Maymun Çiçeği Virüsü Korku Salmaya Devam Ediyor

30.07.2022 - 14:56, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2274+ kez okundu.
 

Maymun Çiçeği Virüsü Korku Salmaya Devam Ediyor

Dünya Kovid-19 salgınının şokunu üzerinden yeni yeni atlamaya çalışırken ortaya yine aniden çıkan maymun çiçeği virüsü korku salmaya başladı.

Afrika’dan çıkarak diğer ülkelere hızla yayılmaya başlayan Maymun Çiçeği virüsü sebebiyle Nijerya'da ilk can kaybı 30 Mayıs tarihinde yaşanmıştı. Maymun çiçeği, bu tarihten itibaren dünyanın birçok farklı kıtasında ve ülkesinde tespit edildi ve en sonunda geçen hafta Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘küresel acil durum’ ilan edildi.   İspanya’dan sonra Brezilya da bir maymun çiçeği vakasının ölümle sonuçlandığını bildirdi ve Afrika kıtası dışında virüs kaynaklı ölümler görülmeye başlamış oldu. Sağlık Bakanlığı acil durum ve uyarı koordinasyon merkezine göre İspanya, 4 bin 298 kişinin virüse yakalandığı ve dünyanın bu salgından en kötü etkilenen ülkelerinden biri.   Bir yetkili, yaptığı açıklamada otopsi sonucunun beklendiğini ve kesin ölüm nedeni için açıklamanın yapılamayacağını söyledi. Uzmanlar, maymun çiçeği ile alakalı bilimsel araştırmalara hız verdi. Brezilya'da yerel yetkililer dün yapılan açıklamada, 41 yaşındaki bir adamın maymun çiçeği hastalığından öldüğünü söyledi. Yerel basının ciddi bağışıklık sistemi sorunları olduğunu söylediği adam perşembe günü güneydoğu Minas Gerais eyaletinin başkenti Belo Horizonte'de öldü.   Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada adamın "Diğer ciddi durumlar için hastanede tedavi gördüğü" belirtildi. Minas Gerais Sağlık Sekreteri Fabio Baccheretti, hastanın kansere yakalandığını sözlerine ekledi.Brezilya sağlık bakanlığı, çoğunlukla ülkenin güneydoğusunda bulunan Sao Paulo ve Rio de Janeiro eyaletlerinde olmak üzere bine yakın maymun çiçeği vakası yaşandı.   Hastalığın erken belirtileri arasında yüksek ateş, şişmiş lenf bezleri ve su çiçeği benzeri döküntü bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü geçen cumartesi maymun çiçeği salgınını küresel bir sağlık acil durumu ilan etmişti. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, mayıs ayının başından beri Afrika dışında, dünya genelinde 18 bin vaka tespit edildi. Amerika, vatandaşlarını maymun çiçeği virüsüne karşı aşılamaya başladı.   Dünya Sağlık Örgütü başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus Çarşamba günü yaptığı açıklamada, hastalığın 78 ülkede tespit edildiğini ve vakaların yüzde 70'inin Avrupa'da ve yüzde 25'inin Amerika'da bulunduğunu söyledi. Hastalık genellikle iki ila üç hafta sonra kendi kendine iyileşiyor, kimi zaman iyileşme süreci bir ay sürebiliyor. Danimarkalı ilaç üreticisi Bavarian Nordic'in, Amerika’da Jynneos ve Avrupa'da Imvanex adı altında pazarlanan bir çiçek aşısının maymun çiçek hastalığına karşı koruyucu olduğu bulundu.
Dünya Kovid-19 salgınının şokunu üzerinden yeni yeni atlamaya çalışırken ortaya yine aniden çıkan maymun çiçeği virüsü korku salmaya başladı.

Afrika’dan çıkarak diğer ülkelere hızla yayılmaya başlayan Maymun Çiçeği virüsü sebebiyle Nijerya'da ilk can kaybı 30 Mayıs tarihinde yaşanmıştı. Maymun çiçeği, bu tarihten itibaren dünyanın birçok farklı kıtasında ve ülkesinde tespit edildi ve en sonunda geçen hafta Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘küresel acil durum’ ilan edildi.

 

İspanya’dan sonra Brezilya da bir maymun çiçeği vakasının ölümle sonuçlandığını bildirdi ve Afrika kıtası dışında virüs kaynaklı ölümler görülmeye başlamış oldu. Sağlık Bakanlığı acil durum ve uyarı koordinasyon merkezine göre İspanya, 4 bin 298 kişinin virüse yakalandığı ve dünyanın bu salgından en kötü etkilenen ülkelerinden biri.

 

Bir yetkili, yaptığı açıklamada otopsi sonucunun beklendiğini ve kesin ölüm nedeni için açıklamanın yapılamayacağını söyledi. Uzmanlar, maymun çiçeği ile alakalı bilimsel araştırmalara hız verdi. Brezilya'da yerel yetkililer dün yapılan açıklamada, 41 yaşındaki bir adamın maymun çiçeği hastalığından öldüğünü söyledi. Yerel basının ciddi bağışıklık sistemi sorunları olduğunu söylediği adam perşembe günü güneydoğu Minas Gerais eyaletinin başkenti Belo Horizonte'de öldü.

 

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada adamın "Diğer ciddi durumlar için hastanede tedavi gördüğü" belirtildi. Minas Gerais Sağlık Sekreteri Fabio Baccheretti, hastanın kansere yakalandığını sözlerine ekledi.Brezilya sağlık bakanlığı, çoğunlukla ülkenin güneydoğusunda bulunan Sao Paulo ve Rio de Janeiro eyaletlerinde olmak üzere bine yakın maymun çiçeği vakası yaşandı.

 

Hastalığın erken belirtileri arasında yüksek ateş, şişmiş lenf bezleri ve su çiçeği benzeri döküntü bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü geçen cumartesi maymun çiçeği salgınını küresel bir sağlık acil durumu ilan etmişti. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, mayıs ayının başından beri Afrika dışında, dünya genelinde 18 bin vaka tespit edildi. Amerika, vatandaşlarını maymun çiçeği virüsüne karşı aşılamaya başladı.

 

Dünya Sağlık Örgütü başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus Çarşamba günü yaptığı açıklamada, hastalığın 78 ülkede tespit edildiğini ve vakaların yüzde 70'inin Avrupa'da ve yüzde 25'inin Amerika'da bulunduğunu söyledi. Hastalık genellikle iki ila üç hafta sonra kendi kendine iyileşiyor, kimi zaman iyileşme süreci bir ay sürebiliyor. Danimarkalı ilaç üreticisi Bavarian Nordic'in, Amerika’da Jynneos ve Avrupa'da Imvanex adı altında pazarlanan bir çiçek aşısının maymun çiçek hastalığına karşı koruyucu olduğu bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.