Aşıya Rağmen Deyip Bir Kez Daha Uyardı: Dikkat Çeken İşte O Açıklama

06.01.2022 - 20:56, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2243+ kez okundu.
 

Aşıya Rağmen Deyip Bir Kez Daha Uyardı: Dikkat Çeken İşte O Açıklama

Birçok insanın yaşamını yitirmesine sebep olan Kovid-19 Omicron varyantı çok hızlı şekilde yayıldığını belirten Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, “Şimdiye kadar ki bütün varyantlardan daha bulaşıcı olduğu düşünülüyor, aşıya rağmen hastalık yapabilir.”

Omicron varyantının daha hızlı şeklide yayıldığını ve bu sebeple daha çok insanın hastalanacağını, mevcut aşıların ciddi hastalıklara ve ölüme karşı etkili olmaya devam ettiğini söyledi.   Aşıya rağmen hastalık yapabilir Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, “Şimdiye kadar ki bütün varyantlardan daha bulaşıcı olduğu düşünülüyor, aşıya rağmen hastalık yapabilir. Daha kolay yayıldığı için daha çok kişiyi hastalandıracağını bekliyoruz ama mevcut aşılar ciddi hastalık ve ölüme karşı etkili olmaya devam ediyor. Kısa bir zaman sonra Omicron'un baskın varyant olması bekleniyor.   Daha kolay yayıldığı için daha çok kişiyi hastalandıracağı bekleniyor. Fakat dediğimiz gibi daha çok ölüme yol açması beklenmiyor, çünkü elde edilen tecrübelere göre daha çok hastaneye ya da yoğun bakıma yatma ihtiyacı bulunmuyor.Omicron varyantı, aşı kaynaklı bağışıklıktan diğer varyantlardan daha çok kaçıyor. Bu nedenle aşılar, diğer varyantlara göre daha az bir koruma sağlıyor. Sosyal mesafe, el yıkama, maske takma, aşı ve hatırlatma dozunu yaptırma gibi olağan tedbirler mutlaka devam edilmeli.   Daha az ölüme neden oluyorsa dünya çapında hakim olan delta varyantı dahil olmak üzere Kovid-19'u tüm varyantların ciddi hastalık ya da ölüme neden olabileceği unutulmamalıdır.Özel testler yapılmadan hangi varyant olduğunu anlamak mümkün değil. İlk gözlemlerimize göre, Omicron vakaları hastalığı daha hafif geçiriyor ama yaşlı nüfus ve aşılanmamış kişiler hala risk altındalar.   Turkovac inaktif aşısı; aşı için önemli olan GLP, GMP ve GCP standartlarına uygun şekilde üretilmiş olup şu ana kadar gönüllülerde ciddi bir yan etki bildirilmemiştir. Bu aşı sayesinde aşıya bağlı ithalatımız azalacağı gibi aşıyı farklı ülkelere gönderebilecek hale gelmemiz gurur vericidir.”
Birçok insanın yaşamını yitirmesine sebep olan Kovid-19 Omicron varyantı çok hızlı şekilde yayıldığını belirten Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, “Şimdiye kadar ki bütün varyantlardan daha bulaşıcı olduğu düşünülüyor, aşıya rağmen hastalık yapabilir.”

Omicron varyantının daha hızlı şeklide yayıldığını ve bu sebeple daha çok insanın hastalanacağını, mevcut aşıların ciddi hastalıklara ve ölüme karşı etkili olmaya devam ettiğini söyledi.

 

Aşıya rağmen hastalık yapabilir

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, “Şimdiye kadar ki bütün varyantlardan daha bulaşıcı olduğu düşünülüyor, aşıya rağmen hastalık yapabilir. Daha kolay yayıldığı için daha çok kişiyi hastalandıracağını bekliyoruz ama mevcut aşılar ciddi hastalık ve ölüme karşı etkili olmaya devam ediyor. Kısa bir zaman sonra Omicron'un baskın varyant olması bekleniyor.

 

Daha kolay yayıldığı için daha çok kişiyi hastalandıracağı bekleniyor. Fakat dediğimiz gibi daha çok ölüme yol açması beklenmiyor, çünkü elde edilen tecrübelere göre daha çok hastaneye ya da yoğun bakıma yatma ihtiyacı bulunmuyor.Omicron varyantı, aşı kaynaklı bağışıklıktan diğer varyantlardan daha çok kaçıyor. Bu nedenle aşılar, diğer varyantlara göre daha az bir koruma sağlıyor. Sosyal mesafe, el yıkama, maske takma, aşı ve hatırlatma dozunu yaptırma gibi olağan tedbirler mutlaka devam edilmeli.

 

Daha az ölüme neden oluyorsa dünya çapında hakim olan delta varyantı dahil olmak üzere Kovid-19'u tüm varyantların ciddi hastalık ya da ölüme neden olabileceği unutulmamalıdır.Özel testler yapılmadan hangi varyant olduğunu anlamak mümkün değil. İlk gözlemlerimize göre, Omicron vakaları hastalığı daha hafif geçiriyor ama yaşlı nüfus ve aşılanmamış kişiler hala risk altındalar.

 

Turkovac inaktif aşısı; aşı için önemli olan GLP, GMP ve GCP standartlarına uygun şekilde üretilmiş olup şu ana kadar gönüllülerde ciddi bir yan etki bildirilmemiştir. Bu aşı sayesinde aşıya bağlı ithalatımız azalacağı gibi aşıyı farklı ülkelere gönderebilecek hale gelmemiz gurur vericidir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.