YEREL AYÇİÇEĞİ TOHUMU İLK HASATI YAPILDI

EKONOMİ 17.09.2021 - 07:36, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1716+ kez okundu.
 

YEREL AYÇİÇEĞİ TOHUMU İLK HASATI YAPILDI

YEREL AYÇİÇEĞİ TOHUMU GELİŞTİRİLMESİNDE DÖNÜM NOKTASI OLAN PROJEDE İLK HASAT YAPILDI

  Yudum ve Tohum Derneği iş birliği ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik desteği ile ‘Yerel Ayçiçeği Tohumu Destekleyici Sosyal Sorumluluk Projesi’ başladı. Yüksek verimli yerel tohum geliştirilmesi ve çeşitliliğin artırılması noktasında dönüm noktası olan proje dahilinde ilk hasat 16 Eylül Perşembe günü, Tekirdağ Muratlı’da yapıldı. Etkinlik Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya, Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh, Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan TÜLEK, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ve Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ile kamu ve sanayi temsilcileri ile çiftçilerin katılımıyla gerçekleşti.    Proje kapsamında Türkiye’de yerel ayçiçeği tohumunun geliştirilmesi, verim ve kalite bakımından dünya pazarında da söz sahibi olunmasını sağlayacak yüksek kaliteli yerel çeşitler elde edilmesi hedefleniyor. Ayrıca bu bağlamda ayçiçeği tarımı yapan çiftçilere eğitim ve yayım çalışmaları ile teknik uygulama desteği de sağlanıyor. Bugün ise geçen mayıs ayında Tekirdağ Muratlı, Edirne Keşan ve İstanbul’un Silivri ilçelerinde belirlenen üç farklı deneme tarlasında ekimi gerçekleştirilen 2 tescilli, 2 üretim izinli, 6 adet de aday çeşit olmak üzere toplam 10 çeşit yerel tohumdan elde edilen ürünler hasat edildi. 
YEREL AYÇİÇEĞİ TOHUMU GELİŞTİRİLMESİNDE DÖNÜM NOKTASI OLAN PROJEDE İLK HASAT YAPILDI

 

Yudum ve Tohum Derneği iş birliği ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik desteği ile ‘Yerel Ayçiçeği Tohumu Destekleyici Sosyal Sorumluluk Projesi’ başladı. Yüksek verimli yerel tohum geliştirilmesi ve çeşitliliğin artırılması noktasında dönüm noktası olan proje dahilinde ilk hasat 16 Eylül Perşembe günü, Tekirdağ Muratlı’da yapıldı. Etkinlik Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya, Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh, Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan TÜLEKFAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ve Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ile kamu ve sanayi temsilcileri ile çiftçilerin katılımıyla gerçekleşti. 

 

Proje kapsamında Türkiye’de yerel ayçiçeği tohumunun geliştirilmesi, verim ve kalite bakımından dünya pazarında da söz sahibi olunmasını sağlayacak yüksek kaliteli yerel çeşitler elde edilmesi hedefleniyor. Ayrıca bu bağlamda ayçiçeği tarımı yapan çiftçilere eğitim ve yayım çalışmaları ile teknik uygulama desteği de sağlanıyor. Bugün ise geçen mayıs ayında Tekirdağ Muratlı, Edirne Keşan ve İstanbul’un Silivri ilçelerinde belirlenen üç farklı deneme tarlasında ekimi gerçekleştirilen 2 tescilli, 2 üretim izinli, 6 adet de aday çeşit olmak üzere toplam 10 çeşit yerel tohumdan elde edilen ürünler hasat edildi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.