Duyu Bütünleme Sorunları Bebeğinizi Uykusundan Edebiliyor

ÇOCUK 23.05.2023 - 09:08, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 3187+ kez okundu.
 

Duyu Bütünleme Sorunları Bebeğinizi Uykusundan Edebiliyor

  Bebekler doğdukları andan itibaren uyku, beslenme ve oyun üçgeninde hayatlarını devam ettirir. Henüz dünyaya yeni alışmaya çalışan bebekler için bu rutinin en önemli ve en büyük parçası uykudur. Uykuya olan ihtiyaç bebek geliştikçe azalır ve dünyaya olan adaptasyonu günden güne hızlanır. Bu adaptasyon sürecinin uykuyla olan ilişkisinin çok güçlü olduğunu söyleyen Yataş Uyku Kurulu Üyesi Uzman Fizyoterapist Yonca Görgül, bu ilişkiyi şöyle anlatıyor: “Bebekler her gün farklı uyaranlara maruz kalıp yeni şeyler keşfeder. Bedenleriyle yaptıkları yeni bir hareket, duydukları yeni bir ses, gördükleri yeni bir yüz gibi bu uyaranları çeşitlendirebiliriz. Bebeklerin uykuda da öğrenme halinde olduğunu varsayarsak, bu yeni bilgileri sinir sistemine işleme ve anlamlandırma sürecinin onlar için ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz.”   Duyu bütünleme problemi yaşayan bebekler uykuya dalmakta zorlanıyor Dünyaya adapte olmaya çalışan bebeğin uykusunun ilk aylarda düzensiz olabileceğini belirten Uzm. Fzt. Görgül, zaman geçtikçe bebeğin uykusu düzene girmediğinde uyku problemlerinden bahsedilebileceğini söylüyor. Yapılan bir çalışmada bebeklerde en çok rastlanan uyku problemlerinin uykuya dalmakta zorluk, sabah erken veya geç uyanma, gece sık uyanma, günlük uyku süresinin yaşına göre yetersiz olması, gün içi uykulu olma şeklinde olduğu görülmüştür” diyen Uzman Fizyoterapist Yonca Görgül, bu problemlerin altında yatan nedenleri şöyle açıklıyor: “Uyku problemlerinin sebeplerinin geniz eti, burun tıkanıklığı, reflü gibi tıbbi nedenler olabileceği gibi çevreden veya bedeninden aldığı uyarıların dozunu ayarlayamamakla da ilgili olabilir. Bu tarz zorluklar duyu bütünleme problemi ile alakalıdır. Bu problemi yaşayan çocukların uykuya dalmakta, uykuda kalmakta, diğer çocuklara göre daha çok zorlanır. Öncelikle bebeğin uyuduğu ortama bakmak gerekir. Fazla ışıklı ya da dağınık olması bebeğinizin görsel sistemini çok yoruyor olabilir. Ya da sese karşı hassas olan bebeğinizi dışarıdan gelen sesler rahatsız ediyor olabilir. Oda sıcaklığının yüksek olması sebebiyle terleyen bebeklerin uykuya geçişleri zorlaşabiliyor veya yatmadan önce yediği ağır yiyecek sebebiyle midesinden gelen uyarıları anlamlandıramadığı için rahatsızlık duyabiliyor. Eğer dokunsal hassasiyeti varsa yattığı çarşafın kırışık olması veya kıyafetinin etiketi, çok sıkı olması bile onun uykuya geçişine engel oluyor olabilir. Ya da kokuya karşı hassasiyeti varsa yeni yıkanmış çarşaf kokusu onu rahatsız edebilir.”  

 

Bebekler doğdukları andan itibaren uyku, beslenme ve oyun üçgeninde hayatlarını devam ettirir. Henüz dünyaya yeni alışmaya çalışan bebekler için bu rutinin en önemli ve en büyük parçası uykudur. Uykuya olan ihtiyaç bebek geliştikçe azalır ve dünyaya olan adaptasyonu günden güne hızlanır. Bu adaptasyon sürecinin uykuyla olan ilişkisinin çok güçlü olduğunu söyleyen Yataş Uyku Kurulu Üyesi Uzman Fizyoterapist Yonca Görgül, bu ilişkiyi şöyle anlatıyor: “Bebekler her gün farklı uyaranlara maruz kalıp yeni şeyler keşfeder. Bedenleriyle yaptıkları yeni bir hareket, duydukları yeni bir ses, gördükleri yeni bir yüz gibi bu uyaranları çeşitlendirebiliriz. Bebeklerin uykuda da öğrenme halinde olduğunu varsayarsak, bu yeni bilgileri sinir sistemine işleme ve anlamlandırma sürecinin onlar için ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz.”

 

Duyu bütünleme problemi yaşayan bebekler uykuya dalmakta zorlanıyor

Dünyaya adapte olmaya çalışan bebeğin uykusunun ilk aylarda düzensiz olabileceğini belirten Uzm. Fzt. Görgül, zaman geçtikçe bebeğin uykusu düzene girmediğinde uyku problemlerinden bahsedilebileceğini söylüyor. Yapılan bir çalışmada bebeklerde en çok rastlanan uyku problemlerinin uykuya dalmakta zorluk, sabah erken veya geç uyanma, gece sık uyanma, günlük uyku süresinin yaşına göre yetersiz olması, gün içi uykulu olma şeklinde olduğu görülmüştür” diyen Uzman Fizyoterapist Yonca Görgül, bu problemlerin altında yatan nedenleri şöyle açıklıyor: “Uyku problemlerinin sebeplerinin geniz eti, burun tıkanıklığı, reflü gibi tıbbi nedenler olabileceği gibi çevreden veya bedeninden aldığı uyarıların dozunu ayarlayamamakla da ilgili olabilir. Bu tarz zorluklar duyu bütünleme problemi ile alakalıdır. Bu problemi yaşayan çocukların uykuya dalmakta, uykuda kalmakta, diğer çocuklara göre daha çok zorlanır. Öncelikle bebeğin uyuduğu ortama bakmak gerekir. Fazla ışıklı ya da dağınık olması bebeğinizin görsel sistemini çok yoruyor olabilir. Ya da sese karşı hassas olan bebeğinizi dışarıdan gelen sesler rahatsız ediyor olabilir. Oda sıcaklığının yüksek olması sebebiyle terleyen bebeklerin uykuya geçişleri zorlaşabiliyor veya yatmadan önce yediği ağır yiyecek sebebiyle midesinden gelen uyarıları anlamlandıramadığı için rahatsızlık duyabiliyor. Eğer dokunsal hassasiyeti varsa yattığı çarşafın kırışık olması veya kıyafetinin etiketi, çok sıkı olması bile onun uykuya geçişine engel oluyor olabilir. Ya da kokuya karşı hassasiyeti varsa yeni yıkanmış çarşaf kokusu onu rahatsız edebilir.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.