Aşıyı Reddeden Yoğun Bakıma Alınmasın

03.01.2022 - 22:14, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2373+ kez okundu.
 

Aşıyı Reddeden Yoğun Bakıma Alınmasın

Yoğun bakımda hasta sayısı tekrardan yükselişe geçtiği Fransa'da bazı doktorların, aşılanmamış Kovid-19 hastaların yoğun bakım tedavisi görmek isteyip istemediklerini önceden bildirmeleri gerektiği yönündeki görüşü ise büyük tartışma yarattı.

Beşinci dalga ve son olarak Omicron kaynaklı altıncı dalgayla birlikte yoğun bakıma alınan hastaların seçimi, hangi hastanın daha öncelikli olduğu sorusu ise tekrardan gündeme geldiğini söyleyen Prof. Andre Grimaldi, yoğun bakıma alınması gereken Kovid-19 hastaları nedeniyle diğer acil olmayan operasyonların şimdiden ileri tarihlere ertelenmeye başladığını söyledi. Doktorların Hipokrat Yemini etmelerinin ahlaki değer yargılarının olmadığı anlamına gelmediğini, bu değer yargısının doktorun hasta ile olan ilişkisini etkilememesi gerektiğini bunun yoğun bakımda sadece bir boş yatağın kaldığı bir durumda, hastaları önceliğe göre 'sıralama' konusunu ortadan kaldırmadığına dikkat çekti.   "Hangi hastaya öncelik verilmeli?" diye soran Prof. Andre Grimaldi, bunun özelde doktorların meslektaşlarıyla birlikte karar verecekleri bir konu olduğunu, sivil toplum kuruluşları, seçilmişler, bağımsız etik komisyonları gibi toplumun tümü tarafından da tartışılması gerektiğinin altını bir kez daha çizdi. Bu yüzden "aşı olmayı reddeden tüm yetişkin bireylere, olası bir ağır Kovid-19 hastalığı durumunda yoğun bakım tedavisi görmek isteyip istemedikleri konusunda, önceden yazmaları yönünde tasviyede bulunulması gerektiğini" düşünüyor.   "Özgür iradesiyle aşı olmayı reddeden bir kişi, aynı zamanda, (olası bir ağır Kovid-19 durumunda) yoğun bakım tedavisi görmeme seçimini de üstlenmiş olmuyor mu?." Prof. Andre Grimaldi'nin kaleme aldığı yazı 15 meslektaşı tarafından imzalandı.   Kovid-19 salgınında beşinci dalgasını yaşayan Fransa'da 200 bin üzerine çıkan günlük vaka sayıları rekor kırıyor. Bu kapsamda önlemleri sıkılaştıran Fransız hükümeti, aşı kartının geçerliliğini koruması için tüm yetişkinlere üçüncü dozu zorunlu kıldı.  İkinci doz sonrasında belli bir süre içinde üçüncü dozu olmayanlar aşı kartlarını kullanamayacak. Fransa'da tam aşılanmış olanların oranı 30 Aralık 2021 yılında itibarıyla yüzde 73 düzeyinde.
Yoğun bakımda hasta sayısı tekrardan yükselişe geçtiği Fransa'da bazı doktorların, aşılanmamış Kovid-19 hastaların yoğun bakım tedavisi görmek isteyip istemediklerini önceden bildirmeleri gerektiği yönündeki görüşü ise büyük tartışma yarattı.

Beşinci dalga ve son olarak Omicron kaynaklı altıncı dalgayla birlikte yoğun bakıma alınan hastaların seçimi, hangi hastanın daha öncelikli olduğu sorusu ise tekrardan gündeme geldiğini söyleyen Prof. Andre Grimaldi, yoğun bakıma alınması gereken Kovid-19 hastaları nedeniyle diğer acil olmayan operasyonların şimdiden ileri tarihlere ertelenmeye başladığını söyledi. Doktorların Hipokrat Yemini etmelerinin ahlaki değer yargılarının olmadığı anlamına gelmediğini, bu değer yargısının doktorun hasta ile olan ilişkisini etkilememesi gerektiğini bunun yoğun bakımda sadece bir boş yatağın kaldığı bir durumda, hastaları önceliğe göre 'sıralama' konusunu ortadan kaldırmadığına dikkat çekti.

 

"Hangi hastaya öncelik verilmeli?" diye soran Prof. Andre Grimaldi, bunun özelde doktorların meslektaşlarıyla birlikte karar verecekleri bir konu olduğunu, sivil toplum kuruluşları, seçilmişler, bağımsız etik komisyonları gibi toplumun tümü tarafından da tartışılması gerektiğinin altını bir kez daha çizdi. Bu yüzden "aşı olmayı reddeden tüm yetişkin bireylere, olası bir ağır Kovid-19 hastalığı durumunda yoğun bakım tedavisi görmek isteyip istemedikleri konusunda, önceden yazmaları yönünde tasviyede bulunulması gerektiğini" düşünüyor.

 

"Özgür iradesiyle aşı olmayı reddeden bir kişi, aynı zamanda, (olası bir ağır Kovid-19 durumunda) yoğun bakım tedavisi görmeme seçimini de üstlenmiş olmuyor mu?." Prof. Andre Grimaldi'nin kaleme aldığı yazı 15 meslektaşı tarafından imzalandı.

 

Kovid-19 salgınında beşinci dalgasını yaşayan Fransa'da 200 bin üzerine çıkan günlük vaka sayıları rekor kırıyor. Bu kapsamda önlemleri sıkılaştıran Fransız hükümeti, aşı kartının geçerliliğini koruması için tüm yetişkinlere üçüncü dozu zorunlu kıldı.  İkinci doz sonrasında belli bir süre içinde üçüncü dozu olmayanlar aşı kartlarını kullanamayacak. Fransa'da tam aşılanmış olanların oranı 30 Aralık 2021 yılında itibarıyla yüzde 73 düzeyinde.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.