Annenin bebeğe teması bebeğin özgüvenini geliştiriyor

ÇOCUK (AA) - Anadolu Ajansı | 29.01.2024 - 15:45, Güncelleme: 30.01.2024 - 07:55 619+ kez okundu.
 

Annenin bebeğe teması bebeğin özgüvenini geliştiriyor

Annenin bebeğe teması, özgüven vermesi ve güvenli bağlanma oluşturma sürecinin oldukça önemli olduğunu söyleyen Uzman Pedagog İnci Aydın, bebeklerin dünyaya geldiklerinden itibaren sevgiye, sarılmaya, öpmeye ve dokunmaya ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

Bebeklerde sevgi ve duygusal açlığın oluşmaması için anne ve babaların sevgilerini, çocuklarına ve bebeklerine olabildiğince vermelerinin önemli olduğunu söyleyen Aydın, bebeği veya çocuğu yaş grubuna göre sevgi ortamında büyütmenin, onun özgüvenli olmasını ve daha iyi gelişme sağlayacağının altını çizdi. Sözlü ve işitsel temasın, bebeğin başını okşamasının veya jest ve mimikler kullanarak bağ kurmasının anneden bebeğe geçebildiğini belirten Aydın; annenin kaygısı, mutsuzluğu, gerginliği, öfkesi ve psikolojik yapılanması da bebeğe geçebilir dedi. Uzman Pedagog İnci Aydın; annenin bebeğine sarılması, onu öpmesi, okşaması, ona masal ve hikayeler anlatmasının önemine ve psikolojiye etkilerine ilişkin İLKHA'ya değerlendirmede bulundu. "Bir annenin bebeğine yönelik teması, kucağına alması, sarılması, öpmesi ve her türlü bağın oluşması için anne psikolojisi oldukça önemlidir" Annenin bebeğe teması, özgüven vermesi ve güvenli bağlanma oluşturma sürecinin oldukça önemli olduğunu dile getiren Aydın, "Annelerimizin doğum anından itibaren yaklaşık 15 ve 45'inci dakikalar arasında sevgi hormonlarında bir artış meydana gelmektedir. Bu artışla birlikte anneden bebeğe olumlu yönde destekleyen hormonun etkisi ile biraz daha pozitif psikolojiye yönelik artışları söz konusu oluyor. Ancak hormonal düşüklüklerle birlikte yani annemizin doğumdan sonra hormonların eskiye dönmesiyle birlikte annelerimizde yoğun kaygı, stres, mutsuzluk gibi bir süreç başlayabilme ihtimali olabilmektedir. Tüm bunlarla birlikte bir annenin bebeğine yönelik dokunsal ve işitsel teması, kucağına alması, sarılması, öpmesi ve her türlü bağın oluşması için anne psikolojisi oldukça önemlidir. Annenin bebeğe teması derken illa dokunsal temas değil. Annenin bebeğe yönelik sözlü ve işitsel temas, başını okşaması veya ona yönelik jest ve mimikler kullanarak bir bağ kurması, her türlü temas anneden bebeğe geçebileceği gibi annenin kaygısı, mutsuzluğu, gerginliği, öfkesi ve genel psikolojik yapılanması da bebeğe geçebilir." ifadelerini kullandı.  (İLKHA)
Annenin bebeğe teması, özgüven vermesi ve güvenli bağlanma oluşturma sürecinin oldukça önemli olduğunu söyleyen Uzman Pedagog İnci Aydın, bebeklerin dünyaya geldiklerinden itibaren sevgiye, sarılmaya, öpmeye ve dokunmaya ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

Bebeklerde sevgi ve duygusal açlığın oluşmaması için anne ve babaların sevgilerini, çocuklarına ve bebeklerine olabildiğince vermelerinin önemli olduğunu söyleyen Aydın, bebeği veya çocuğu yaş grubuna göre sevgi ortamında büyütmenin, onun özgüvenli olmasını ve daha iyi gelişme sağlayacağının altını çizdi.

Sözlü ve işitsel temasın, bebeğin başını okşamasının veya jest ve mimikler kullanarak bağ kurmasının anneden bebeğe geçebildiğini belirten Aydın; annenin kaygısı, mutsuzluğu, gerginliği, öfkesi ve psikolojik yapılanması da bebeğe geçebilir dedi.

Uzman Pedagog İnci Aydın; annenin bebeğine sarılması, onu öpmesi, okşaması, ona masal ve hikayeler anlatmasının önemine ve psikolojiye etkilerine ilişkin İLKHA'ya değerlendirmede bulundu.

"Bir annenin bebeğine yönelik teması, kucağına alması, sarılması, öpmesi ve her türlü bağın oluşması için anne psikolojisi oldukça önemlidir"

Annenin bebeğe teması, özgüven vermesi ve güvenli bağlanma oluşturma sürecinin oldukça önemli olduğunu dile getiren Aydın, "Annelerimizin doğum anından itibaren yaklaşık 15 ve 45'inci dakikalar arasında sevgi hormonlarında bir artış meydana gelmektedir. Bu artışla birlikte anneden bebeğe olumlu yönde destekleyen hormonun etkisi ile biraz daha pozitif psikolojiye yönelik artışları söz konusu oluyor. Ancak hormonal düşüklüklerle birlikte yani annemizin doğumdan sonra hormonların eskiye dönmesiyle birlikte annelerimizde yoğun kaygı, stres, mutsuzluk gibi bir süreç başlayabilme ihtimali olabilmektedir. Tüm bunlarla birlikte bir annenin bebeğine yönelik dokunsal ve işitsel teması, kucağına alması, sarılması, öpmesi ve her türlü bağın oluşması için anne psikolojisi oldukça önemlidir. Annenin bebeğe teması derken illa dokunsal temas değil. Annenin bebeğe yönelik sözlü ve işitsel temas, başını okşaması veya ona yönelik jest ve mimikler kullanarak bir bağ kurması, her türlü temas anneden bebeğe geçebileceği gibi annenin kaygısı, mutsuzluğu, gerginliği, öfkesi ve genel psikolojik yapılanması da bebeğe geçebilir." ifadelerini kullandı.

 (İLKHA)
Habere ifade bırak !
Administrator Administrator
Administrator Administrator
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.