.

 

AB VATANDAŞLARI İÇİN KIŞ ÇOK DAHA UCUZ GEÇECEK

Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela tarafından karara dair yapılan önemli açıklamada, "Avrupa Birliği birlik ve dayanışma içindedir. Avrupa Birliği üyesi devletler bugün aldıkları karar ile Rusya'nın enerji kaynaklarını silah olarak kullanarak Avrupa Birliği bölmeye yönelik her türlü girişimine karşı dik duracaklarını açıkça gösterdi. Gaz talebinin azaltılma önerisinin rekor zamanda kabul edilmesi şüphesiz ki ortak enerji güvenliğimizi güçlendirdi. Gaz tasarrufu yapmak bu hazırlığı geliştirecek. Avrupa Birliği vatandaşları ve sanayi için çok daha ucuz ve kolay geçecek."

 

YAZILI PROSEDÜRLE KABUL EDİLECEK

Üye devletler tarafından alınacak önlemlerin haneleri, sağlık ve savunma gibi kritik kuruluşları ve toplumun işleyişi için temel hizmet sağlayan kurumları etkilemeyecek düzeyde tutulması kararlaştırıldı. Muhtemel önlemler arasında elektrik sektöründe tüketilen gazın azaltılması ve bilinçlendirme kampanyaları gibi önemli konular yer alacak. Anlaşma, yazılı bir prosedürle kabul edilecek ve önümüzdeki günlerde uygulanmaya başlanacak.

 

DAHA ÖNCE TARTIŞMALAR ÇIKMIŞTI

Avrupa Birliği gaz kullanımında tasarruf planı geçtiğimiz hafta açıklanmıştı Avrupa ülkeleri her ülkenin enerji ihtiyacının farklı olduğunu iddia ederek plana karşı çıkmıştı. Polonya gibi bazı ülkeler karara karşı ciddi bir direniş sergilese de Rusya'dan gelen ani karar ülkeleri 'Acil durum planı'na boyun eğmeye zorladı

 

RUSYA GAZI TAMAMEN KESEBİLİR ENDİŞESİ

Avrupa, Rus gaz arzı Moskova yönetimi tarafından durdurulabileceği yönünde endişeli. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçtiğimiz günlerde üye ülkelere Mart ayına kadar gaz kullanımını yüzde 15 azaltmaları yönünde çağrıda bulunmuştu. "Rusya bize şantaj yapıyor. Rusya enerjiyi silah olarak kullanıyor" diyen von der Leyen, Rus Doğalgaz akışının tamamen kesilmesini "Avrupa’nın hazır olması gereken muhtemel senaryo" olarak nitelendirmişti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.