Amerika'da Maymun Çiçeği Alarmı

28.07.2022 - 15:29, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1626+ kez okundu.
 

Amerika'da Maymun Çiçeği Alarmı

Dünya, Kovid-19'u geride bırakıp derin bir nefes almaya çalışırken maymun çiçeği virüsü hızla yayılma tehlikesi üzerine alarma geçti.

Ülkeler vaka sayılarını açıklarken, Amerika Birleşik Devletleri yayımladığı güncel veriler son 24 saat içinde rekor artışa geçti. Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Çarşamba günü bin 48 yeni vakayı doğruladı. Maymun çiçeği vaka sayısında toplam 4 bin 639 vaka sayısı ile İspanya’yı geride bırakarak salgının yeni merkezi haline geldi.   Güncel verilere göre İspanya’da şu ana kadar 3 bin 738 vaka tespit edildi.   2 ÇOCUK MAYMUN ÇİÇEĞİNE YAKALANDI Maymun çiçeği virüsü hastalığı hamileler, küçük çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ağır seyredebiliyor. Uzmanlar, hastalığın özellikle çocuklarda yetişkinlere göre daha ağır seyretmesi hususunda endişeli. Amerika’da bu hafta 2 çocukta maymun çiçeği virüsüne rastlandığı, vakalardan birinin California'da diğerinin de Washington'da olduğu açıklanmıştı.   İspanya’da ortalama bir günde 108 vaka görülürken, Amerika’da bu rakam 216 olarak kaydediliyor.   KİTLESEL AŞILAMA Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, elinde aşı bulunduran Dünya Sağlık Örgütü üyesi ülkelere bilgi ve veri paylaşımı çağrısında bulunarak, “Şu anda, maymun çiçeğine karşı kitlesel bir aşılama önermiyoruz.” Danimarka merkez biyoteknoloji firması Bavarian Nordic’in maymun çiçeğine (monkeypox) karşı geliştirdiği Imvanex aşısına Avrupa İlaç Ajansı'dan (EMA) onay geldi.   Amerikan Başkanı Joe Biden yönetiminin bu hafta içinde maymun çiçeğine yönelik ‘acil durum’ ilan etmesi bekleniyor.   DSÖ, MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞINI KÜRESEL ACİL DURUM İLAN ETTİ Dünya Sağlık Örgütü, 23 Temmuz tarihinde gerçekleşen toplantıda maymun çiçeği virüsünün küresel bir acil durum olarak nitelendirildiğini belirterek, virüsün daha çok ülkede yayılabileceği konusunda uyardı.
Dünya, Kovid-19'u geride bırakıp derin bir nefes almaya çalışırken maymun çiçeği virüsü hızla yayılma tehlikesi üzerine alarma geçti.

Ülkeler vaka sayılarını açıklarken, Amerika Birleşik Devletleri yayımladığı güncel veriler son 24 saat içinde rekor artışa geçti. Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Çarşamba günü bin 48 yeni vakayı doğruladı. Maymun çiçeği vaka sayısında toplam 4 bin 639 vaka sayısı ile İspanya’yı geride bırakarak salgının yeni merkezi haline geldi.

 

Güncel verilere göre İspanya’da şu ana kadar 3 bin 738 vaka tespit edildi.

 

2 ÇOCUK MAYMUN ÇİÇEĞİNE YAKALANDI

Maymun çiçeği virüsü hastalığı hamileler, küçük çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ağır seyredebiliyor. Uzmanlar, hastalığın özellikle çocuklarda yetişkinlere göre daha ağır seyretmesi hususunda endişeli. Amerika’da bu hafta 2 çocukta maymun çiçeği virüsüne rastlandığı, vakalardan birinin California'da diğerinin de Washington'da olduğu açıklanmıştı.

 

İspanya’da ortalama bir günde 108 vaka görülürken, Amerika’da bu rakam 216 olarak kaydediliyor.

 

KİTLESEL AŞILAMA

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, elinde aşı bulunduran Dünya Sağlık Örgütü üyesi ülkelere bilgi ve veri paylaşımı çağrısında bulunarak, “Şu anda, maymun çiçeğine karşı kitlesel bir aşılama önermiyoruz.” Danimarka merkez biyoteknoloji firması Bavarian Nordic’in maymun çiçeğine (monkeypox) karşı geliştirdiği Imvanex aşısına Avrupa İlaç Ajansı'dan (EMA) onay geldi.

 

Amerikan Başkanı Joe Biden yönetiminin bu hafta içinde maymun çiçeğine yönelik ‘acil durum’ ilan etmesi bekleniyor.

 

DSÖ, MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞINI KÜRESEL ACİL DURUM İLAN ETTİ

Dünya Sağlık Örgütü, 23 Temmuz tarihinde gerçekleşen toplantıda maymun çiçeği virüsünün küresel bir acil durum olarak nitelendirildiğini belirterek, virüsün daha çok ülkede yayılabileceği konusunda uyardı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.