"Çiftçinin Kanayan Yaraları Sarılmalı"

SİYASET 27.05.2025 - 12:38, Güncelleme: 27.05.2025 - 15:29 690 kez okundu.
 

"Çiftçinin Kanayan Yaraları Sarılmalı"

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, artan maliyetler, kuraklık, zirai don ve dolu gibi felaketlerin yanı sıra ürünü para etmediği için mağdur olan çiftçilerin borç batağına saplandığını, bu çıkmazın mutlaka değişmesi gerektiğini söyledi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, artan maliyetler, kuraklık, zirai don ve dolu gibi felaketlerin yanı sıra ürünü para etmediği için mağdur olan çiftçilerin borç batağına saplandığını, bu çıkmazın mutlaka değişmesi gerektiğini söyledi. AKP iktidarının uyguladığı yanlış tarım ve ekonomi politikaları sonucu tarımsal üretim ve çiftçinin büyük darbe yediğini aktaran Barut, "Ülkemizin gıda egemenliği tehlikeye düşmüş, açlık ve kıtlık riski büyümüştür. Bir an önce çiftçinin kanayan yaraları sarılmalı, tarımsal üretime yeterli destek verilmelidir. Bilinmelidir ki üretemezsek tüketemeyiz. Çiftçi üretemezse aç kalırız" dedi. "YANLIŞLAR DİZ BOYU" Bereketli Çukurova topraklarında üreticilerle buluşan Ayhan Barut, buğday üreticilerinin 20 liralık alım fiyatı çağrısına kulak verdi. Üreticilerin kuraklık, dolu ve zirai don felaketiyle ilgili yaralarının hala sarılmadığına da dikkat çeken Barut, çiftçilerin, bitkisel ve hayvansal üretimin sahipsiz bırakıldığını söyledi. AKP iktidarının tüm uyarı ve önerilere rağmen yanlışta ısrar ettiğini bildiren Barut, "Bu yanlışlar sonucu tarım ürünlerinde net dışa bağımlı hale gelen ülkemizde, tarımın milli gelire ve istihdama katkısı azalıyor, desteklenmeyen çiftçi çok yüksek faizli kredilerle çözüm arıyor, borç batağında ahırını, traktörünü, bahçesini ve tarlasını satıyor. Mazottan gübreye, tohumdan zirai ilaca tüm girdi kalemleri 2002'den bu yana en az 8-10 kart artarken, ürün fiyatları yerinde sayıyor" diye konuştu. "ÜRETEN VE TÜKETEN HUZUR BULSUN" Yaşanan sorunlara ve çözüm önerilerine dair değerlendirmelerde bulunan Ayhan Barut, şunları kaydetti: "Bitkisel üretimde olduğu gibi hayvancılıkta da en temel sorun yem girdi maliyetlerinin çok yüksek olması. Çünkü yem hammaddelerinin yüzde 70'nden fazlası ithalat ile karşılanıyor. İkinci neden ise yem hammadde ve yem bitkileri üretim planlamasının ve destekleme miktarının yetersizliğidir. Hal böyle olunca üretici zarar edip ineğini bile kesime gönderirken, tüketici de fahiş fiyatlar nedeniyle et tüketemez hale gelmiştir. Aynısı bitkisel üretim için de geçerlidir. Tarımsal ürünlerin tarladaki fiyatı enflasyonun altında, marketteki fiyatı enflasyonun üstünde kalıyor, üreten çiftçi para kazanamıyor, tüketiciler pahalıya alıyor. Ülkemizdeki dışa bağımlı neoliberal politikalar yerine acilen ulusal ve kamucu tarım politikası değişikliğine gidilmelidir. Üretmezsek beslenemeyiz. Üretemezsek tüketemeyiz. Üretemezsek kıtlık ve açlık yaşarız. Bu gerçekler ışığında tarımda sorunlara kalıcı ve sürdürülebilir çözüm üretilmelidir. Girdi maliyetleri düşürülmeli, ucuz kredi olanakları oluşturulmalı, artırılacak ürün ve girdi destekleri üretime ve üretene verilmelidir. Tarımsal hammadde ve ürün dışalımı kısıtlanmalı, ihracat olanakları artırılmalıdır. Böyle olursa üreten de tüketen de huzur bulur. Ülke tarımı ve çiftçisi rahatlar, ülkemizin gıda egemenliği sağlanır."  
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, artan maliyetler, kuraklık, zirai don ve dolu gibi felaketlerin yanı sıra ürünü para etmediği için mağdur olan çiftçilerin borç batağına saplandığını, bu çıkmazın mutlaka değişmesi gerektiğini söyledi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, artan maliyetler, kuraklık, zirai don ve dolu gibi felaketlerin yanı sıra ürünü para etmediği için mağdur olan çiftçilerin borç batağına saplandığını, bu çıkmazın mutlaka değişmesi gerektiğini söyledi. AKP iktidarının uyguladığı yanlış tarım ve ekonomi politikaları sonucu tarımsal üretim ve çiftçinin büyük darbe yediğini aktaran Barut, "Ülkemizin gıda egemenliği tehlikeye düşmüş, açlık ve kıtlık riski büyümüştür. Bir an önce çiftçinin kanayan yaraları sarılmalı, tarımsal üretime yeterli destek verilmelidir. Bilinmelidir ki üretemezsek tüketemeyiz. Çiftçi üretemezse aç kalırız" dedi.

"YANLIŞLAR DİZ BOYU"

Bereketli Çukurova topraklarında üreticilerle buluşan Ayhan Barut, buğday üreticilerinin 20 liralık alım fiyatı çağrısına kulak verdi. Üreticilerin kuraklık, dolu ve zirai don felaketiyle ilgili yaralarının hala sarılmadığına da dikkat çeken Barut, çiftçilerin, bitkisel ve hayvansal üretimin sahipsiz bırakıldığını söyledi. AKP iktidarının tüm uyarı ve önerilere rağmen yanlışta ısrar ettiğini bildiren Barut, "Bu yanlışlar sonucu tarım ürünlerinde net dışa bağımlı hale gelen ülkemizde, tarımın milli gelire ve istihdama katkısı azalıyor, desteklenmeyen çiftçi çok yüksek faizli kredilerle çözüm arıyor, borç batağında ahırını, traktörünü, bahçesini ve tarlasını satıyor. Mazottan gübreye, tohumdan zirai ilaca tüm girdi kalemleri 2002'den bu yana en az 8-10 kart artarken, ürün fiyatları yerinde sayıyor" diye konuştu.

"ÜRETEN VE TÜKETEN HUZUR BULSUN"

Yaşanan sorunlara ve çözüm önerilerine dair değerlendirmelerde bulunan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Bitkisel üretimde olduğu gibi hayvancılıkta da en temel sorun yem girdi maliyetlerinin çok yüksek olması. Çünkü yem hammaddelerinin yüzde 70'nden fazlası ithalat ile karşılanıyor. İkinci neden ise yem hammadde ve yem bitkileri üretim planlamasının ve destekleme miktarının yetersizliğidir. Hal böyle olunca üretici zarar edip ineğini bile kesime gönderirken, tüketici de fahiş fiyatlar nedeniyle et tüketemez hale gelmiştir. Aynısı bitkisel üretim için de geçerlidir. Tarımsal ürünlerin tarladaki fiyatı enflasyonun altında, marketteki fiyatı enflasyonun üstünde kalıyor, üreten çiftçi para kazanamıyor, tüketiciler pahalıya alıyor. Ülkemizdeki dışa bağımlı neoliberal politikalar yerine acilen ulusal ve kamucu tarım politikası değişikliğine gidilmelidir. Üretmezsek beslenemeyiz. Üretemezsek tüketemeyiz. Üretemezsek kıtlık ve açlık yaşarız. Bu gerçekler ışığında tarımda sorunlara kalıcı ve sürdürülebilir çözüm üretilmelidir. Girdi maliyetleri düşürülmeli, ucuz kredi olanakları oluşturulmalı, artırılacak ürün ve girdi destekleri üretime ve üretene verilmelidir. Tarımsal hammadde ve ürün dışalımı kısıtlanmalı, ihracat olanakları artırılmalıdır. Böyle olursa üreten de tüketen de huzur bulur. Ülke tarımı ve çiftçisi rahatlar, ülkemizin gıda egemenliği sağlanır."

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.