Marmara Depreminin 23. Yılında JMO’dan Çözüm Önerileri

TEKNOLOJİ 18.08.2022 - 05:51, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1634+ kez okundu.
 

Marmara Depreminin 23. Yılında JMO’dan Çözüm Önerileri

Doğa kaynaklı afetler karşısındaki toplumsal, sosyal, ekonomik, kurumsal ve teknik altyapıdaki kırılganlıkların katlanarak arttığına dikkat çeken Tatar “Getirilen çözümler afet risklerini azaltmak yerine, sadece “yara sarma” amacına hizmet etmiştir” diye konuştu. Deprem, sel, taşkın, heyelan gibi doğa kaynaklı olayların afete dönüşmemesi için doğa ve teknoloji kaynaklı afet risklerine karşı “Etkin Önlemler” alınması gerektiğine vurgu yapan Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, mesleki tecrübe ve bilimin ışığında elde ettikleri bilgilerden derledikleri önerilerini şöyle sıraladı: “AFET, ACİL DURUM VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI KURULMALI”   1-Afet ve acil durumlara ilişkin risklerin önceden belirlenebilmesi, gerekli tedbirlerin zamanında ve bütüncül bir anlayışla ele alınması ve etkili şekilde yönetilebilmesi için acilen “Afet, Acil Durum ve İklim Değişikliği Bakanlığı” kurulmalıdır. “BELEDİYELERDE AFET VE RİSK AZALTMA DAİRESİ KURULMALI”   2- Büyükşehir, İl ve İlçe Belediyelerinin kurumsal organizasyon yapısını düzenleyen ve 22/2/2007 tarih ve 26442 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan “Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca acilen yeniden düzenlenerek belediyelerin kurumsal yapısı içinde “Afet ve Risk Azaltma Daire Başkanlıklarının” kurulması zorunlu hale getirilmelidir. “FAY YASASI ACİLEN ÇIKARILMALIDIR”   3-Fay Yasası Konusu,  İçişleri Bakanı tarafından basın yayın kuruluşları önünde defalarca ifade edilmiş, buna rağmen aradan geçen iki buçuk yıllık zaman dilimine rağmen ilerleme sağlanamamıştır. Halkın can ve mal güvenliği hiçe sayılarak fay zonlarının sakınım bandı içinde yer alan onlarca yapıya her gün yapı ruhsatı verilmesi uygulamasına derhal son verilmeli ve “Fay Yasası” acilen çıkarılmalıdır. “MEVZUATLARDA GEREKLİ DÜZENLEMELER YAPILMALI”   4-7269 sayılı Afetler Kanunu, 3194 sayılı İmar Kanunu, 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun başta olmak üzere ilgili mevzuat, yönetmelik ve tebliğlerde tek bir düzenleme dahi yapılmamıştır. Gerekli düzenlemeler acilen yapılmalıdır. “FAY ZONLARI ÜZERİNDE PALEOSİSMOLOJİK ARAŞTIRMALAR YAPILMALI”   5-Deprem, sel, taşkın, heyelan gibi doğa kaynaklı her bir afet tehlikesi için tekil veya çoklu tehlike haritaları üretilerek mekânsal planlama sürecine entegre edilmesi sağlanmalı, fay zonları üzerinde yapılacak paleosismolojik araştırmalar sonucu belirlenen sakınım bantları ile DSİ Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan havza plan ve raporlarında belirtilen “Taşkın Tehlike Haritalarındaki riskli alanlar imar planlarına işlenmeli, bu alanlarda bina ve bina türü yapıların yapılmasına sınırlama getirecek düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir.

Doğa kaynaklı afetler karşısındaki toplumsal, sosyal, ekonomik, kurumsal ve teknik altyapıdaki kırılganlıkların katlanarak arttığına dikkat çeken Tatar “Getirilen çözümler afet risklerini azaltmak yerine, sadece “yara sarma” amacına hizmet etmiştir” diye konuştu. Deprem, sel, taşkın, heyelan gibi doğa kaynaklı olayların afete dönüşmemesi için doğa ve teknoloji kaynaklı afet risklerine karşı “Etkin Önlemler” alınması gerektiğine vurgu yapan Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, mesleki tecrübe ve bilimin ışığında elde ettikleri bilgilerden derledikleri önerilerini şöyle sıraladı:

“AFET, ACİL DURUM VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI KURULMALI”  

1-Afet ve acil durumlara ilişkin risklerin önceden belirlenebilmesi, gerekli tedbirlerin zamanında ve bütüncül bir anlayışla ele alınması ve etkili şekilde yönetilebilmesi için acilen “Afet, Acil Durum ve İklim Değişikliği Bakanlığı” kurulmalıdır.

“BELEDİYELERDE AFET VE RİSK AZALTMA DAİRESİ KURULMALI”  

2- Büyükşehir, İl ve İlçe Belediyelerinin kurumsal organizasyon yapısını düzenleyen ve 22/2/2007 tarih ve 26442 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan “Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca acilen yeniden düzenlenerek belediyelerin kurumsal yapısı içinde “Afet ve Risk Azaltma Daire Başkanlıklarının” kurulması zorunlu hale getirilmelidir.

“FAY YASASI ACİLEN ÇIKARILMALIDIR”  

3-Fay Yasası Konusu,  İçişleri Bakanı tarafından basın yayın kuruluşları önünde defalarca ifade edilmiş, buna rağmen aradan geçen iki buçuk yıllık zaman dilimine rağmen ilerleme sağlanamamıştır. Halkın can ve mal güvenliği hiçe sayılarak fay zonlarının sakınım bandı içinde yer alan onlarca yapıya her gün yapı ruhsatı verilmesi uygulamasına derhal son verilmeli ve “Fay Yasası” acilen çıkarılmalıdır.

“MEVZUATLARDA GEREKLİ DÜZENLEMELER YAPILMALI”  

4-7269 sayılı Afetler Kanunu, 3194 sayılı İmar Kanunu, 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun başta olmak üzere ilgili mevzuat, yönetmelik ve tebliğlerde tek bir düzenleme dahi yapılmamıştır. Gerekli düzenlemeler acilen yapılmalıdır.

“FAY ZONLARI ÜZERİNDE PALEOSİSMOLOJİK ARAŞTIRMALAR YAPILMALI”  

5-Deprem, sel, taşkın, heyelan gibi doğa kaynaklı her bir afet tehlikesi için tekil veya çoklu tehlike haritaları üretilerek mekânsal planlama sürecine entegre edilmesi sağlanmalı, fay zonları üzerinde yapılacak paleosismolojik araştırmalar sonucu belirlenen sakınım bantları ile DSİ Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan havza plan ve raporlarında belirtilen “Taşkın Tehlike Haritalarındaki riskli alanlar imar planlarına işlenmeli, bu alanlarda bina ve bina türü yapıların yapılmasına sınırlama getirecek düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.