Akdeniz Bölgesi'nde işverenler istihdamda artış bekliyor

EKONOMİ 22.09.2023 - 06:51, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1346+ kez okundu.
 

Akdeniz Bölgesi'nde işverenler istihdamda artış bekliyor

  ManpowerGroup'un İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre Net İstihdam Görünümü (NEO) yüzde 25 puan olan Türkiye'de işe alım ortamı bir önceki çeyreğe kıyasla değişmezken Akdeniz Bölgesi'nde 26 NEO puan ile bu yılın dördüncü çeyreğinde işe alımlarda artış bekleniyor.   ManpowerGroup, ekim - aralık aylarını kapsayan 2023 yılının dördüncü çeyreğindeki işe alım beklentilerini ölçmek için 41 ülkede 38 bin 833 işverenle İstihdama Genel Bakış anketini yaptı. Ankete göre bu çeyrekte, küresel ekonomik yavaşlama ve yetenek açığı endişeleriyle mücadeleye devam eden şirketlerde temkinli duruş istihdam görünümünde belirleyici bir rol oynadı. Ankete göre Türkiye'deki işverenlerin Net İstihdam Görünümü (NEO) puanı yüzde 25 oldu. İşe alım yöneticileri, Türkiye genelinde 2023'ün 3. çeyreğine kıyasla NEO'nun sabit kalacağını, ancak 2022'nin 4. çeyreğine kıyasla 1 puan artacağını öngörüyor. Türkiye, küresel ortalamanın 5 puan altında kalarak istihdam beklentilerinde ikinci yarıda yer alıyor.   Bölgesel bazda ise Türkiye'de 7 bölgenin tamamında işverenler önümüzdeki çeyrekte çalışan sayısında artış bekliyor. Türkiye'deki en rekabetçi bölge 40 NEO puanı ile Karadeniz Bölgesi oldu. Bu bölgede beklentiler 2023 yılının 3. çeyreğinden bu yana 13 puan, 2022'nin 4. çeyreğinden bu yana ise 25 puan artış gösterdi. Bu bölge, geçen yılın aynı döneminden bu yana beklentilerdeki en büyük artışın olduğu bölge de oldu. Akdeniz Bölgesi'nde ise 26 NEO puan ile bu yılın dördüncü çeyreğinde işe alımlarda artış beklenirken geçen çeyrekten bu yana en fazla artış yüzde 19 puanla Doğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleşti. Ayrıca, bu çeyrek Ege'de son 8 yılın en yüksek NEO'su da kaydedildi. Bu bölgedeki beklentiler en son 2015'in 4. çeyreğinde görülen 15 puan seviyesinde gerçekleşti. Bölgelerin NEO puanları şu şekilde sıralandı: Karadeniz (40), İç Anadolu (28), Doğu Anadolu (28), Akdeniz (26), Marmara (24), Güneydoğu Anadolu (24) ve Ege (15)


 
ManpowerGroup'un İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre Net İstihdam Görünümü (NEO) yüzde 25 puan olan Türkiye'de işe alım ortamı bir önceki çeyreğe kıyasla değişmezken Akdeniz Bölgesi'nde 26 NEO puan ile bu yılın dördüncü çeyreğinde işe alımlarda artış bekleniyor.
 
ManpowerGroup, ekim - aralık aylarını kapsayan 2023 yılının dördüncü çeyreğindeki işe alım beklentilerini ölçmek için 41 ülkede 38 bin 833 işverenle İstihdama Genel Bakış anketini yaptı. Ankete göre bu çeyrekte, küresel ekonomik yavaşlama ve yetenek açığı endişeleriyle mücadeleye devam eden şirketlerde temkinli duruş istihdam görünümünde belirleyici bir rol oynadı. Ankete göre Türkiye'deki işverenlerin Net İstihdam Görünümü (NEO) puanı yüzde 25 oldu. İşe alım yöneticileri, Türkiye genelinde 2023'ün 3. çeyreğine kıyasla NEO'nun sabit kalacağını, ancak 2022'nin 4. çeyreğine kıyasla 1 puan artacağını öngörüyor. Türkiye, küresel ortalamanın 5 puan altında kalarak istihdam beklentilerinde ikinci yarıda yer alıyor.
 
Bölgesel bazda ise Türkiye'de 7 bölgenin tamamında işverenler önümüzdeki çeyrekte çalışan sayısında artış bekliyor. Türkiye'deki en rekabetçi bölge 40 NEO puanı ile Karadeniz Bölgesi oldu. Bu bölgede beklentiler 2023 yılının 3. çeyreğinden bu yana 13 puan, 2022'nin 4. çeyreğinden bu yana ise 25 puan artış gösterdi. Bu bölge, geçen yılın aynı döneminden bu yana beklentilerdeki en büyük artışın olduğu bölge de oldu. Akdeniz Bölgesi'nde ise 26 NEO puan ile bu yılın dördüncü çeyreğinde işe alımlarda artış beklenirken geçen çeyrekten bu yana en fazla artış yüzde 19 puanla Doğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleşti. Ayrıca, bu çeyrek Ege'de son 8 yılın en yüksek NEO'su da kaydedildi. Bu bölgedeki beklentiler en son 2015'in 4. çeyreğinde görülen 15 puan seviyesinde gerçekleşti. Bölgelerin NEO puanları şu şekilde sıralandı: Karadeniz (40), İç Anadolu (28), Doğu Anadolu (28), Akdeniz (26), Marmara (24), Güneydoğu Anadolu (24) ve Ege (15)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.