akay 2
akay
Akif Kemal Akay
Ali Demirçalı

AYÇİÇEĞİNİN YÜZDE 40 İTHALAT YOLUYLA KARŞILANIYOR

EKONOMİ 03.06.2021 - 08:11, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2363+ kez okundu.
 

AYÇİÇEĞİNİN YÜZDE 40 İTHALAT YOLUYLA KARŞILANIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Çukurova’yı ve Türkiye’nin bir çok bölgesini ‘sarı gelin’ gibi süsleyen ayçiçeği ürününün tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gıdasal açıdan büyük önem taşıdığını kaydetti. Yoğun emekle hasat dönemi beklenen ayçiçeği tarlalarını gezen, üründe bu yıl yüksek rekolte beklendiğini kaydeden Dr. Şevkin, son verilere göre Türkiye’de 3 milyon tonluk tüketime ve ihtiyaca karşılık üretimin ancak bu miktarın yarısından biraz fazla olabildiğini söyledi. “YÜZDE 40 İTHALAT YOLUYLA KARŞILANIYOR” Yağlık tohumların gıda yönünden taşıdığı önemin özellikle Covid-19 salgınından sonra giderek arttığını dile getiren Dr. Şevkin, “Ülkemiz tarımsal üretim konusunda çok büyük bir avantaja sahip. Bu avantaj iyi değerlendirilmeli ve ayçiçeği tüketimini kendisi üreterek karşılamalıdır” dedi. Ancak gelinen noktada ayçiçeğinin yüzde 40’ı’nın, soyanın yüzde 95’inin ithalat yoluyla karşılanabildiğini vurgulayan Dr. Şevkin, “Bir tarım ülkesi olarak övünen Türkiye için bu utanılacak bir durumdur” diye konuştu. “TEDBİR ALINMALI!” Tarım ülkesindeki yüksek ithalatın yanlış tarım politikaları ve yanlış desteklemelerden kaynaklandığını ifade eden Dr. Şevkin, “2020 yılı verilerine göre 6 milyon 750 bin dekar alandan 1 milyon 950 bin ton ürün elde edilmiş. Ayçiçeğinin yeterlilik oranı bu yıl yüzde 66 olarak gerçekleşmiş. Yurtiçi ve yurt dışı piyasaları, üretim miktarımızı ve tüketim miktarımızı, stok yönetimini ve verim durumumuzu yakından takip ederek üretimi arttırıcı, üreticiyi koruyacak ve yönlendirecek tedbirler alınmalıdır” şeklinde konuştu.  

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Çukurova’yı ve Türkiye’nin bir çok bölgesini ‘sarı gelin’ gibi süsleyen ayçiçeği ürününün tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gıdasal açıdan büyük önem taşıdığını kaydetti.

Yoğun emekle hasat dönemi beklenen ayçiçeği tarlalarını gezen, üründe bu yıl yüksek rekolte beklendiğini kaydeden Dr. Şevkin, son verilere göre Türkiye’de 3 milyon tonluk tüketime ve ihtiyaca karşılık üretimin ancak bu miktarın yarısından biraz fazla olabildiğini söyledi.

“YÜZDE 40 İTHALAT YOLUYLA KARŞILANIYOR”

Yağlık tohumların gıda yönünden taşıdığı önemin özellikle Covid-19 salgınından sonra giderek arttığını dile getiren Dr. Şevkin, “Ülkemiz tarımsal üretim konusunda çok büyük bir avantaja sahip. Bu avantaj iyi değerlendirilmeli ve ayçiçeği tüketimini kendisi üreterek karşılamalıdır” dedi. Ancak gelinen noktada ayçiçeğinin yüzde 40’ı’nın, soyanın yüzde 95’inin ithalat yoluyla karşılanabildiğini vurgulayan Dr. Şevkin, “Bir tarım ülkesi olarak övünen Türkiye için bu utanılacak bir durumdur” diye konuştu.

“TEDBİR ALINMALI!”

Tarım ülkesindeki yüksek ithalatın yanlış tarım politikaları ve yanlış desteklemelerden kaynaklandığını ifade eden Dr. Şevkin, “2020 yılı verilerine göre 6 milyon 750 bin dekar alandan 1 milyon 950 bin ton ürün elde edilmiş. Ayçiçeğinin yeterlilik oranı bu yıl yüzde 66 olarak gerçekleşmiş. Yurtiçi ve yurt dışı piyasaları, üretim miktarımızı ve tüketim miktarımızı, stok yönetimini ve verim durumumuzu yakından takip ederek üretimi arttırıcı, üreticiyi koruyacak ve yönlendirecek tedbirler alınmalıdır” şeklinde konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.