Mersin’de Yeni Bir Yangıç Türü Keşfedildi

BİLİM 12.09.2023 - 12:25, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2240+ kez okundu.
 

Mersin’de Yeni Bir Yangıç Türü Keşfedildi

Mersin’de Yeni Bir Yangıç Türü Keşfedildi Morca Mağarası’nda Bilim Tarihi Yazıldı Türkiye’nin en derin üçüncü mağarası olan Mersin’in Anamur ilçesindeki Morca Mağarası, bilim dünyasına yeni bir yangıç türü kazandırdı. Türk bilim insanları, geçen yıl mağarada bulunan ve karideslerin akrabası olan bu canlıyı inceledikten sonra, literatüre ‘Gammarus morcae’ adını verdiler. Yangıç Nedir? Yangıçlar, çift ayaklılar grubuna mensup, tatlı su ve denizlerde yaşayan küçük kabuklu hayvanlardır. Halk arasında ‘karides’, ‘salyangoz’, ‘yengeç’ gibi isimlerle de bilinirler. Bazı yangıç türleri, mağara gibi karanlık ortamlarda yaşayabilirler. Bu türler genellikle renksiz, gözsüz ve ışığa duyarlıdırlar. Keşif Nasıl Gerçekleşti? Morca Mağarası’nda yeni bir yangıç türünün keşfi, bir grup profesyonel mağaracının araştırma gezisi sırasında gerçekleşti. Mağaracılar, 1260 metre derinlikte bulunan gölcüklerde, 1,5 santimetre uzunluğunda yangıçlara rastladılar. Bu canlıların farklı olduklarını düşünen mağaracılardan biri olan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Aydın, alınan örnekleri Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özbek ile paylaştı. Yeni Tür Nasıl Tanımlandı? Özbek ve Aydın tarafından yapılan mikroskobik ve taksonomik incelemeler sonucunda, Morca Mağarası’nda bulunan yangıçların, dünyadaki diğer benzer türlerden farklı olduğu ve daha önce tanımlanmadığı ortaya çıktı. Bu nedenle, bu canlılara yeni bir tür adı verilmesi gerektiği kararlaştırıldı. Bilim insanları, yeni türe mağaranın adına ithafen ‘Gammarus morcae’ adını verdiler. Bu adlandırma, Turkish Journal of Zoology dergisinde yayınlanan bir makale ile resmi olarak duyuruldu. Keşfin Önemi Nedir? Morca Mağarası’nda keşfedilen yeni yangıç türü, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği açısından önemli bir katkı sağlamaktadır. Ayrıca, bu türün mağara ekosistemindeki rolü ve evrimi hakkında daha fazla araştırma yapılmasına da yol açmaktadır. Bu araştırmalar, mağara biyolojisi alanında yeni bilgiler üretmeye ve mağara koruma çalışmalarına destek vermeye yardımcı olacaktır.

Mersin’de Yeni Bir Yangıç Türü Keşfedildi

Morca Mağarası’nda Bilim Tarihi Yazıldı

Türkiye’nin en derin üçüncü mağarası olan Mersin’in Anamur ilçesindeki Morca Mağarası, bilim dünyasına yeni bir yangıç türü kazandırdı. Türk bilim insanları, geçen yıl mağarada bulunan ve karideslerin akrabası olan bu canlıyı inceledikten sonra, literatüre ‘Gammarus morcae’ adını verdiler.

Yangıç Nedir?

Yangıçlar, çift ayaklılar grubuna mensup, tatlı su ve denizlerde yaşayan küçük kabuklu hayvanlardır. Halk arasında ‘karides’, ‘salyangoz’, ‘yengeç’ gibi isimlerle de bilinirler. Bazı yangıç türleri, mağara gibi karanlık ortamlarda yaşayabilirler. Bu türler genellikle renksiz, gözsüz ve ışığa duyarlıdırlar.

Keşif Nasıl Gerçekleşti?

Morca Mağarası’nda yeni bir yangıç türünün keşfi, bir grup profesyonel mağaracının araştırma gezisi sırasında gerçekleşti. Mağaracılar, 1260 metre derinlikte bulunan gölcüklerde, 1,5 santimetre uzunluğunda yangıçlara rastladılar. Bu canlıların farklı olduklarını düşünen mağaracılardan biri olan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Aydın, alınan örnekleri Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özbek ile paylaştı.

Yeni Tür Nasıl Tanımlandı?

Özbek ve Aydın tarafından yapılan mikroskobik ve taksonomik incelemeler sonucunda, Morca Mağarası’nda bulunan yangıçların, dünyadaki diğer benzer türlerden farklı olduğu ve daha önce tanımlanmadığı ortaya çıktı. Bu nedenle, bu canlılara yeni bir tür adı verilmesi gerektiği kararlaştırıldı. Bilim insanları, yeni türe mağaranın adına ithafen ‘Gammarus morcae’ adını verdiler. Bu adlandırma, Turkish Journal of Zoology dergisinde yayınlanan bir makale ile resmi olarak duyuruldu.

Keşfin Önemi Nedir?

Morca Mağarası’nda keşfedilen yeni yangıç türü, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği açısından önemli bir katkı sağlamaktadır. Ayrıca, bu türün mağara ekosistemindeki rolü ve evrimi hakkında daha fazla araştırma yapılmasına da yol açmaktadır. Bu araştırmalar, mağara biyolojisi alanında yeni bilgiler üretmeye ve mağara koruma çalışmalarına destek vermeye yardımcı olacaktır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.