Ameliyat olamayacak kapak hastaları için anjiyografik yöntemle tedavi umudu
SAĞLIK
16.02.2025 - 08:16, Güncelleme:
16.02.2025 - 08:16 1293+ kez okundu.
Ameliyat olamayacak kapak hastaları için anjiyografik yöntemle tedavi umudu
Kalp Yetmezliği Türkiye’de 2,5 Milyon Kişiyi Etkiliyor
TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, Türkiye’de üçüncü, Ankara’da ise ilk kez uygulanan triküspit yetersizliği tedavisiyle tıp dünyasında önemli bir başarıya imza attı. Prof. Dr. Bozbaş liderliğinde gerçekleştirilen TricValve Transkateter Bicaval Kapak Sistemi (CAVI), ameliyat edilemeyen yüksek riskli hastalar için umut oldu.
Kalp Yetmezliği Türkiye’de 2,5 Milyon Kişiyi Etkiliyor
Kalp yetmezliği, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir sağlık sorunu olarak öne çıkıyor. Nüfusun yaklaşık yüzde 2,9’unu etkileyen bu hastalık, Türkiye’de yaklaşık 2,5 milyon kişide görülüyor. Kalp büyümesine bağlı olarak gelişen ciddi mitral ve triküspit kapak yetmezliği, hastaların yaşam kalitesini düşürürken, cerrahi müdahaleye uygun olmayan hastalar için tedavi seçeneklerini kısıtlı hale getiriyor.
Bu noktada, minimal invaziv bir yöntem olan TricValve Transkateter Bicaval Kapak Sistemi, özellikle şiddetli triküspit yetmezliği bulunan hastalar için yeni bir tedavi seçeneği sunuyor.
Uluslararası Kongrede Canlı Vaka Sunumu Gerçekleştirildi
Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, 7-8 Şubat 2025 tarihlerinde düzenlenen “İstanbul Transcatheter Therapeutics” kongresinde meslektaşlarıyla bir araya gelerek, TricValve yöntemini canlı vaka sunumu ile anlattı. Bozbaş, bu tedavinin yalnızca Türkiye’de değil, dünya çapında da önemli bir gelişme olduğunu belirterek, “Bu yöntem, cerrahi müdahaleye uygun olmayan hastalar için adeta bir devrim niteliğinde. Amacımız, yaşam kalitesini artırmak ve daha önce çaresiz hissettiğimiz hastalarımıza umut olmak” dedi.
Cerrahi Riski Yüksek Hastalar İçin Alternatif Tedavi
Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, Türkiye’de ciddi kapak hastalıklarının yaygınlığına dikkat çekerek, bu tür yenilikçi tedavilerin hastalar için büyük bir umut olduğunu belirtti. Bozbaş, “Bu yöntem, ameliyat riski yüksek hastalar için büyük bir avantaj sağlıyor. TricValve sistemi sayesinde, kalbin ana damarlarına yerleştirilen biyolojik kapaklar ile geri akım engelleniyor ve hastaların nefes darlığı, yorgunluk gibi şikayetleri hafifletiliyor” dedi.
Hastaların Yüzde 90’ında Yaşam Kalitesi Artıyor
Uluslararası klinik çalışmalarda TricValve’nin etkinliğinin kanıtlandığını dile getiren Prof. Dr. Bozbaş, “Veriler, bu tedavinin hastaların yaşam kalitesini belirgin şekilde artırdığını ve hastaneye yatış oranlarını düşürdüğünü gösteriyor. Hastanemizde şu ana kadar dört hastaya uyguladığımız bu yöntemle başarılı sonuçlar elde ettik. Türkiye’de triküspit yetmezliği hastaları için yeni bir tedavi kapısı aralandı” ifadelerini kullandı.
Kalp Yetmezliği Türkiye’de 2,5 Milyon Kişiyi Etkiliyor
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) ve diğer ajanslar tarafından eklenen tüm haberler, sitemizin editörlerinin müdahalesi olmadan ajans kanallarından çekilmektedir. Bu haberlerde yer alan hukuki muhataplar haberi geçen ajanslar olup sitemizin hiç bir editörü sorumlu tutulamaz...
Habere ifade bırak !
Bu habere hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.