Adana Çiftçiler Birliği,10 maddelik acil önlem raporu hazırladı

GÜNDEM 26.06.2023 - 09:43, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1948+ kez okundu.
 

Adana Çiftçiler Birliği,10 maddelik acil önlem raporu hazırladı

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, 1.5 ay içinde başlayacak mısır hasadı öncesinde üreticinin kaygılarını dile getirdi. Doğru, kaygıların bertaraf edilmesi için hazırladıkları 10 maddelik önlem raporunu açıkladı.

  Bu doğrultuda mısır hasadına kadar uygulanmasını önerdikleri düzenlemeleri 10 madde halinde kamuoyunun görüşlerine sunduklarını belirten Başkan Mutlu Doğru, bu maddeleri şöyle özetledi:   1- Mısırdan üretilen Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasını acilen yükseltilmeli. 2- Hayvancılık yapan işletmelere destek amaçlı ucuz mısır satış miktarları artırılmalı. 3- Lisanslı depolarda mısır depolama süresini TMO için de 1 yıla indirilmeli. 4- Dolar artışından da faydalanarak TMO’nun depolardaki mısır fazlasını ihraç etmesi için ihracat desteği verilmeli. 5- Hasada kadar NBŞ şurup ihracatı her türlü vergi ve fondan muaf tutulmalı. 6- Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamındaki mısır ithalatını tamamen durdurarak, talepleri dünya fiyatıyla yurt içi depolardan temin edilmeli. 7- Nişastadan üretilen yan ürünlere ihracat desteği verilmeli. 8- Akaryakıtta kullanılan ve mısırdan üretilen bio-etanol üzerindeki vergiler hasada kadar düşürülmeli. 9- Mısırdan üretilen önemli bir yem hammaddesi olan mısır kepeği ve DDGS kullanımını daha cazip hale getirmek için 18 KDV oranı sıfırlanmalı. 10- Hasadın ilk başlayacağı ve üretimin çok olduğu Adana’da TMO’nun Doğankent ve Misis gibi büyük ajanslarında alım için depo hazırlığı yapılmalı.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, 1.5 ay içinde başlayacak mısır hasadı öncesinde üreticinin kaygılarını dile getirdi. Doğru, kaygıların bertaraf edilmesi için hazırladıkları 10 maddelik önlem raporunu açıkladı.
 
Bu doğrultuda mısır hasadına kadar uygulanmasını önerdikleri düzenlemeleri 10 madde halinde kamuoyunun görüşlerine sunduklarını belirten Başkan Mutlu Doğru, bu maddeleri şöyle özetledi:
 
1- Mısırdan üretilen Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasını acilen yükseltilmeli.
2- Hayvancılık yapan işletmelere destek amaçlı ucuz mısır satış miktarları artırılmalı.
3- Lisanslı depolarda mısır depolama süresini TMO için de 1 yıla indirilmeli.
4- Dolar artışından da faydalanarak TMO’nun depolardaki mısır fazlasını ihraç etmesi için ihracat desteği verilmeli.
5- Hasada kadar NBŞ şurup ihracatı her türlü vergi ve fondan muaf tutulmalı.
6- Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamındaki mısır ithalatını tamamen durdurarak, talepleri dünya fiyatıyla yurt içi depolardan temin edilmeli.
7- Nişastadan üretilen yan ürünlere ihracat desteği verilmeli.
8- Akaryakıtta kullanılan ve mısırdan üretilen bio-etanol üzerindeki vergiler hasada kadar düşürülmeli.
9- Mısırdan üretilen önemli bir yem hammaddesi olan mısır kepeği ve DDGS kullanımını daha cazip hale getirmek için 18 KDV oranı sıfırlanmalı.
10- Hasadın ilk başlayacağı ve üretimin çok olduğu Adana’da TMO’nun Doğankent ve Misis gibi büyük ajanslarında alım için depo hazırlığı yapılmalı.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.