Çocuklar Arasında Hızla Yayılmaya Başladı

06.04.2022 - 23:51, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1592+ kez okundu.
 

Çocuklar Arasında Hızla Yayılmaya Başladı

Imperial College uzmanlarının React adlı araştırmasına göre Mart ayında İngiltere'de nüfusun yüzde 6,37'si Kovid-19'a yakalandı ve bu oran bir rekor.

Araştırmacılar, virüsün gençler arasında en üst düzeye ulaştığını 55 yaş üzeri kişilerde ve toplumun en savunmasız kesimlerinde yayılmaya hızla devam ettiğini belirtiyor.   Uzmanlar, vaka sayılarında yaşanan bu yükselişin BA.2 olarak adlandırılan ve diğerlerinden daha bulaşıcı olan Omicron varyantından kaynaklandığını düşünüyor. 8-31 Mart arasında 109 bin kişiden alınan sürüntü örnekleriyle yapılan çalışmanın bulguları, Şubat ayında İngiltere'de Kovid-19 yasakları sona ermesinden sonra vaka sayılarında yüzde 3 arttığını gösteriyor.   Çalışma, Mart ayı sonunda vaka sayılarının çocuklar arasında en üst düzeye ulaştığını, 18-54 yaş arasındaki yetişkinlerde duraklamaya girdi. Imperial College London'da Epidemiyoloji Başkanı olan ve araştırmayı yöneten Profesör Paul Elliott, "Genç gruplarda vaka sayılarının düşüyor olması bize güven veriyor. Sayılar sonsuza kadar artamazdı."   Virüsün 55 yaş üzeri insanlarda ve çeşitli hastalıkları olup daha savunmasız olan kişilerde yayılmaya devam etmesinin "endişe verici" olduğunu ekliyor. Araştırmadan elde edilen veriler, 31 Mart tarihinde 55 yaş üzeri kişilerin yüzde 8,31'inin Kovid-19'a yakalandığını, bu yaş grubunda vaka sayılarının Mayıs ayında 2020 yılından beri 20 katına çıktığını gösteriyor.   Imperial College London ekibine göre mobil telefonlardan elde edilen veriler, insanların son haftalarda daha çok sosyalleştiğini, artışın bundan kaynaklanıyor olabildiğini öne çıkarıyor. "Aynı zamanda 55 yaş üzeri grupların üçüncü hatırlatma aşısını Ekim ayı ve  Kasım ayında yaptırdığını biliyoruz, aşı etkisini kaybediyor olabilir."   Omicron XE varyantı Araştırma kapsamında Mart ayında alınan 3 bin 400 pozitif test örneği, baskın varyantı tespit etmek üzere labaratuvarda test edildi. Örneklerin yüzde 90'ının Omicron'un BA.2 varyantı olduğu ortaya çıktı. 5 örneğin Omicron XE adlı yeni varyanttan oluştuğu tespit edildi. Omicron XE varyantının Omicron BA.1 ve BA.2 varyantlarının karışımından oluştuğu tahmin ediliyor. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı'na göre ülkede 22 Mart tarihine kadar toplam 637 Omicron XE vakası tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü XE varyantının BA.2'ye göre yüzde 10 oranında daha bulaşıcı olabileceğini, bu konuda araştırmalar devam ediyor.
Imperial College uzmanlarının React adlı araştırmasına göre Mart ayında İngiltere'de nüfusun yüzde 6,37'si Kovid-19'a yakalandı ve bu oran bir rekor.

Araştırmacılar, virüsün gençler arasında en üst düzeye ulaştığını 55 yaş üzeri kişilerde ve toplumun en savunmasız kesimlerinde yayılmaya hızla devam ettiğini belirtiyor.

 

Uzmanlar, vaka sayılarında yaşanan bu yükselişin BA.2 olarak adlandırılan ve diğerlerinden daha bulaşıcı olan Omicron varyantından kaynaklandığını düşünüyor. 8-31 Mart arasında 109 bin kişiden alınan sürüntü örnekleriyle yapılan çalışmanın bulguları, Şubat ayında İngiltere'de Kovid-19 yasakları sona ermesinden sonra vaka sayılarında yüzde 3 arttığını gösteriyor.

 

Çalışma, Mart ayı sonunda vaka sayılarının çocuklar arasında en üst düzeye ulaştığını, 18-54 yaş arasındaki yetişkinlerde duraklamaya girdi. Imperial College London'da Epidemiyoloji Başkanı olan ve araştırmayı yöneten Profesör Paul Elliott, "Genç gruplarda vaka sayılarının düşüyor olması bize güven veriyor. Sayılar sonsuza kadar artamazdı."

 

Virüsün 55 yaş üzeri insanlarda ve çeşitli hastalıkları olup daha savunmasız olan kişilerde yayılmaya devam etmesinin "endişe verici" olduğunu ekliyor. Araştırmadan elde edilen veriler, 31 Mart tarihinde 55 yaş üzeri kişilerin yüzde 8,31'inin Kovid-19'a yakalandığını, bu yaş grubunda vaka sayılarının Mayıs ayında 2020 yılından beri 20 katına çıktığını gösteriyor.

 

Imperial College London ekibine göre mobil telefonlardan elde edilen veriler, insanların son haftalarda daha çok sosyalleştiğini, artışın bundan kaynaklanıyor olabildiğini öne çıkarıyor. "Aynı zamanda 55 yaş üzeri grupların üçüncü hatırlatma aşısını Ekim ayı ve  Kasım ayında yaptırdığını biliyoruz, aşı etkisini kaybediyor olabilir."

 

Omicron XE varyantı

Araştırma kapsamında Mart ayında alınan 3 bin 400 pozitif test örneği, baskın varyantı tespit etmek üzere labaratuvarda test edildi. Örneklerin yüzde 90'ının Omicron'un BA.2 varyantı olduğu ortaya çıktı. 5 örneğin Omicron XE adlı yeni varyanttan oluştuğu tespit edildi. Omicron XE varyantının Omicron BA.1 ve BA.2 varyantlarının karışımından oluştuğu tahmin ediliyor. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı'na göre ülkede 22 Mart tarihine kadar toplam 637 Omicron XE vakası tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü XE varyantının BA.2'ye göre yüzde 10 oranında daha bulaşıcı olabileceğini, bu konuda araştırmalar devam ediyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.