Kadın Dayanışma Komiteleri Ankara'da toplandı

GÜNDEM 30.08.2021 - 05:52, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2656+ kez okundu.
 

Kadın Dayanışma Komiteleri Ankara'da toplandı

TKP'nin 13. Konferansı'nda kurulma kararı alınan Kadın Dayanışma Komiteleri birinci kurultayını hafta sonu Ankara’da topladı. İki gün süren kurultaya birçok şehirden Kadın Dayanışma Komitesi delegeleri katıldı. “Direndik dayanışıyoruz! Yarınları kazanacağız!” sloganıyla toplanan Kurultay’da, Kadın Dayanışma Komiteleri’nin bir yılı ve önümüzdeki süreçte nasıl bir yol izleyeceğine ilişkin değerlendirmeler yapıldı. ‘Kadın mücadelesi vereceksek, önce laiklikten yana olacağız’ Kurultay’ın açılışında TKP Merkez Komitesi adına Ekin Sönmez bir konuşma gerçekleştirdi. Kadın Dayanışma Komitelerinin yola çıkış öyküsünü anlatan Sönmez, komitelerdeki kadınların her geçen gün yan yana gelerek mücadeleyi güçlendirdiğinin altını çizdi.  Sönmez kadın mücadelesinin laiklikten ayrı düşünülemeyeceğini söyledi ve Afganistan’da kadınların maruz kaldığı gericilikten söz etti. Ülkemize dincilik kisvesi giydirilmesine de, yobazlarla ortak değerlerimiz olduğu saçmalıklarına da karşı çıkma zorunluluğuna vurgu yapan Sönmez, “Türkiye’de ve dünyada, kadın mücadelesi vereceksek, önce laiklikten yana olacağız” dedi. ‘Bunların yaşanmasının nedeni sosyalizmin yokluğudur, biliyoruz’ Tüm bu yaşananların nedeninin sosyalizmin yokluğu olduğunu söyleyen Sönmez, “Kadın mücadelesi veriyorsak antiemperyalist olacağız, barıştan yana, sosyalizmden yana olacağız. Gericiliğin arka planındaki sol düşmanlığını, emek düşmanlığını unutmayacağız.” dedi. Kadın mücadelesinin kamuculuğu savunmaktan da ayrı düşünülemeyeceğini ifade eden Sönmez, İzmir Bayraklı’da kreş hakkı için mücadele eden kadınları hatırlatarak şunları söyledi: “Kreş hakkımızı, çocuklarımızın ve kendimizin en temel haklarından birini talep ederken, kapitalizmin aileye, aile içinde kadına biçtiği rolü de göreceğiz. Bu emeğin evin içinden çıkarılıp toplumsallaşmasının siyasi anlamını da bilmeliyiz. Çocuklarımızı sağlıklı, nitelikli okullara, sevdiklerimizi güvenilir hastanelere emanet etmek, başımıza yıkılır mı diye korkmadığımız konutlarda yaşamak istiyorsak, bunun nasıl mümkün olacağı üzerine de kafa yormak da bize düşüyor. Demek istediğim, kadın mücadelesi veriyorsak mutlaka ama mutlaka kamuculuktan yana olacağız” ifadelerini kullandı.

TKP'nin 13. Konferansı'nda kurulma kararı alınan Kadın Dayanışma Komiteleri birinci kurultayını hafta sonu Ankara’da topladı.

İki gün süren kurultaya birçok şehirden Kadın Dayanışma Komitesi delegeleri katıldı.

“Direndik dayanışıyoruz! Yarınları kazanacağız!” sloganıyla toplanan Kurultay’da, Kadın Dayanışma Komiteleri’nin bir yılı ve önümüzdeki süreçte nasıl bir yol izleyeceğine ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

‘Kadın mücadelesi vereceksek, önce laiklikten yana olacağız’

Kurultay’ın açılışında TKP Merkez Komitesi adına Ekin Sönmez bir konuşma gerçekleştirdi.

Kadın Dayanışma Komitelerinin yola çıkış öyküsünü anlatan Sönmez, komitelerdeki kadınların her geçen gün yan yana gelerek mücadeleyi güçlendirdiğinin altını çizdi. 

Sönmez kadın mücadelesinin laiklikten ayrı düşünülemeyeceğini söyledi ve Afganistan’da kadınların maruz kaldığı gericilikten söz etti. Ülkemize dincilik kisvesi giydirilmesine de, yobazlarla ortak değerlerimiz olduğu saçmalıklarına da karşı çıkma zorunluluğuna vurgu yapan Sönmez, “Türkiye’de ve dünyada, kadın mücadelesi vereceksek, önce laiklikten yana olacağız” dedi.

‘Bunların yaşanmasının nedeni sosyalizmin yokluğudur, biliyoruz’

Tüm bu yaşananların nedeninin sosyalizmin yokluğu olduğunu söyleyen Sönmez, “Kadın mücadelesi veriyorsak antiemperyalist olacağız, barıştan yana, sosyalizmden yana olacağız. Gericiliğin arka planındaki sol düşmanlığını, emek düşmanlığını unutmayacağız.” dedi.

Kadın mücadelesinin kamuculuğu savunmaktan da ayrı düşünülemeyeceğini ifade eden Sönmez, İzmir Bayraklı’da kreş hakkı için mücadele eden kadınları hatırlatarak şunları söyledi:

“Kreş hakkımızı, çocuklarımızın ve kendimizin en temel haklarından birini talep ederken, kapitalizmin aileye, aile içinde kadına biçtiği rolü de göreceğiz. Bu emeğin evin içinden çıkarılıp toplumsallaşmasının siyasi anlamını da bilmeliyiz. Çocuklarımızı sağlıklı, nitelikli okullara, sevdiklerimizi güvenilir hastanelere emanet etmek, başımıza yıkılır mı diye korkmadığımız konutlarda yaşamak istiyorsak, bunun nasıl mümkün olacağı üzerine de kafa yormak da bize düşüyor. Demek istediğim, kadın mücadelesi veriyorsak mutlaka ama mutlaka kamuculuktan yana olacağız” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.