Zelenski'den Bu Kritik Gelişmeye Yönelik Beklenen İlk Açıklama

02.08.2022 - 12:42, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1214+ kez okundu.
 

Zelenski'den Bu Kritik Gelişmeye Yönelik Beklenen İlk Açıklama

Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler arasında 22 Temmuz tarihinde yapılan tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında ilk gemi yola çıktı.

Dünyanın gözü kulağı 24 Şubat tarihinde beri Ukrayna'dan gelen haberlerde. Binlerce cana mal olan savaş son sürat devam ederken bu durum küresel bir gıda krizinin de kapısını aralamış durumda. Bu sorunu çözmek adına Türkiye'nin girişimleri meyvesini verdi. Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler tarafından 22 Temmuz tarihinde İstanbul’da imzalanan tahıl sevkiyatı anlaşması çerçevesinde, mısır yüklü RAZONI isimli yük gemisi Lübnan'a gitmek üzere Odessa Limanı’ndan hareket etti. ZELENSKİ'DEN İLK AÇIKLAMA Dünya basınında geniş yer bulan bu gelişme ile ilgili Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'den beklenen açıklama geldi. Gece yaptığı halka sesleniş konuşmasında bu gelişmeye değinen Ukrayna lideri tahıl sevkiyatını 'olumlu bir sinyal' olarak nitelendirdi. Kutlama yapmak için erken olduğunu belirten Volodimir Zelenski şu ifadeleri kullandı; 'Şu anda her şey, başta Birleşmiş Milletler ve Türkiye olmak üzere ortakların sorumluluğunda olan girişimin güvenlik parametrelerinin uygulanmasına bağlı.' KREMLİN'DEN İLK YORUM: OLUMLU Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan tahıl yüklü ilk ticari geminin çıkmasının 'olumlu' olduğunun altını çizdi. 'Anlaşmaların, tüm taraflarca uygulanacağını ve etkin şekilde çalışacağını umuyoruz.'   DÜNYA RAHAT BİR NEFES ALDI Bu gelişme ile alakalı dünya liderlerinden olumlu mesajlar geldi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, gelişmeyi memnuniyetle karşıladığını belirtti ve 'Sevkıyat, küresel gıda krizine karşı bölgede ihtiyaç duyulan istikrar ve rahatlamayı getirecek' değerlendirmesinde bulundu. Avrupa Birliği, dün Ukrayna’dan yeniden başlayan tahıl sevkiyatının, Rusya işgali ile birlikte artan küresel gıda krizini rahatlatmak için ‘ilk adım’ olduğunu duyurdu.   NATO'DAN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Ukrayna tahılının sevk edilmesi sürecine dair sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'Müttefikimiz Türkiye’ye oynadığı kilit rolden ötürü teşekkür ediyorum.'   BEYRUT’A GİDİYOR Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksanr Kubrakov, geminin limandan ayrıldığı anlara dair görüntüleri paylaştı. Geminin İstanbul ve Çanakkale Boğazları’ndan geçerek Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki limana ulaşması bekleniyor. Milli Savunma Bakanlığı, tahıl sevkıyatı anlaşması kapsamında Odessa Limanı’ndan hareket eden geminin bugün İstanbul’da olacağını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Razoni isimli gemi, Lübnan’ın Trablus Limanı’na gitmek üzere Odessa’dan hareket etmiştir. Gemi, 2 Ağustos tarihinde İstanbul’da olması beklenmektedir. Gemi İstanbul’da yapılacak denetimi müteakip varış limanına intikaline devam edecektir.”
Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler arasında 22 Temmuz tarihinde yapılan tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında ilk gemi yola çıktı.

Dünyanın gözü kulağı 24 Şubat tarihinde beri Ukrayna'dan gelen haberlerde. Binlerce cana mal olan savaş son sürat devam ederken bu durum küresel bir gıda krizinin de kapısını aralamış durumda. Bu sorunu çözmek adına Türkiye'nin girişimleri meyvesini verdi. Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler tarafından 22 Temmuz tarihinde İstanbul’da imzalanan tahıl sevkiyatı anlaşması çerçevesinde, mısır yüklü RAZONI isimli yük gemisi Lübnan'a gitmek üzere Odessa Limanı’ndan hareket etti.

ZELENSKİ'DEN İLK AÇIKLAMA

Dünya basınında geniş yer bulan bu gelişme ile ilgili Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'den beklenen açıklama geldi. Gece yaptığı halka sesleniş konuşmasında bu gelişmeye değinen Ukrayna lideri tahıl sevkiyatını 'olumlu bir sinyal' olarak nitelendirdi. Kutlama yapmak için erken olduğunu belirten Volodimir Zelenski şu ifadeleri kullandı; 'Şu anda her şey, başta Birleşmiş Milletler ve Türkiye olmak üzere ortakların sorumluluğunda olan girişimin güvenlik parametrelerinin uygulanmasına bağlı.'

KREMLİN'DEN İLK YORUM: OLUMLU

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan tahıl yüklü ilk ticari geminin çıkmasının 'olumlu' olduğunun altını çizdi. 'Anlaşmaların, tüm taraflarca uygulanacağını ve etkin şekilde çalışacağını umuyoruz.'

 

DÜNYA RAHAT BİR NEFES ALDI

Bu gelişme ile alakalı dünya liderlerinden olumlu mesajlar geldi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, gelişmeyi memnuniyetle karşıladığını belirtti ve 'Sevkıyat, küresel gıda krizine karşı bölgede ihtiyaç duyulan istikrar ve rahatlamayı getirecek' değerlendirmesinde bulundu. Avrupa Birliği, dün Ukrayna’dan yeniden başlayan tahıl sevkiyatının, Rusya işgali ile birlikte artan küresel gıda krizini rahatlatmak için ‘ilk adım’ olduğunu duyurdu.

 

NATO'DAN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Ukrayna tahılının sevk edilmesi sürecine dair sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'Müttefikimiz Türkiye’ye oynadığı kilit rolden ötürü teşekkür ediyorum.'

 

BEYRUT’A GİDİYOR

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksanr Kubrakov, geminin limandan ayrıldığı anlara dair görüntüleri paylaştı. Geminin İstanbul ve Çanakkale Boğazları’ndan geçerek Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki limana ulaşması bekleniyor. Milli Savunma Bakanlığı, tahıl sevkıyatı anlaşması kapsamında Odessa Limanı’ndan hareket eden geminin bugün İstanbul’da olacağını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Razoni isimli gemi, Lübnan’ın Trablus Limanı’na gitmek üzere Odessa’dan hareket etmiştir. Gemi, 2 Ağustos tarihinde İstanbul’da olması beklenmektedir. Gemi İstanbul’da yapılacak denetimi müteakip varış limanına intikaline devam edecektir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.