Kaspersky tehditleri ortaya çıkarıyor

TEKNOLOJİ 25.04.2024 - 07:16, Güncelleme: 25.04.2024 - 07:16 311 kez okundu.
 

Kaspersky tehditleri ortaya çıkarıyor

Uzun lafın kısası: Kaspersky kısaltılmış URL'lerin ardındaki tehditleri ortaya çıkarıyor

Kısa bağlantılar günümüzün çevrimiçi deneyiminin vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Birçok internet kullanıcısı bit.ly, ow.ly veya bir URL kısaltıcı tarafından oluşturulan diğer bağlantılara hiç tereddüt etmeden tıklıyor. Ancak kısa bağlantılar, genellikle dikkate alınmayan önemli gizlilik ve güvenlik tehditleri oluşturabiliyor. Kaspersky bu tarz bağlantılara karşı tetikte olmanın neden önemli olduğunu ve insanların ve şirketlerin kendilerini olası tehlikelerden nasıl koruyabileceklerini açıklıyor.   Kısa bağlantılar, özellikle mobil cihazlarda İnternet gezinmesini ve mesajlaşmayı daha kolay ve hızlı hale getiriyor. Ayrıca, sıklıkla mesaj uzunluğu sınırlı olduğu için sosyal medya paylaşımlarını iyileştirebiliyor. Çoğu kişi otomatik olarak kısaltılan bağlantıyı kopyalayıp yapıştırıyor ve popüler URL kısaltma hizmetlerinin çoğu kullanıcıların 'yeni' web adresinin adını özelleştirmesine izin veriyor. Ancak sorun da burada yatıyor. Geleneksel URL'lerin aksine, kısaltılmış bir URL kullanıcının üzerine gelip gerçek web sitesi adresinin ne olduğunu görmesine izin vermiyor. Dolayısıyla, çoğu durumda kısaltılmış bir URL'nin diğer ucunda sizi neyin beklediğinden oraya gidene kadar emin olunamıyor.  Eğer siber suçlular web tarayıcısında sıfır tıklama açığından yararlanırlarsa, bir kullanıcı kötü amaçlı web sitesine girdiği anda enfeksiyon meydana gelebiliyor. Siber suçlular ayrıca hedef adresi gerektiğinde değiştirmek için bağlantı kısaltma araçlarını kullanabiliyor. Örneğin, saldırganların bir tür bağlantı içeren kimlik avı mesajları gönderdiği, ancak iniş için oluşturdukları kimlik avı sitesinin engellendiği bir durumda, mektuplarındaki bağlantılar için URL kısaltıcıları kullanıyorlarsa, farklı bir adreste yeniden barındırmak sorun olmuyor. Genellikle, izleri daha da bulandırmak için birden fazla yönlendirme kullanılıyor.
Uzun lafın kısası: Kaspersky kısaltılmış URL'lerin ardındaki tehditleri ortaya çıkarıyor

Kısa bağlantılar günümüzün çevrimiçi deneyiminin vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Birçok internet kullanıcısı bit.lyow.ly veya bir URL kısaltıcı tarafından oluşturulan diğer bağlantılara hiç tereddüt etmeden tıklıyor. Ancak kısa bağlantılar, genellikle dikkate alınmayan önemli gizlilik ve güvenlik tehditleri oluşturabiliyor. Kaspersky bu tarz bağlantılara karşı tetikte olmanın neden önemli olduğunu ve insanların ve şirketlerin kendilerini olası tehlikelerden nasıl koruyabileceklerini açıklıyor.

 

Kısa bağlantılar, özellikle mobil cihazlarda İnternet gezinmesini ve mesajlaşmayı daha kolay ve hızlı hale getiriyor. Ayrıca, sıklıkla mesaj uzunluğu sınırlı olduğu için sosyal medya paylaşımlarını iyileştirebiliyor. Çoğu kişi otomatik olarak kısaltılan bağlantıyı kopyalayıp yapıştırıyor ve popüler URL kısaltma hizmetlerinin çoğu kullanıcıların 'yeni' web adresinin adını özelleştirmesine izin veriyor. Ancak sorun da burada yatıyor. Geleneksel URL'lerin aksine, kısaltılmış bir URL kullanıcının üzerine gelip gerçek web sitesi adresinin ne olduğunu görmesine izin vermiyor. Dolayısıyla, çoğu durumda kısaltılmış bir URL'nin diğer ucunda sizi neyin beklediğinden oraya gidene kadar emin olunamıyor.


 Eğer siber suçlular web tarayıcısında sıfır tıklama açığından yararlanırlarsa, bir kullanıcı kötü amaçlı web sitesine girdiği anda enfeksiyon meydana gelebiliyor. Siber suçlular ayrıca hedef adresi gerektiğinde değiştirmek için bağlantı kısaltma araçlarını kullanabiliyor. Örneğin, saldırganların bir tür bağlantı içeren kimlik avı mesajları gönderdiği, ancak iniş için oluşturdukları kimlik avı sitesinin engellendiği bir durumda, mektuplarındaki bağlantılar için URL kısaltıcıları kullanıyorlarsa, farklı bir adreste yeniden barındırmak sorun olmuyor. Genellikle, izleri daha da bulandırmak için birden fazla yönlendirme kullanılıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.