Amerika’da Maymun Çiçeği Alarmı

17.07.2022 - 15:41, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2520+ kez okundu.
 

Amerika’da Maymun Çiçeği Alarmı

Amerika’da New York, California, Illinois ve Florida eyaletleri başta olmak üzere 1800 maymun çiçeği vaka sayısı yaşandı.

Beyaz Saray Sağlık Danışmanı Anthony Fauci, Amerika'da vaka sayıları tespit edilenden daha çok olabileceğini, maymun çiçeği virüsünün titizlikle ve ciddiyetle ele alınması gerektiğini söyledi. Vakaların giderek artış göstermesinden sonra maymun çiçeği virüsü için aşı merkezleri kuruldu. New York’ta aşı randevu web sitesi yoğunluk sebebiyle çöktü.   CİDDİYETLE ELE ALINMALI Amerikan Başkanı Joe Biden'ın baş tıbbi danışmanı ve Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, salgının ciddiyetle ele alınması gerektiğini bir kez daha söyledi.   Dr. Anthony Fauci, "Bu durum kesinlikle ciddiye almamız gereken bir şey. Maymun çiçeğinin henüz kapsamını ve potansiyelini bilmiyoruz, şu andakinden çok daha geniş bir alana yayılma potansiyeline sahip olacakmış gibi hareket etmeliyiz."   Dr. Anthony Fauci, Amerika'da vaka sayıları şimdiye kadar tespit edilenden daha çok olabileceğini söyleyerek, ülkede Temmuz ayı sonuna kadar 700 bin kadar aşının dağıtabileceğini söyledi.   MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR? Maymun çiçeği virüsü, Avrupa'da 1980 yılında resmen ortadan kaldırılan çiçek hastalığı ile aynı soydan gelen bir rahatsızlık. Belirtileri, çiçek hastalığıyla benzerlik taşıyor.   Maymun çiçeği virüsüne yakalananlarda, çiçek hastalığında olduğu gibi, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, titreme ve kızarıklık, ciltte kabarıklar gibi şikayetler oluşuyor.   Uzmanlara göre, maymun çiçeği virüsü, yakalananların yüzde 30'unu öldüren çiçek hastalığından çok daha az tehlikeli. Maymun çiçeği virüsüne yakalananlarda rahatsızlıklar birkaç hafta içinde kendiliğinden geçiyor.   MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR? Hastalık, maymun çiçeği ile enfekte olan bir kişiyle yakın temas halinde bulaşıyor. Bulaşma enfekte hayvanın kanı, vücut sıvıları döküntülerine doğrudan temas sonucuna oluşur. İkincil iletim, kontamine nesneler ile, hasta bir kişinin deri lezyonları ile enfekte solunum yolu salgıları ile yakın temas sonucu insandan insana bulaşır. Yetersiz pişmiş et ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini yemek olası bir risk faktörüdür.
Amerika’da New York, California, Illinois ve Florida eyaletleri başta olmak üzere 1800 maymun çiçeği vaka sayısı yaşandı.

Beyaz Saray Sağlık Danışmanı Anthony Fauci, Amerika'da vaka sayıları tespit edilenden daha çok olabileceğini, maymun çiçeği virüsünün titizlikle ve ciddiyetle ele alınması gerektiğini söyledi. Vakaların giderek artış göstermesinden sonra maymun çiçeği virüsü için aşı merkezleri kuruldu. New York’ta aşı randevu web sitesi yoğunluk sebebiyle çöktü.

 

CİDDİYETLE ELE ALINMALI

Amerikan Başkanı Joe Biden'ın baş tıbbi danışmanı ve Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, salgının ciddiyetle ele alınması gerektiğini bir kez daha söyledi.

 

Dr. Anthony Fauci, "Bu durum kesinlikle ciddiye almamız gereken bir şey. Maymun çiçeğinin henüz kapsamını ve potansiyelini bilmiyoruz, şu andakinden çok daha geniş bir alana yayılma potansiyeline sahip olacakmış gibi hareket etmeliyiz."

 

Dr. Anthony Fauci, Amerika'da vaka sayıları şimdiye kadar tespit edilenden daha çok olabileceğini söyleyerek, ülkede Temmuz ayı sonuna kadar 700 bin kadar aşının dağıtabileceğini söyledi.

 

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Maymun çiçeği virüsü, Avrupa'da 1980 yılında resmen ortadan kaldırılan çiçek hastalığı ile aynı soydan gelen bir rahatsızlık. Belirtileri, çiçek hastalığıyla benzerlik taşıyor.

 

Maymun çiçeği virüsüne yakalananlarda, çiçek hastalığında olduğu gibi, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, titreme ve kızarıklık, ciltte kabarıklar gibi şikayetler oluşuyor.

 

Uzmanlara göre, maymun çiçeği virüsü, yakalananların yüzde 30'unu öldüren çiçek hastalığından çok daha az tehlikeli. Maymun çiçeği virüsüne yakalananlarda rahatsızlıklar birkaç hafta içinde kendiliğinden geçiyor.

 

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Hastalık, maymun çiçeği ile enfekte olan bir kişiyle yakın temas halinde bulaşıyor. Bulaşma enfekte hayvanın kanı, vücut sıvıları döküntülerine doğrudan temas sonucuna oluşur. İkincil iletim, kontamine nesneler ile, hasta bir kişinin deri lezyonları ile enfekte solunum yolu salgıları ile yakın temas sonucu insandan insana bulaşır. Yetersiz pişmiş et ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini yemek olası bir risk faktörüdür.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.