KOÇ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA MERKEZİ'NDEN YENİ SERGİ
KOÇ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA MERKEZİ'NDEN YENİ SERGİ
KOÇ ÜNİVERSİTESİ ANADOLU MEDENİYETLERİ ARAŞTIRMA MERKEZİ'NDEN YENİ SERGİ: “KUŞBAKIŞI FİLİSTİN”
KOÇ ÜNİVERSİTESİ ANADOLU MEDENİYETLERİ ARAŞTIRMA MERKEZİ'NDEN YENİ SERGİ: “KUŞBAKIŞI FİLİSTİN”
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Filistin topraklarının geleneksel, politik ve kültürel açıdan nasıl gözlendiği ele alan "Kuşbakışı Filistin" sergisine ev sahipliği yapıyor. Hem somut hem soyut anlamda havadan bir bakışın ortaya çıkması gözlerin önünde seren sergi, ilk olarak Eylül 2021–Ocak 2022 tarihleri arasında Ramallah'taki AM Qattan Vakfı'nda ziyarete başlandı. Serginin İstanbul'a taşınması güncellenmiş hâlinde, Ortadoğu'daki şiddet, savaş teknolojilerindeki yükseliş ve Gazze'de devam eden yıkım da ele alınıyor. Arşiv belgeleri, fotoğraf albümleri, haritalar, mektuplar, videolar ve sanat işlerinden oluşan seçkiler, havadan bakımın gözetim aracı olarak nasıl saklanacağı ve bunun Filistin'de nasıl yönlere yöneleceği inceleniyor. Yazid Anani, Zeinab Azarbadegan, Zeynep Çelik ve Salim Tamari'nin küratörlüğü, Asma' Al-Mozayen'in asistan küratörlüğü üstlendiği sergi, 25 Ocak 2026'ya dek ANAMED'de ziyaret edilebilir.
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Filistin coğrafyasına tarihsel olarak çürüyen süregelen havadan bakışın eleştirel bir bakış açısıyla incelendiği yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 19 Mart 2025 tarihinde ANAMED'de ziyaretçileriyle buluşan "Kuşbakışı Filistin" adlı sergi, 25 Ocak 2026 tarihine kadar görülebilecek. Serginin küratörlüğünü Yezid Anani, Zeinab Azarbadegan, Zeynep Çelik ve Salim Tamari; asistan küratörlüğü ise Asma' Al-Mozayen üstleniyor. Sergi, arşiv belgeleri, fotoğraf albümleri, kitaplar, mektuplar, videolar ve sanat işlerinden oluşan bir seçki ile Filistin'in geleneksel ve çağdaş görünümü inceleniyor.
Sergide yer alan işler Filistin'in egemen anlatıya meydan okuyarak alternatif perspektifler sunuyor. S ergi, ilk olarak Eylül 2021–Ocak 2022 tarihleri arasında Ramallah'taki AM Qattan Vakfı'nda ziyarete açıldı. Ramallah'taki özgün tasarım diline sadık kalarak İstanbul'a taşınan serginin güncellenmiş hâlinde, Ortadoğu'daki şiddet, savaş teknolojilerindeki yükseliş ve Gazze'de devam eden yıkım da ele alınıyor. ANAMED'de yeniden ele alma şekliyle sergi, son ortamdaki savaşın önünde göz bulundurarak değişen süreç tekrar inceliyor.
Sergi küratörlerin tanımladığı altı ana tematik bölüm aracılığıyla gökyüzünden yere uzanan sömürgeci bakış açısı ile yerel direniş arasındaki mücadeleyi göz önüne seriyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.