PALM YAĞI DİĞER BİTKİSEL YAĞLARA KIYASLA DAHA VERİMLİ YETİŞTİRİLİYOR

YAŞAM 25.03.2025 - 14:51, Güncelleme: 25.03.2025 - 14:51 1181+ kez okundu.
 

PALM YAĞI DİĞER BİTKİSEL YAĞLARA KIYASLA DAHA VERİMLİ YETİŞTİRİLİYOR

Oxford Üniversitesi'nde baş araştırmacı ve dünyanın önde gelen veri platformlarından Our World in Data'nın baş editörü olan Hannah Ritchie, yakın zamanda yayımladığı araştırmayla palmiye yağıyla ilgili yaygın yanlış algılara meydan okudu. Ritchie araştırmasında, sürdürülebilir palmiye yağı üretimi ve tüketiminin faydalarını vurguluyor.

Oxford Üniversitesi'nde baş araştırmacı ve dünyanın önde gelen veri platformlarından Our World in Data'nın baş editör yardımcısı olan Hannah Ritchie, çığır açan kitabı “Dünyanın Sonu Değil” (Dünyanın Sonu Değil) ile palmiye yağıyla ilgili yanlış inanışları ayrıntılı olarak çürütüyor. Palm yağının onlarca yıldır, ormansızlaşmanın en büyük nedeni ve şiddetlerin baş sorumlusu olarak haksız yere kötüleşen Dr. Ritchie, veriye ve derinliğe dayalı taze bir bakış açısı sunuyor. Dünyanın tüm ekonomik yağlarından palmiye yağından karşılanırsa, şu ankinden 4 kat daha az bir tarım alanına ihtiyaç duyulacak "Dünyanın Sonu Değil" , palmiye yağının ormansızlaşmanın en büyük suçlusu olmadığını ve palmiye yağının yetiştirilmesinde ormansızlaşmanın düşüşte olduğunu ortaya koyarken, palmiye yağının alternatif yağlara kıyasla son derece verimli bir şekilde üretildiğini gösteriyor. Bitkisel yağlara olan talep artarken, palmiye yağının hektar başına yüksek getirisi sayesinde daha az arazi kullanımına ihtiyaç duyulmaması, ormanların korunması için umut vadediyor. Dr. Ritchie'nin sunduğu teklife göre, dünyada şu anda 322 milyon hektarlık (Hindistan büyüklüğünde) bir alanda yağlı bitkiler yetiştiriliyor. Ancak bu ihtiyacın tamamının palmiye yağından karşılanması durumunda, sadece 77 milyon hektarlık bir alana yani dört kat daha az araziye ihtiyaç duyulacak. Buna karşılık, tüm petrol yağından karşılanması durumunda 660 milyon hektar yani iki Hindistan büyüklüğünde bir alana ihtiyaç duyulacak.
Oxford Üniversitesi'nde baş araştırmacı ve dünyanın önde gelen veri platformlarından Our World in Data'nın baş editörü olan Hannah Ritchie, yakın zamanda yayımladığı araştırmayla palmiye yağıyla ilgili yaygın yanlış algılara meydan okudu. Ritchie araştırmasında, sürdürülebilir palmiye yağı üretimi ve tüketiminin faydalarını vurguluyor.

Oxford Üniversitesi'nde baş araştırmacı ve dünyanın önde gelen veri platformlarından Our World in Data'nın baş editör yardımcısı olan Hannah Ritchie, çığır açan kitabı “Dünyanın Sonu Değil” (Dünyanın Sonu Değil) ile palmiye yağıyla ilgili yanlış inanışları ayrıntılı olarak çürütüyor. Palm yağının onlarca yıldır, ormansızlaşmanın en büyük nedeni ve şiddetlerin baş sorumlusu olarak haksız yere kötüleşen Dr. Ritchie, veriye ve derinliğe dayalı taze bir bakış açısı sunuyor.

Dünyanın tüm ekonomik yağlarından palmiye yağından karşılanırsa, şu ankinden 4 kat daha az bir tarım alanına ihtiyaç duyulacak

"Dünyanın Sonu Değil" , palmiye yağının ormansızlaşmanın en büyük suçlusu olmadığını ve palmiye yağının yetiştirilmesinde ormansızlaşmanın düşüşte olduğunu ortaya koyarken, palmiye yağının alternatif yağlara kıyasla son derece verimli bir şekilde üretildiğini gösteriyor.

Bitkisel yağlara olan talep artarken, palmiye yağının hektar başına yüksek getirisi sayesinde daha az arazi kullanımına ihtiyaç duyulmaması, ormanların korunması için umut vadediyor.

Dr. Ritchie'nin sunduğu teklife göre, dünyada şu anda 322 milyon hektarlık (Hindistan büyüklüğünde) bir alanda yağlı bitkiler yetiştiriliyor. Ancak bu ihtiyacın tamamının palmiye yağından karşılanması durumunda, sadece 77 milyon hektarlık bir alana yani dört kat daha az araziye ihtiyaç duyulacak. Buna karşılık, tüm petrol yağından karşılanması durumunda 660 milyon hektar yani iki Hindistan büyüklüğünde bir alana ihtiyaç duyulacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.