Gürer: “AKP zihniyeti hayvancılıkta ithale döndü”

SİYASET 21.09.2024 - 09:00, Güncelleme: 21.09.2024 - 09:00 1098 kez okundu.
 

Gürer: “AKP zihniyeti hayvancılıkta ithale döndü”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkta yaşanan sorunları yerinde hayvancılık yapanlarla görüşerek iktidarı uyarmaya devam ediyor.

Niğde Ulukışla, Altunhisar ve Merkez ilçede birden fazla üretici ve Damızlık Birliği Başkanı ile görüşen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer “her yerde süt yemi ve ahır gideri artmasına rağmen   Çiğsüt fiyatının düşük tutulmasının yarattığı sıkıntıyı anlatıyorlar” dedi. Besici hayvancılıktan kazanamadığı için dert yanarken rafta et ve süt fiyatının yanına da vatandaş varamıyor. Peynir, et ile yarışıyor.” diye konuştu.    "ÜRETİCİ GERÇEK ANLAMDA MAĞDUR" CHP Niğde Milletvekili, Ömer Fethi Gürer, süt fiyatlarında Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği 14 lira 65 kuruşluk tavsiye fiyatının uygulanmadığını belirterek, “Bölgemizde üreticiye süt toplayıcıları  çiğsüt için litrede 11-12 lira civarında bir fiyat veriyor. Saklama ve depolama olanağı olmadığı için hemen sütü satmak zorunda olan küçük aile tipi işletmesi mecbur sütünü veriyor ve zararına süt satıyor. Süt yemi 50 kg torbası 600 lirayı aşmış bulunuyor. Böyle olunca üretici gerçek anlamda mağdur oluyor. Hayvancılığın sürdürülebilirliği için bir litre süt sattığında 1,5 kg yem almak hayal gibi görülür oldu. Haklı olarak besici piyasada farklı ürünlerle sütü mukayese ediyor .Sakız, su ve de simit fiyatları  üzerinden  süt fiyatına bakınca bu durumda  besiciliği nasıl sürdürecek kara kara düşünüyor. Ahırlar farklı, hayvan sahipleri farklı, dertler ise aynı” dedi. "BİR SAKIZ,1 LİTRE SÜTÜN 3 KATI FİYAT” Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Bilgehan Güney yaşanan fiyat dengesizliğine dikkat çekerek “Geçen gün bir benzin istasyonuna uğradım. Su aldım, bir de naneli sakız alayım dedim. Bir sakız 35 TL! Bir sakız parasına 3,5 litre süt satmamız gerekiyor. Bu adalet mi?” Güney, süt üreticisinin yaşadığı bu adaletsizliğin giderilmesi gerektiğini belirtti. "HAYVANLAR KESİME GİDİYOR" Besici Süleyman Demirbaş, hayvancılığın içinde bulunduğu krizin boyutlarını anlatarak, “Çok fazla hayvan kesime gidiyor. Geçen yıllarda 485 hayvanımız varken, şimdi 350 hayvana düştük. Üretimden ziyade küçülmeye gidiyoruz. Yılda 80-100 hayvan artırmamız gerekirken düşüşe geçtik” dedi. Süt fiyatlarıyla su fiyatlarını karşılaştıran Demirbaş, “Yarım litre su 10 lira, ben 1 litre sütü 14 liraya satamıyorum. Fabrikalar sütünüzü almayacağız diyor. Hayvanları mı kestirelim diyoruz, evet kestirin diyorlar” diyerek yaşadıkları baskıyı dile getirdi.
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkta yaşanan sorunları yerinde hayvancılık yapanlarla görüşerek iktidarı uyarmaya devam ediyor.

Niğde Ulukışla, Altunhisar ve Merkez ilçede birden fazla üretici ve Damızlık Birliği Başkanı ile görüşen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer “her yerde süt yemi ve ahır gideri artmasına rağmen   Çiğsüt fiyatının düşük tutulmasının yarattığı sıkıntıyı anlatıyorlar” dedi. Besici hayvancılıktan kazanamadığı için dert yanarken rafta et ve süt fiyatının yanına da vatandaş varamıyor. Peynir, et ile yarışıyor.” diye konuştu. 

 

"ÜRETİCİ GERÇEK ANLAMDA MAĞDUR"

CHP Niğde Milletvekili, Ömer Fethi Gürer, süt fiyatlarında Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği 14 lira 65 kuruşluk tavsiye fiyatının uygulanmadığını belirterek, “Bölgemizde üreticiye süt toplayıcıları  çiğsüt için litrede 11-12 lira civarında bir fiyat veriyor. Saklama ve depolama olanağı olmadığı için hemen sütü satmak zorunda olan küçük aile tipi işletmesi mecbur sütünü veriyor ve zararına süt satıyor. Süt yemi 50 kg torbası 600 lirayı aşmış bulunuyor. Böyle olunca üretici gerçek anlamda mağdur oluyor. Hayvancılığın sürdürülebilirliği için bir litre süt sattığında 1,5 kg yem almak hayal gibi görülür oldu. Haklı olarak besici piyasada farklı ürünlerle sütü mukayese ediyor .Sakız, su ve de simit fiyatları  üzerinden  süt fiyatına bakınca bu durumda  besiciliği nasıl sürdürecek kara kara düşünüyor. Ahırlar farklı, hayvan sahipleri farklı, dertler ise aynı” dedi.

"BİR SAKIZ,1 LİTRE SÜTÜN 3 KATI FİYAT”

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Bilgehan Güney yaşanan fiyat dengesizliğine dikkat çekerek “Geçen gün bir benzin istasyonuna uğradım. Su aldım, bir de naneli sakız alayım dedim. Bir sakız 35 TL! Bir sakız parasına 3,5 litre süt satmamız gerekiyor. Bu adalet mi?” Güney, süt üreticisinin yaşadığı bu adaletsizliğin giderilmesi gerektiğini belirtti.

"HAYVANLAR KESİME GİDİYOR"

Besici Süleyman Demirbaş, hayvancılığın içinde bulunduğu krizin boyutlarını anlatarak, “Çok fazla hayvan kesime gidiyor. Geçen yıllarda 485 hayvanımız varken, şimdi 350 hayvana düştük. Üretimden ziyade küçülmeye gidiyoruz. Yılda 80-100 hayvan artırmamız gerekirken düşüşe geçtik” dedi. Süt fiyatlarıyla su fiyatlarını karşılaştıran Demirbaş, “Yarım litre su 10 lira, ben 1 litre sütü 14 liraya satamıyorum. Fabrikalar sütünüzü almayacağız diyor. Hayvanları mı kestirelim diyoruz, evet kestirin diyorlar” diyerek yaşadıkları baskıyı dile getirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.