Kovid-19 Sonrası Koku Kaybı Devam Ediyorsa…

05.01.2022 - 20:03, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1190+ kez okundu.
 

Kovid-19 Sonrası Koku Kaybı Devam Ediyorsa…

Prof. Dr. Özgün Enver, Kovid-19’a bağlı gelişen koku kaybı hastalığının diğer semptomlar geçtikten sonra aylarca devam edebileceğini söyledi.

“Hastalarda nesnenin kokusunu farklı algılama ya da nesneden kötü koku alma görülebilmektedir. Fakat koku duyusundaki bu değişikliklerin Kovid-19 enfeksiyonunun şiddeti ve viral yük ile orantısı gösterilememiştir. Hastalarda görülen bu koku duyusu değişimi tek semptom olarak karşımıza çıkabilmekte ve bulaş için risk oluşturmaktadır.” Aralık 2019 yılından itibaren tüm dünyayı hızla etkisi altına alan Kovid-19 virüsünün değişken semptomlarına dikkat çeken Prof. Dr. Özgün Enver, sık görülen ateş, kuru öksürük, nefes darlığı gibi semptomların yanı sıra Kovid-19 hastalarında burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve nesnenin kokusunu farklı/kötü algılama gibi üst solunum yolu belirtilerine rastlanıldığını söyledi. İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgün Enver, Kovid-19’a yakalandıktan sonra ortaya çıkan koku kaybı hastalığına dair önemli açıklamalarda bulundu. KOKU KAYBINDA A VİTAMİNİ VE OMEGA-3 KULLANIMI ÖNEMLİ Bir yıla kadar sürebildiği tespit edilen koku semptomlarının tedavisi için klinik çalışmaların devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Özgün Enver, tavsiye edilen metotların başlıca olfaktör mukoza ödemini azaltmada nazal yıkama ve koku terapisi olduğunu söyledi. Koku kaybı hastalığı esnasında A vitamini ve sistemik omega-3 kullanımının faydalı olabileceğinin düşünüldüğünü, koku terapisinde hastalara kimyasal maddelerden ziyade gül, lavanta, çam, nane, tarçın ve limon gibi doğal maddeler ile koku egzersizi yapmalarının önerildiğini dile getirdi. Kovid-19’a karşı maske kullanımı, sosyal mesafeye özen gösterilmesi ve hijyen kurallarına uymanın önemini söyleyen Prof. Dr. Özgün Enver, yayılımdaysa erken semptom varlığı tespitinin büyük önem taşıdığının altını bir kez daha çizdi.   Prof. Dr. Özgün Enver, klasik üst solunum yolu enfeksiyonu semptomları dışında koku kaybı/değişikliği ile ortaya çıkan semptomların uyarıcı nitelik taşıdığını sözlerine ekleyerek “Ani başlayan izole koku kaybı yaşanan son gelişmeler doğrultusunda hasta ve toplum sağlığı açısından Kovid-19 enfeksiyonu ekartasyonu gerektirmektedir. Diğer semptomların düzelmesine rağmen koku ile ilişkili semptomların Kovid-19 enfeksiyonunun atlatılmasından sonra da devam edebilmesi hastaların yaşam konforunu etkilemekte ve tedavi arayışına sokmaktadır. Bu aşamada önerilen başlıca ve en önemli tedavi metodu koku egzersizleridir.”
Prof. Dr. Özgün Enver, Kovid-19’a bağlı gelişen koku kaybı hastalığının diğer semptomlar geçtikten sonra aylarca devam edebileceğini söyledi.

“Hastalarda nesnenin kokusunu farklı algılama ya da nesneden kötü koku alma görülebilmektedir. Fakat koku duyusundaki bu değişikliklerin Kovid-19 enfeksiyonunun şiddeti ve viral yük ile orantısı gösterilememiştir. Hastalarda görülen bu koku duyusu değişimi tek semptom olarak karşımıza çıkabilmekte ve bulaş için risk oluşturmaktadır.” Aralık 2019 yılından itibaren tüm dünyayı hızla etkisi altına alan Kovid-19 virüsünün değişken semptomlarına dikkat çeken Prof. Dr. Özgün Enver, sık görülen ateş, kuru öksürük, nefes darlığı gibi semptomların yanı sıra Kovid-19 hastalarında burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve nesnenin kokusunu farklı/kötü algılama gibi üst solunum yolu belirtilerine rastlanıldığını söyledi.

Kovid-19 Sonrası Koku Kaybı Devam Ediyorsa…

İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgün Enver, Kovid-19’a yakalandıktan sonra ortaya çıkan koku kaybı hastalığına dair önemli açıklamalarda bulundu.

Kovid-19 Sonrası Koku Kaybı Devam Ediyorsa…

KOKU KAYBINDA A VİTAMİNİ VE OMEGA-3 KULLANIMI ÖNEMLİ

Bir yıla kadar sürebildiği tespit edilen koku semptomlarının tedavisi için klinik çalışmaların devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Özgün Enver, tavsiye edilen metotların başlıca olfaktör mukoza ödemini azaltmada nazal yıkama ve koku terapisi olduğunu söyledi. Koku kaybı hastalığı esnasında A vitamini ve sistemik omega-3 kullanımının faydalı olabileceğinin düşünüldüğünü, koku terapisinde hastalara kimyasal maddelerden ziyade gül, lavanta, çam, nane, tarçın ve limon gibi doğal maddeler ile koku egzersizi yapmalarının önerildiğini dile getirdi.

Kovid-19 Sonrası Koku Kaybı Devam Ediyorsa…

Kovid-19’a karşı maske kullanımı, sosyal mesafeye özen gösterilmesi ve hijyen kurallarına uymanın önemini söyleyen Prof. Dr. Özgün Enver, yayılımdaysa erken semptom varlığı tespitinin büyük önem taşıdığının altını bir kez daha çizdi.

 

Prof. Dr. Özgün Enver, klasik üst solunum yolu enfeksiyonu semptomları dışında koku kaybı/değişikliği ile ortaya çıkan semptomların uyarıcı nitelik taşıdığını sözlerine ekleyerek “Ani başlayan izole koku kaybı yaşanan son gelişmeler doğrultusunda hasta ve toplum sağlığı açısından Kovid-19 enfeksiyonu ekartasyonu gerektirmektedir. Diğer semptomların düzelmesine rağmen koku ile ilişkili semptomların Kovid-19 enfeksiyonunun atlatılmasından sonra da devam edebilmesi hastaların yaşam konforunu etkilemekte ve tedavi arayışına sokmaktadır. Bu aşamada önerilen başlıca ve en önemli tedavi metodu koku egzersizleridir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.