Kovid-19 Aşılarla İlgili Yeni Bir Gelişme Yaşandı

28.09.2022 - 16:05, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2207+ kez okundu.
 

Kovid-19 Aşılarla İlgili Yeni Bir Gelişme Yaşandı

2019 yılı 31 Aralık tarihinde adı konulan Kovid-19 virüsü sonrası tüm dünyada ilan edilen ve 2 seneye yakın devam eden salgını geride bırakmaya hazırlanıyor. Eskiye dönüş süreci hızla devam ederken aşılarla alakalı yeni bir gelişme yaşandı.

2019 yılın son aylarında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Kovid-19 Dünya genelinde milyonlarca kişi yaşamını yitirdi. Bir çok alışkanlığımızı geride bırakmamıza neden olan virüs tabiri caizse kabuk değiştirmeye devam ediyor. Dünya genelinde BA 5 alarmı devam ederken aşılar ile alakalı dikkat çeken bir gelişme yaşandı. YENİ YAN ETKİYİ AÇIKLADILAR Yeni çalışmaya ile aşının son derece hafif bir yan etkisi görüldü. Araştırmaya göre, Kovid-19 aşıları adet döngüsünü geçici olarak değiştirebiliyor. BA 5'in son derece bulaşıcı olduğunun altını bir kez daha çizen uzmanlar dünya genelinde yaşanan vaka artışı ana sorumlusunun da bu varyant olduğu görüşünde. Aşılı kişilerin, aşılanmayanlara göre, adetlerinde ortalama bir gün gecikme yaşadıkları sonucuna ulaştı. Sonuçlar Kovid-19 aşılarının bir başka potansiyel yan etkisine işaret ediyor: adet döngüsündeki değişiklikler. DOĞURGANLIĞI ETKİLEDİĞİNE DAİR BİR KANIT YOK Araştırmaya imza atan ekip aşıların doğurganlığı etkilediğine dair bir belirti olmadığını söylüyor. Başka bir deyişle aşı karşıtlarının en gözde argümanlarından birisi olan aşının doğurganlığı azalttığı iddiası bu çalışma ile çürütülmüş oldu.   Adet döngüsünün stres, kilo kaybı ya da alımı, yoğun egzersiz gibi çeşitli faktörlerden etkilenebileceğinin altını çizen uzmanlar bir gün gecikmenin son derece normal.   AŞININ FAYDASI KANITLANDI Salgın konusunda ülkenin en yetkili kurumu olarak gösterilen Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri yayınladığı veriler ise aşı tartışmalarına son nokta koyuldu.   CDC yayınladığı raporu ile aşının net faydasını bir kez daha gözler önüne serdi. CDC aşılanmamış kişilerin Kovid-19'dan ölme olasılığının 9 kat daha çok olduğunu açıkladı.   Johnson & Johnson aşısı incelendiğinde her 100 bin kişide 0.23 ölüm görüldü. Bu oran aşısız yada takviye doz olmayanlarda 1.6 olarak saptandı.
2019 yılı 31 Aralık tarihinde adı konulan Kovid-19 virüsü sonrası tüm dünyada ilan edilen ve 2 seneye yakın devam eden salgını geride bırakmaya hazırlanıyor. Eskiye dönüş süreci hızla devam ederken aşılarla alakalı yeni bir gelişme yaşandı.

2019 yılın son aylarında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Kovid-19 Dünya genelinde milyonlarca kişi yaşamını yitirdi. Bir çok alışkanlığımızı geride bırakmamıza neden olan virüs tabiri caizse kabuk değiştirmeye devam ediyor. Dünya genelinde BA 5 alarmı devam ederken aşılar ile alakalı dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

YENİ YAN ETKİYİ AÇIKLADILAR

Yeni çalışmaya ile aşının son derece hafif bir yan etkisi görüldü. Araştırmaya göre, Kovid-19 aşıları adet döngüsünü geçici olarak değiştirebiliyor. BA 5'in son derece bulaşıcı olduğunun altını bir kez daha çizen uzmanlar dünya genelinde yaşanan vaka artışı ana sorumlusunun da bu varyant olduğu görüşünde.

Aşılı kişilerin, aşılanmayanlara göre, adetlerinde ortalama bir gün gecikme yaşadıkları sonucuna ulaştı. Sonuçlar Kovid-19 aşılarının bir başka potansiyel yan etkisine işaret ediyor: adet döngüsündeki değişiklikler.

DOĞURGANLIĞI ETKİLEDİĞİNE DAİR BİR KANIT YOK

Araştırmaya imza atan ekip aşıların doğurganlığı etkilediğine dair bir belirti olmadığını söylüyor. Başka bir deyişle aşı karşıtlarının en gözde argümanlarından birisi olan aşının doğurganlığı azalttığı iddiası bu çalışma ile çürütülmüş oldu.

 

Adet döngüsünün stres, kilo kaybı ya da alımı, yoğun egzersiz gibi çeşitli faktörlerden etkilenebileceğinin altını çizen uzmanlar bir gün gecikmenin son derece normal.

 

AŞININ FAYDASI KANITLANDI

Salgın konusunda ülkenin en yetkili kurumu olarak gösterilen Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri yayınladığı veriler ise aşı tartışmalarına son nokta koyuldu.

 

CDC yayınladığı raporu ile aşının net faydasını bir kez daha gözler önüne serdi. CDC aşılanmamış kişilerin Kovid-19'dan ölme olasılığının 9 kat daha çok olduğunu açıkladı.

 

Johnson & Johnson aşısı incelendiğinde her 100 bin kişide 0.23 ölüm görüldü. Bu oran aşısız yada takviye doz olmayanlarda 1.6 olarak saptandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.