akay 2
akay
Akif Kemal Akay
Ali Demirçalı

ÇİMENTO ZAMMI İŞ BIRAKTIRDI!

EKONOMİ 14.09.2021 - 09:07, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1800+ kez okundu.
 

ÇİMENTO ZAMMI İŞ BIRAKTIRDI!

Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Haydar Çakıroğlu; Çimento zamlarına karşı iş bırakma eylemi başlattıklarını açıkladı. Çimentodaki artışların bir denetime alınmasını amaçladıklarını ve bu eylemlerini 24 Eylül tarihine kadar sürdürmeye kararlı olduklarını ifade etti.   OLUŞAN ÇİMENTO KARTELİ SEKTÖRÜ YOK EDECEK!   Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Haydar Çakıroğlu, bağlı bulundukları İnşat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), ile birlikte çimento zamlarına karşı iş bırakma eylemi başlattıklarını, tüm Ülkemizde ve Adana’daki eylemlerinin 24 Eylül’e kadar devam edeceği açıklayarak iş bırakma eylemine 60 bin şantiyenin katıldığını belirtti.   OLUŞAN ÇİMENTO KARTELİ SEKTÖRÜ YOK EDECEK! Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Haydar Çakıroğlu; “Bilindiği gibi inşaatın 2 ana girdisi demir ve çimentodur. Demir ile ilgili olarak; meslek üst kuruluşumuz İMKON hükümet nezdinde girişimlerde bulunarak tonda 100 Tl gibi bir fiyat indirilmişti. Çimento ise giderek fiyatı yükselen bir konumdadır. Bunun sebebi ise; üretimin 85 inin ihraç edilmesidir. Çimento üreticileri, çimentoyu dışarıya ihraç ettiklerinden yurt içinde talepte, fiyat yükselmektedirler. Adana’da geçen yıl aynı dönemde 1 torba gri çimento perakende fiyatı 12 lira iken bugün 24 TL, dir. Üretim belirli sayıdaki üretici firmalarca yapıldığından, çimentoda karteli oluşmuş haldedir. Bu durumda çimento ve demire dayalı olan diğer yan ürünler de ayrıca inşaat birim maliyetini etkilemekte ve inşaat maliyetleri uçmaktadır. Taahhüdünde iş olan müteahhitler işleri bitirememek endişesi ile panikte iken, yeni teşebbüs halinde olanlar, tam mevsim olduğu halde, endişe ile işe başlamamaktadırlar. Dolayısı ile bu iş Koluna bağlı imalat ve İstihdam azalmış, işsizlik artmıştır. Buna bağlı olarak artan fiyatlarla konut edinmek hayal olacaktır. Geçen yıl aynı ayalarda harcı alem, ortalama 100m2 lik bir konutun (Arsa hariç) maliyet bedeli Adana için 1500 Tl iken bugün 3000 Tl düzeyindedir. Arsanın 50 ile alındığı ve kupon olmayan bir arsa bedeli de dahil edildiğinde maliyet 6000 Tl yi yani 100 m2 konutun fiyatı 600.000 Tl yi bulmaktadır + müteahhit karı vs. İle bu rakam 800.000 liraya yaklaşır ki, bu rakam bu günkü ortalama alım gücünün çok üzerinde olacaktır. Bu durumda, konut üretilse bile satılamayacak, piyasada krizi oluşacaktır. İnşaat sektöründe bu fiyat artışlarının dizginlenmesi hem üretim firmalarının hem halkın yararına olacaktır. Bu bazdan hareketle yetkililerin, olayla ilgilenmesi ve suni fiyat artışlarının önlenmesi önem arz etmektedir.” Açıklamasında bulunarak sürece ilişkin gelişmeleri ifade etti.

Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Haydar Çakıroğlu; Çimento zamlarına karşı iş bırakma eylemi başlattıklarını açıkladı. Çimentodaki artışların bir denetime alınmasını amaçladıklarını ve bu eylemlerini 24 Eylül tarihine kadar sürdürmeye kararlı olduklarını ifade etti.

 

OLUŞAN ÇİMENTO KARTELİ SEKTÖRÜ YOK EDECEK!

 

Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Haydar Çakıroğlu, bağlı bulundukları İnşat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), ile birlikte çimento zamlarına karşı iş bırakma eylemi başlattıklarını, tüm Ülkemizde ve Adana’daki eylemlerinin 24 Eylül’e kadar devam edeceği açıklayarak iş bırakma eylemine 60 bin şantiyenin katıldığını belirtti.

 

OLUŞAN ÇİMENTO KARTELİ SEKTÖRÜ YOK EDECEK!

Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Haydar Çakıroğlu; “Bilindiği gibi inşaatın 2 ana girdisi demir ve çimentodur. Demir ile ilgili olarak; meslek üst kuruluşumuz İMKON hükümet nezdinde girişimlerde bulunarak tonda 100 Tl gibi bir fiyat indirilmişti. Çimento ise giderek fiyatı yükselen bir konumdadır. Bunun sebebi ise; üretimin 85 inin ihraç edilmesidir. Çimento üreticileri, çimentoyu dışarıya ihraç ettiklerinden yurt içinde talepte, fiyat yükselmektedirler. Adana’da geçen yıl aynı dönemde 1 torba gri çimento perakende fiyatı 12 lira iken bugün 24 TL, dir. Üretim belirli sayıdaki üretici firmalarca yapıldığından, çimentoda karteli oluşmuş haldedir. Bu durumda çimento ve demire dayalı olan diğer yan ürünler de ayrıca inşaat birim maliyetini etkilemekte ve inşaat maliyetleri uçmaktadır. Taahhüdünde iş olan müteahhitler işleri bitirememek endişesi ile panikte iken, yeni teşebbüs halinde olanlar, tam mevsim olduğu halde, endişe ile işe başlamamaktadırlar. Dolayısı ile bu iş Koluna bağlı imalat ve İstihdam azalmış, işsizlik artmıştır. Buna bağlı olarak artan fiyatlarla konut edinmek hayal olacaktır. Geçen yıl aynı ayalarda harcı alem, ortalama 100m2 lik bir konutun (Arsa hariç) maliyet bedeli Adana için 1500 Tl iken bugün 3000 Tl düzeyindedir. Arsanın 50 ile alındığı ve kupon olmayan bir arsa bedeli de dahil edildiğinde maliyet 6000 Tl yi yani 100 m2 konutun fiyatı 600.000 Tl yi bulmaktadır + müteahhit karı vs. İle bu rakam 800.000 liraya yaklaşır ki, bu rakam bu günkü ortalama alım gücünün çok üzerinde olacaktır. Bu durumda, konut üretilse bile satılamayacak, piyasada krizi oluşacaktır.

İnşaat sektöründe bu fiyat artışlarının dizginlenmesi hem üretim firmalarının hem halkın yararına olacaktır. Bu bazdan hareketle yetkililerin, olayla ilgilenmesi ve suni fiyat artışlarının önlenmesi önem arz etmektedir.” Açıklamasında bulunarak sürece ilişkin gelişmeleri ifade etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.