Dışişleri Bakanı Fidan'dan Gazze'de ateşkes çağrısı

GÜNDEM (AA) - Anadolu Ajansı | 16.11.2023 - 23:19, Güncelleme: 17.11.2023 - 02:55 745+ kez okundu.
 

Dışişleri Bakanı Fidan'dan Gazze'de ateşkes çağrısı

Bakan Fidan, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesinin (KEİPA) 62. Genel Kuruluna, KEİ Dönem Başkanı olarak gönderdiği mesajda,  "İsrail'in Gazze'deki zulmü, KEİ coğrafyasının da bağışık kalamayacağı ciddi bir coğrafi tırmanma riski oluşturuyor. Bu husustaki tutumumuz açık: Derhal ateşkes ilan edilmeli" dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, mesajında, KEİ'nin tüm kıyıdaş devletler dahil olmak üzere geniş Karadeniz havzasındaki ülkeleri bir araya getiren yegane bölgesel teşkilat olduğunu belirterek, teşkilatın 1992'den bu yana üye devletleri arasındaki ekonomik ve sosyal ilişkilerin ilerlemesine önemli katkılarda bulunduğunu kaydetti. 7 Ekim'den bu yana meydana gelen gelişmelerin, Filistin ihtilafının her zaman dikkate alınması gerektiğini tekrar hatırlattığını vurgulayan Fidan, "İsrail'in Gazze'deki zulmü, KEİ coğrafyasının da bağışık kalamayacağı ciddi bir coğrafi tırmanma riski oluşturuyor. Bu husustaki tutumumuz açık: Derhal ateşkes ilan edilmeli, kesintisiz insani yardım akışı temin edilmeli, uluslararası kabul gören parametreler çerçevesinde iki devletli çözüm formülüne dayanan barış müzakerelerine geri dönülmeli, barışın tam olarak uygulanmasını teminen bir garantörlük mekanizması tesis edilmelidir. Böylesine büyük bir insani trajedi karşısında dahi uluslararası sistemin ateşkesi sağlamaktaki başarısızlığının, ayrıca, binlerce çocuk, kadın ve BM çalışanının ayrım gözetilmeksizin öldürülmesi karşısında bazı ülkelerin sağır edici sessizliğinin, başta Ukrayna olmak üzere diğer çatışma bölgelerinde yansımaları olması mümkündür." açıklamasını yaptı. Türkiye'nin Ukrayna'ya sarsılmaz desteğine devam edeceğinin altını çizen Fidan, bunu yaparken de Ukrayna'nın bağımsızlığına, egemenliğine ve Kırım dahil toprak bütünlüğüne dayalı kalıcı bir barış için her türlü diplomatik çabayı sürdüreceklerini, buna Karadeniz Girişimi'nin yeniden canlandırılmasının da dahil olduğunu ifade etti. Türkiye Delegasyonu Başkanı Dönmez, 7 Ekim'den bu yana Filistin'de dünyanın gözleri önünde yeni bir zulüm yaşanmakta olduğunu belirterek, sivillere karşı yapılan her türlü saldırıyı en açık şekilde kınadıklarını ifade ederek, Dönmez, "Gazze'de yapılanlar topyekun cezalandırmadır ve uluslararası hukukun açık ihlalidir. 12 bine yaklaşan Gazze’deki can kayıplarının üçte ikisinin kadınlar ve çocuklardan oluşması, uluslararası sistem için utanç vericidir. Kim tarafından yapılırsa yapılsın sivillere karşı yapılan her türlü saldırıyı en açık şekilde kınıyoruz. Siviller arasında yapılan bir ayrım ve seçiciliği kabul etmemiz mümkün değildir." diye belirtti. KEİPA 62. Genel Kurulunda, asamble görevlileri seçimleri de yapılırken, Asaf Hajiyev yeniden KEİPA Genel Sekreterliğine, Dönmez ise Asamble Başkan Yardımcılığına seçildi. (İLKHA)
Bakan Fidan, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesinin (KEİPA) 62. Genel Kuruluna, KEİ Dönem Başkanı olarak gönderdiği mesajda,  "İsrail'in Gazze'deki zulmü, KEİ coğrafyasının da bağışık kalamayacağı ciddi bir coğrafi tırmanma riski oluşturuyor. Bu husustaki tutumumuz açık: Derhal ateşkes ilan edilmeli" dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, mesajında, KEİ'nin tüm kıyıdaş devletler dahil olmak üzere geniş Karadeniz havzasındaki ülkeleri bir araya getiren yegane bölgesel teşkilat olduğunu belirterek, teşkilatın 1992'den bu yana üye devletleri arasındaki ekonomik ve sosyal ilişkilerin ilerlemesine önemli katkılarda bulunduğunu kaydetti.

7 Ekim'den bu yana meydana gelen gelişmelerin, Filistin ihtilafının her zaman dikkate alınması gerektiğini tekrar hatırlattığını vurgulayan Fidan, "İsrail'in Gazze'deki zulmü, KEİ coğrafyasının da bağışık kalamayacağı ciddi bir coğrafi tırmanma riski oluşturuyor. Bu husustaki tutumumuz açık: Derhal ateşkes ilan edilmeli, kesintisiz insani yardım akışı temin edilmeli, uluslararası kabul gören parametreler çerçevesinde iki devletli çözüm formülüne dayanan barış müzakerelerine geri dönülmeli, barışın tam olarak uygulanmasını teminen bir garantörlük mekanizması tesis edilmelidir. Böylesine büyük bir insani trajedi karşısında dahi uluslararası sistemin ateşkesi sağlamaktaki başarısızlığının, ayrıca, binlerce çocuk, kadın ve BM çalışanının ayrım gözetilmeksizin öldürülmesi karşısında bazı ülkelerin sağır edici sessizliğinin, başta Ukrayna olmak üzere diğer çatışma bölgelerinde yansımaları olması mümkündür." açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin Ukrayna'ya sarsılmaz desteğine devam edeceğinin altını çizen Fidan, bunu yaparken de Ukrayna'nın bağımsızlığına, egemenliğine ve Kırım dahil toprak bütünlüğüne dayalı kalıcı bir barış için her türlü diplomatik çabayı sürdüreceklerini, buna Karadeniz Girişimi'nin yeniden canlandırılmasının da dahil olduğunu ifade etti.

Türkiye Delegasyonu Başkanı Dönmez, 7 Ekim'den bu yana Filistin'de dünyanın gözleri önünde yeni bir zulüm yaşanmakta olduğunu belirterek, sivillere karşı yapılan her türlü saldırıyı en açık şekilde kınadıklarını ifade ederek, Dönmez, "Gazze'de yapılanlar topyekun cezalandırmadır ve uluslararası hukukun açık ihlalidir. 12 bine yaklaşan Gazze’deki can kayıplarının üçte ikisinin kadınlar ve çocuklardan oluşması, uluslararası sistem için utanç vericidir. Kim tarafından yapılırsa yapılsın sivillere karşı yapılan her türlü saldırıyı en açık şekilde kınıyoruz. Siviller arasında yapılan bir ayrım ve seçiciliği kabul etmemiz mümkün değildir." diye belirtti.

KEİPA 62. Genel Kurulunda, asamble görevlileri seçimleri de yapılırken, Asaf Hajiyev yeniden KEİPA Genel Sekreterliğine, Dönmez ise Asamble Başkan Yardımcılığına seçildi. (İLKHA)

Habere ifade bırak !
Administrator Administrator
Administrator Administrator
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.