Akdeniz Bölgesi'nde işverenler istihdamda artış bekliyor

EKONOMİ 25.03.2024 - 19:53, Güncelleme: 25.03.2024 - 19:53 629+ kez okundu.
 

Akdeniz Bölgesi'nde işverenler istihdamda artış bekliyor

ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre, Türkiye'de önümüzdeki çeyrekte olumlu bir işe alım iklimi öngörülürken Akdeniz Bölgesi'nde 10 NEO puan ile bu yılın ikinci çeyreğinde işe alımlarda artış bekleniyor.

  ManpowerGroup, 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin işe alım beklentilerini ölçmek için 42 ülkede 40 bin 385 işverenle İstihdama Genel Bakış araştırmasını gerçekleştirdi. Ankete göre, önümüzdeki çeyrekte Türkiye'de yüzde 14 puanlık Net İstihdam Görünümü (NEO) ile olumlu bir istihdam iklimi öngörülüyor. Ancak, işe alım beklentileri geçen çeyreğe göre 3 puan ve 2023'ün 2. çeyreğinden bu yana 10 puan geriledi. Şu an Türkiye, istihdam görünümü açısından listenin ikinci yarısında yer alıyor ve küresel NEO ortalamasının 8 puan altında bulunuyor.   Bölgesel bazda ise Akdeniz Bölgesi'nde 10 NEO puan ile bu yılın ikinci çeyreğinde işe alımlarda artış beklenirken en rekabetçi bölge, 2024'ün ilk çeyreğinden bu yana sabit kalan ve 2023'ün ikinci çeyreğinden bu yana 4 puan artan 18 NEO ile Ege Bölgesi oldu. Bu bölgedeki beklentiler son 9 yılın en yüksek seviyesinde seyretti. Diğer bölgelerin NEO puanları da şu şekilde sıralandı:  İç Anadolu (16), Marmara (15), Karadeniz (13), Güneydoğu Anadolu (13) ve Doğu Anadolu (-3).   Ankete göre küresel çapta ise 2024'ün ikinci çeyreğine girerken işverenler birçok zorlukla mücadele ediyor. Tüketim, ticaret ve enflasyonun bu yıl normalleşmesi beklendiğinden küresel ekonomi geçici toparlanma işaretleriyle yumuşak bir iniş gösterse de dirençli enflasyon, merkez bankalarının faiz oranlarını düşürme hızını azaltıyor. Buna ek olarak, Ukrayna ve Orta Doğu'da devam eden çatışmalarla gerginleşen jeopolitik durum da belirsizlik yaratıyor. Bu yıl önemli bazı ülkelerde seçimlerin yapılacak olması da işverenlerin kendilerini potansiyel olarak dalgalı bir çeyreğe hazırlamasına neden oluyor. Yaşanan belirsizliğin neden olduğu temkinli havaya ve iş gücü piyasasının durgunlaşması işe alımlarda yavaşlamayı da beraberinde getiriyor. Bu durum, mevsimsellikten arındırılmış Net İstihdam Görünümü'nün (NEO) 26'dan 22 puana düşmesiyle küresel istihdam görünümünde üst üste iki çeyrekte düşüş yaşanmasına sebep oldu.
ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre, Türkiye'de önümüzdeki çeyrekte olumlu bir işe alım iklimi öngörülürken Akdeniz Bölgesi'nde 10 NEO puan ile bu yılın ikinci çeyreğinde işe alımlarda artış bekleniyor.


 
ManpowerGroup, 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin işe alım beklentilerini ölçmek için 42 ülkede 40 bin 385 işverenle İstihdama Genel Bakış araştırmasını gerçekleştirdi. Ankete göre, önümüzdeki çeyrekte Türkiye'de yüzde 14 puanlık Net İstihdam Görünümü (NEO) ile olumlu bir istihdam iklimi öngörülüyor. Ancak, işe alım beklentileri geçen çeyreğe göre 3 puan ve 2023'ün 2. çeyreğinden bu yana 10 puan geriledi. Şu an Türkiye, istihdam görünümü açısından listenin ikinci yarısında yer alıyor ve küresel NEO ortalamasının 8 puan altında bulunuyor.
 
Bölgesel bazda ise Akdeniz Bölgesi'nde 10 NEO puan ile bu yılın ikinci çeyreğinde işe alımlarda artış beklenirken en rekabetçi bölge, 2024'ün ilk çeyreğinden bu yana sabit kalan ve 2023'ün ikinci çeyreğinden bu yana 4 puan artan 18 NEO ile Ege Bölgesi oldu. Bu bölgedeki beklentiler son 9 yılın en yüksek seviyesinde seyretti. Diğer bölgelerin NEO puanları da şu şekilde sıralandı:  İç Anadolu (16), Marmara (15), Karadeniz (13), Güneydoğu Anadolu (13) ve Doğu Anadolu (-3).
 
Ankete göre küresel çapta ise 2024'ün ikinci çeyreğine girerken işverenler birçok zorlukla mücadele ediyor. Tüketim, ticaret ve enflasyonun bu yıl normalleşmesi beklendiğinden küresel ekonomi geçici toparlanma işaretleriyle yumuşak bir iniş gösterse de dirençli enflasyon, merkez bankalarının faiz oranlarını düşürme hızını azaltıyor. Buna ek olarak, Ukrayna ve Orta Doğu'da devam eden çatışmalarla gerginleşen jeopolitik durum da belirsizlik yaratıyor. Bu yıl önemli bazı ülkelerde seçimlerin yapılacak olması da işverenlerin kendilerini potansiyel olarak dalgalı bir çeyreğe hazırlamasına neden oluyor. Yaşanan belirsizliğin neden olduğu temkinli havaya ve iş gücü piyasasının durgunlaşması işe alımlarda yavaşlamayı da beraberinde getiriyor. Bu durum, mevsimsellikten arındırılmış Net İstihdam Görünümü'nün (NEO) 26'dan 22 puana düşmesiyle küresel istihdam görünümünde üst üste iki çeyrekte düşüş yaşanmasına sebep oldu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.