Gürer: “Hayvancılıkta yaşanan sorunlar ve üretimine yansıyor”

DÜNYA 04.04.2025 - 07:36, Güncelleme: 04.04.2025 - 07:36 2495 kez okundu.
 

Gürer: “Hayvancılıkta yaşanan sorunlar ve üretimine yansıyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in sorusunu ise Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yanıtladı.

    GÜRER'İN SORULARI CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Bakan İbrahim Yumaklı'ya yanıt vermesi istemiyle verilen yazılı soru önergesini Bakan yanıtladı. Gürer'in önerdiği açıklamalar şöyle: “ 2023 ve 2024 yıllarında hayvansal gıdalarda tespit edilen kabul edilebilir değer üzerinde miktarı hesaplaman nedir? Bu kalıntıların türleri ve insan sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik bir çalışma yapılmış mıdır? Türkiye genelinde e-reçete kullanım oranı hangi seviyededir? Bu sistemin yaygınlaştırılması için hangi sistemler ne tür eğitim veya teşvik programları uygulanır? Son 5 yılda bir sıcaklıktan arıtılmış bir işletme gösterisi sağlanmış mı? Piyasada bulunan hayvancılık, ulusal ve uluslararası düzeyde uygunsa dağıtım neden önlenemiyor? Standart dışı zararlı oram nedir ve bu zararlı kullanımın önlenmesi için hangi önlemler alınmıştır?” KALINTI ORANLARI VE İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2023 ve 2024 yıllarında hayvansal gıdalarda tespit edilen kabul edilebilir değer üzerinde miktarına ilişkin sorusuna Bakan İbrahim Yumaklı verdiği yanıtta, “2023 yılında toplam 26.653 numune alınıp alınamadığı, alınabilir değerde olduğu biliniyorken, 2024 yılında bu oran %0,12'ye geriledi. Yıl numune alarak yasaklı maddeler, veteriner hijyeni, pestisitler ve mikotoksinler gibi kalıntı kontrolleri yapmaktadır.” ifadelerine yer verdi. Bakan Yumaklı ayrıca, bu kalıntıların insan sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik vakaların devam ettiğini de vurguladı E-REÇETE KULLANIMI VE EĞİTİM PROGRAMLARI Bakan Yumaklı, Türkiye genelinde e-reçete kullanımının arttığını belirtti. 01.03.2018 tarihinden itibaren Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde elektronik reçete sistemine geçildiği ifade edildi. Bu sistemle toplamda 15.122.658 e-reçete düzenlendiği ve yıllık ortalama 2-2,5 milyonluk reçete kesildiği belirtilirken, bakanlığın sisteminin yaygınlaşması için her yıl eğitimlerin düzenlenmekte olduğu da ifade edildi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in sorusunu ise Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yanıtladı.

 

 

GÜRER'İN SORULARI

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Bakan İbrahim Yumaklı'ya yanıt vermesi istemiyle verilen yazılı soru önergesini Bakan yanıtladı. Gürer'in önerdiği açıklamalar şöyle:

“ 2023 ve 2024 yıllarında hayvansal gıdalarda tespit edilen kabul edilebilir değer üzerinde miktarı hesaplaman nedir?

Bu kalıntıların türleri ve insan sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik bir çalışma yapılmış mıdır?

Türkiye genelinde e-reçete kullanım oranı hangi seviyededir?

Bu sistemin yaygınlaştırılması için hangi sistemler ne tür eğitim veya teşvik programları uygulanır?

Son 5 yılda bir sıcaklıktan arıtılmış bir işletme gösterisi sağlanmış mı?

Piyasada bulunan hayvancılık, ulusal ve uluslararası düzeyde uygunsa dağıtım neden önlenemiyor?

Standart dışı zararlı oram nedir ve bu zararlı kullanımın önlenmesi için hangi önlemler alınmıştır?”

KALINTI ORANLARI VE İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2023 ve 2024 yıllarında hayvansal gıdalarda tespit edilen kabul edilebilir değer üzerinde miktarına ilişkin sorusuna Bakan İbrahim Yumaklı verdiği yanıtta, “2023 yılında toplam 26.653 numune alınıp alınamadığı, alınabilir değerde olduğu biliniyorken, 2024 yılında bu oran %0,12'ye geriledi. Yıl numune alarak yasaklı maddeler, veteriner hijyeni, pestisitler ve mikotoksinler gibi kalıntı kontrolleri yapmaktadır.” ifadelerine yer verdi. Bakan Yumaklı ayrıca, bu kalıntıların insan sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik vakaların devam ettiğini de vurguladı

E-REÇETE KULLANIMI VE EĞİTİM PROGRAMLARI

Bakan Yumaklı, Türkiye genelinde e-reçete kullanımının arttığını belirtti. 01.03.2018 tarihinden itibaren Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde elektronik reçete sistemine geçildiği ifade edildi. Bu sistemle toplamda 15.122.658 e-reçete düzenlendiği ve yıllık ortalama 2-2,5 milyonluk reçete kesildiği belirtilirken, bakanlığın sisteminin yaygınlaşması için her yıl eğitimlerin düzenlenmekte olduğu da ifade edildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.