Rusya’da Tahıl Koridoru Zirvesi

22.06.2022 - 13:37, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2355+ kez okundu.
 

Rusya’da Tahıl Koridoru Zirvesi

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinden sonra Ukrayna limanlarından çıkamayan tahıllar, dünyayı yeni bir krizle karşı karşıya getirdi.

Tarafların çözüme olumlu bakmasından sonra ilk temaslar gerçekleşti. Türk ve Rus askeri heyetleri Moskova’da bir araya geldi. Önümüzdeki hafta Türkiye'nin ev sahipliğinde tarafların gerçekleştireceği toplantı ile tahıl için güvenli koridor mekanizmasında anlaşmanın sağlanması bekleniyor.   TAHIL KORİDORU İÇİN 4'LÜ ZİRVE Türkiye'nin önerdiği 4'lü mekanizmada çözüm yakın. Türkiye'den bir askeri heyet Rusya'ya gidecek. Önümüzdeki günlerde İstanbul'da anlaşmaya varılması bekleniyor. Tahıl krizinde çözüm için Türkiye kendi koordinasyonunda bir tahliye operasyonu hedefledi. Tarafların çözüme olumlu bakmasından sonra ilk temaslar gerçekleşti. Türkiye-Rusya-Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasındaki 4'lü toplantıdan sonra mekanizmanın hayata geçirilmesi var.   TÜRKİYE'DEN BİR ASKERİ HEYET RUSYA'YA GİDECEK Türkiye'den Rusya'ya bir askeri heyet gidecek. Heyet, Rus makamlarla teknik detayları görüşecek. Önümüzdeki günlerde taraflar İstanbul'da bir araya gelecek. Toplantıya Cumhurbaşkanı Erdoğan ile BM Genel Sekreteri Guterres'in de katılması ve anlaşmaya varılması bekleniyor. İstanbul'daki zirvede anlaşmaya varılması durumunda 1 ay içinde mekanizma çalışmaya başlayacak. Ukrayna'nın Rusya'nın tahılları sağlanan anlaşma ile dünyaya açılacak.   6-8 AY İÇİNDE BOĞAZDAN 35 MİLYON TON TAHIL GEÇECEK Tahılların güvenli çıkışı için Odessa açıklarındaki mayınlı alanlardan 3 güvenli koridor belirlenecek. Koridorlardan geçiş Ukrayna'nın kontrolünde olacak.   Rusya ise güvenlik endişeleri nedeniyle gemilerde silah olup olmayacağını kontrol edecek. Mekanizma kapsamında 6-8 ay içinde 35 milyon tondan tahıl ve ayçiçek yağının boğazlardan geçerek dünyaya ulaşması bekleniyor.   RUSYA'NIN TAHIL ÜRÜNLERİ DE DÜNYA PAZARINA ÇIKACAK Bölgedeki Rus tahılının da 4'lü mekanizma ile çıkarılması bekleniyor. Yaptırımlar nedeniyle Rus gemilerine sigorta yapılmaması tahıl ticaretini sekteye uğratmıştı. Rusların istediği güvence talebine Amerika "zorluk çıkarılmayacak" karşılığı verildiği öğrenildi.
Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinden sonra Ukrayna limanlarından çıkamayan tahıllar, dünyayı yeni bir krizle karşı karşıya getirdi.

Tarafların çözüme olumlu bakmasından sonra ilk temaslar gerçekleşti. Türk ve Rus askeri heyetleri Moskova’da bir araya geldi.

Önümüzdeki hafta Türkiye'nin ev sahipliğinde tarafların gerçekleştireceği toplantı ile tahıl için güvenli koridor mekanizmasında anlaşmanın sağlanması bekleniyor.

 

TAHIL KORİDORU İÇİN 4'LÜ ZİRVE

Türkiye'nin önerdiği 4'lü mekanizmada çözüm yakın. Türkiye'den bir askeri heyet Rusya'ya gidecek. Önümüzdeki günlerde İstanbul'da anlaşmaya varılması bekleniyor. Tahıl krizinde çözüm için Türkiye kendi koordinasyonunda bir tahliye operasyonu hedefledi. Tarafların çözüme olumlu bakmasından sonra ilk temaslar gerçekleşti. Türkiye-Rusya-Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasındaki 4'lü toplantıdan sonra mekanizmanın hayata geçirilmesi var.

 

TÜRKİYE'DEN BİR ASKERİ HEYET RUSYA'YA GİDECEK

Türkiye'den Rusya'ya bir askeri heyet gidecek. Heyet, Rus makamlarla teknik detayları görüşecek. Önümüzdeki günlerde taraflar İstanbul'da bir araya gelecek. Toplantıya Cumhurbaşkanı Erdoğan ile BM Genel Sekreteri Guterres'in de katılması ve anlaşmaya varılması bekleniyor. İstanbul'daki zirvede anlaşmaya varılması durumunda 1 ay içinde mekanizma çalışmaya başlayacak. Ukrayna'nın Rusya'nın tahılları sağlanan anlaşma ile dünyaya açılacak.

 

6-8 AY İÇİNDE BOĞAZDAN 35 MİLYON TON TAHIL GEÇECEK

Tahılların güvenli çıkışı için Odessa açıklarındaki mayınlı alanlardan 3 güvenli koridor belirlenecek. Koridorlardan geçiş Ukrayna'nın kontrolünde olacak.

 

Rusya ise güvenlik endişeleri nedeniyle gemilerde silah olup olmayacağını kontrol edecek. Mekanizma kapsamında 6-8 ay içinde 35 milyon tondan tahıl ve ayçiçek yağının boğazlardan geçerek dünyaya ulaşması bekleniyor.

 

RUSYA'NIN TAHIL ÜRÜNLERİ DE DÜNYA PAZARINA ÇIKACAK

Bölgedeki Rus tahılının da 4'lü mekanizma ile çıkarılması bekleniyor. Yaptırımlar nedeniyle Rus gemilerine sigorta yapılmaması tahıl ticaretini sekteye uğratmıştı. Rusların istediği güvence talebine Amerika "zorluk çıkarılmayacak" karşılığı verildiği öğrenildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.