Gürer: “Zirai don felaketi ile herkesi darbe yedi.”
Gürer: “Zirai don felaketi ile herkesi darbe yedi.”
Gürer: “Zirai don, can kaybı olmayan büyük bir deprem gibi.”
Gürer: “Zirai don, can kaybı olmayan büyük bir deprem gibi.”
Yılbaşında Çukurova'da yaşanan olaylardan sonra Türkiye genelinde 65 ilde etkili olan zirai don felaketi, yönetimin üretiminin derinden sonuçları. CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, yaptığı saha ziyaretlerinde üreticilerimizin yaşadığı mağduriyeti yerinde gözlemledi. TBMM'de kurulan Zirai Don Komisyonu'na üye olarak seçilen "Don olayı, sadece ürün kaybı yaşanmadı, aynı zamanda yönetimde üretimin enerjisi de tehdit etmeyen ciddi bir sorun haline geldi. Tarım işçisinden esnafa, ihracattan raftaki fiyata kadar olumsuzluk ağır olacak" diyen Gürer.
TBMM'de tüm siyasi partilerin birleşimiyle ilgili Don ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu'nda CHP'den Bilal Binici (Adana), Gülcan Kış (Mersin), Bekir Başevirgen (Manisa), İlhami Özcan Aygün de yer alacak. Komisyonun ilk toplantısını 14 Mayıs Çarşamba günü yapacak. 22 adet oluşan kurul, üç ayda bir olup olmadıkları araştırılacak.
“BAHÇE GİBİ TARLADA DA SORUN VAR”
Mecliste Don ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu'nda yer alan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ve Konya gibi farklı il ve ilçelerde zirai donun mevcut olup inceleyerek kamuoyunda paylaşmıştı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Don ile ilgili komisyon komisyonu, doğru ve gerekli bir adım oldu. Tüm partilerin katılımıyla sorunu genel bir şekilde irde sağlamak. Can kaybı olmayan şiddetli bir deprem gibi bir felaket yaşandı. Bahçe bitkilerinde çok büyük zarar var. Çok kesimde bir felaket. Tüketiciye de ciddi şekilde devam edecek. Çiftçilerimiz içinde büyük bir çaresizlik var. Olaydan sonra fidelerin sökülüp yeniden ekime geçilmesi, çiftçiye iki kat masrafın yüklenmesi. Gübre ve dayanıklılık başta olmak üzere tüm dayanıklılıktayken, dondan sonra ekim yapanlar daha iyi durumda olacaklar” dedi.
Görüştüğü çiftçiler de şunları söyledi: "Lahanada dekara fide maliyetimiz 4 bin ila 6 bin TL arasında. Sürüm ve ilaçlama gibi harcamalarla bu rakam 35 bin ila 40 bin TL'ye kadar çıkıyor. Ancak para bilmiyor ve maliyetlerimizi karşılamıyor."
Gürer, "TARSİM ile ilgili çok şikayet var. Çiftçinin zararsız şekilde değerlendirilmesi karşılanmalı. Şartlar ağır, destek yetersiz. Bu sigorta yaptıranların oranı oldukça düşük. TARSİM sigorta primlerinin yüksek olması, savaşçımızı sigortadan uzaklaştırıyor. Ziyaret alanlarından birinde, 250 dönümlük arazinin yapabileceği 30 dönümlük sigortanın gücü var. 600 dekar elmanın gücü var. Felaket ile gücü var. Sigortası olmayan biz, sigortanın tam anlamıyla kendilerinde. Zorunlu kalmamalı. Cumhurbaşkanlığı kararı ile bu süreç, tüm mağduriyetlerin çözecek boyuta ulaşması gerekiyor” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.